Úvod Dezerty Exotická banánová torta (maškrta na víkend)

Exotická banánová torta (maškrta na víkend)

banánová torta

Pri takýchto tortách sa nám doslova zbiehajú slinky. Fantastické rozprávkové dezerty, ktoré sa však jednoducho pripravujú a majú naozaj rafinovanú chuť. Napríklad táto banánová torta s kúskami broskyne a marakujovej šťavy… lahoda. Navyše ide o bezlepkovú tortu, čiže bez múky a môžu si ju tak vychutnať všetci, ktorí držia bezlepkovú diétu, celiatici, či ľudia s neznášanlivosťou na pšenicu.

Mimochodom, bezlepkové pečenie vôbec nie je ťažké, ak dodržíte niekoľko pravidiel pri výbere surovín a hygiene v kuchyni. Keďže aj malé množstvo lepku môže pri celiakii vyvolať alergickú reakciu, je veľmi dôležité využívať naozaj len bezlepkové suroviny, ktoré by sa ani nemali skladovať s inými obsahujúcimi lepok.
„Nepoužívajte pomôcky z dreva (napr. valčeky, dosky na krájanie alebo varechy), ak sa používajú aj na prípravu jedál obsahujúcich lepok. V zárezoch sa môže ľahko zachytiť obilie obsahujúce lepok,“ radí Anja Donnermeyerová, ktorá zostavila úžasnú knihu plnú receptov Pečieme bez múky.
Ak hosťom ponúknete lepkové a bezlepkové koláče, nikdy nepoužite na ich krájanie jeden nôž (s výnimkou, keď ho pred krájaním bezlepkových koláčov dôkladne očistíte).

 

Exotická banánová torta

Príprava nám zaberie zhruba 30 minút a ďalšiu polhodinku samotné pečenie. Na 1 tortovú formu použijeme tieto suroviny:

  • 3 vajcia
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleja
  • 3 bal. vanilkového pudingu v prášku (na varenie)
  • 2 KL kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 banány
  • 400 g sladkej smotany
  • 2 bal. stužovača šľahačky
  • 1 konzerva broskýň
  • 1 bal. čírej tortovej želatíny
  • 250 ml marakujovej šťavy

Pozrite si aj ďalšie RECEPTY.recepty lepsiden.sk

POSTUP:

  1. Rúru predhrejeme na 180° C. Zmiešame vajcia, cukor a olej, pridáme vanilkový puding v prášku a kypriaci prášok do pečiva. Cesto vlejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a 30 minút pečieme.
  2. Banány pokrájame na plátky a rozložíme ich na tortu. Sladkú smotanu zmiešame so stužovačom a vyšľaháme. Broskyne pokrájame na kúsky, primiešame do šľahačky a rovnomerne nanesieme na banány.
  3. Podľa návodu pripravíme želatínu s marakujovou šťavