Napiekli ste počas adventu množstvo medovníčkov a neviete čo s nimi? Bez voňavých medovníkov si Vianoce nevieme predstaviť. Odhadnúť však, aké množstvo je treba napiecť, aby ich bolo dostatok, no zároveň sa všetky skonzumovali, je umenie pre každú gazdinku: 🙂 Takže prichádza otázka – ako využiť medovníčky?
Ak vám postávajú niekde na tanieri, alebo v miske a už na ne ani veľmi nemáte chuť, rozhodne ich nevyhadzujte! Pripravte si z nich chutné nepečené dezerty!
5 receptov, ako využiť medovníčky
Tu je 5 našich receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať: tiramisu poháre, medovníkové guľôčky, medovú roládu, nepečený cheesecake, aj medovníkovú nátierku.
1. Tiramisu poháre s medovníčkami
Skúste inú verziu obľúbeného tiramisu. Nižšie recept na štyri poháre – náš tip: do pohárov môžeme dať aj sušené ovocie, oriešky či mandle v čokoláde. Podľa chuti.
SUROVINY na 4 poháre :
- medovníčky asi 20 menších kusov
- 2 ks nízkotučný tvaroh 250 g balenie (alebo kyslá smotana 16%)
- 1 ks smotana na šľahanie 33%
- 1 ks vanilkový cukor
- 1 PL práškový cukor
- ½ šálky silnej uvarenej kávy
- 1 PL amaretto (môžeme pridať rum alebo alkohol úplne vynechať)
POSTUP
Uvaríme silnú kávu, do ktorej pridáme amaretto. Alkohol môžete samozrejme vynechať. Kávu necháme vychladnúť.
Smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom do tuhej konzistencie. Tvarohy vymiešame s práškovým cukrom a metličkou zapracujeme vyšľahanú šľahačku.
Do sklenených pohárov alebo mištičiek nalámeme niekoľko kusov medovníčkov. Polejeme zopár lyžicami vychladnutej kávy. Polovicu tvarohového krému rozdelíme do pohárov a nalámeme ďalšiu vrstvu medovníčkov. Opäť ich prelejeme kávou a zvyšok tvarohového krému rozdelíme do pohárov. Ozdobíme pomrvenými medovníčkami alebo posypeme kakaom.
2. Medové Marlenka guľôčky
Marlenka guľky kúpite už aj v obchode, ale prečo si ich neurobiť doma, z vlastných surovín a ešte aj zužitkujete medovníčky? 🙂
SUROVINY
- 150 g medovníčkov
- 60 g mletých orechov (môžeme nahradiť detskými piškótami alebo pridať viac medovníčkov)
- 50 g rozpustené maslo
- 100 g karamelového salka
- + drvené medovníčky alebo mleté orechy na obaľovanie
POSTUP
V mixéri rozmixujeme medovníčky na konzistenciu múky. Rozmixované medovníčky dáme do misky, pridáme k nim mleté orechy, rozpustené maslo a skaramelizované salko. Buď si uvaríme klasické salko, t.j. varíme približne 2 až 3 hodiny, alebo si prácu ušetríme a zakúpime rovno skaramelizované.
Rukami zmes vypracujeme na hladkú hmotu. Necháme chvíľu odpočívať v chladničke. Zo zmesi odoberáme malé kúsky, ktoré vytvarujeme do guľôčky. Obaľujeme v rozmixovaných medovníčkoch alebo mletých orechoch.
3. Medovo-kokosová roláda
Ďalší jednoduchý recept z nedojedených medovníčkov, ktorého výsledkom je nový skvelý koláč. Návšteva nepríde na to, že ste len potrebovali využiť zvyšné medovníky.
SUROVINY
Cesto:
- 400 g medovníčkov
- 1 ks salko
- 3 PL rum
- 3 PL kakao
Kokosová plnka:
- 100 g strúhaného kokosu
- 120 g maslo
- 1 ks vanilkový cukor
- 100 g práškový cukor
POSTUP
Medovníčky na cesto rozmixujeme na hladkú sypkú zmes. Pridáme kakao, salko a rum. Ak nechcete dávať rum, nahraďte ho pár kvapkami rumovej esencie a 3 PL vriacej vody. Vypracujeme hladké medové cesto.
Na kokosovú plnku si vyšľaháme maslom s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom. Napokon pridáme strúhaný kokos. Na pracovnú dosku si dáme celofán (potravinovú fóliu). Posypeme ho trochou práškového cukru, aby sa nám cesto nelepilo. Polovicu cesta uložíme na celofán a prekryjeme ďalším kusom celofánu. Pomocou valčeka na cesto si vyvaľkáme obdĺžnik.
Hrúbka by mala byť asi 0,5 cm. Vrchný celofán dáme bokom. Polovicu kokosovej plnky natrieme nožom na medové cesto. Opatrne zrolujeme do rolády. Postup zopakujeme s druhou polovicou cesta a plnky. Rolády dáme na tácku a uložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Krájame horúcim nožom.
Vyskúšajte tiež recept na:
Domáca marlenka alias medovník.
4. Nepečený cheesecake s medovníkmi
Ďalší parádny recept z nedojedených medovníkov – dnes také populárne cheesecaky. Aj tu potrebujete len pár surovín, no vykúzlite perfektný dezert. Pripravený cheesecake môžete ozdobiť orieškami alebo nasekaným kandizovaným ovocím, je to na vás.
SUROVINY na korpus
(priemer formy 26 cm)
- 200 g rozmixovaných medovníkov
- 50 g rozpustené maslo
Plnka:
- 1 ks smotana na šľahanie 33%
- 1 ks krémový syr 250g balenie (mascarpone, žervé alebo nízkotučný tvaroh)
- 2 PL práškový cukor
Ganache poleva:
- 1 ks smotana na šľahanie 33%
- 100 g čokoláda s obsahom kakaa aspoň 40%
- 1 KL maslo
POSTUP
Rozpustíme si maslo. Medovníčky v sekáčiku rozmixujeme na prášok. Do misky si dáme medovníčkovú zmes a zalejeme ju maslom. Vymiešame a lyžicou cesto vtláčame do tortovej formy. Vyložíme aj okraje, a to do výšky asi 2 cm.
Krémový syr alebo tvaroh vymiešame s cukrom. Jednu vyšľahanú smotanu na šľahanie zapracujeme k tvarohu pomocou metličky, aby ostala plnka nadýchaná a vláčna. Pripravenú plnku navrstvíme na medový korpus a povrch uhladíme. Koláč vložíme do chladničky.
Druhú smotanu na šľahanie dáme variť, keď začne vrieť, odstavíme. Nalámame do nej čokoládu a miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Na záver zapracujeme 1 KL masla.
Polevou polejeme tvarohovú plnku a dáme späť do chladničky. Prípadne môžete dať na vrch ovocnú polevu podľa chuti, čo vytvára skvelú kombináciu – med a ovocie.
Krájame horúcim nožom. Podávame so šľahačkou alebo kopčekom zmrzliny:)
5. Medovníková nátierka
A napokon jeden špeciálny recept, ktorý si zamilujú (nielen) všetky deti. Medovníková nátierka, ktorou môžete natrieť palacinky či lievance, prípadne vianočku. Javorový sirup z receptu môžete nahradiť iným sirupom – kukuričným, ryžovým či z agáve.
SUROVINY
- medovníčky
- trocha vody
- javorový sirup (alebo kukuričný či agáve)
POSTUP
Medovníčky rozmixujeme na hladkú zmes. Dáme ju na panvicu, prilejeme trochu vody a miešame, kým sa nám nevytvorí kompaktná zmes. Podľa potreby prilejeme vodu. Zmes dáme do sekáčika, pridáme trocha javorového sirupu a 2 až 3 PL rastlinného oleja. Vymixujeme do hladkej nátierky.
Foto: Lepšídeň.sk, Freepik.com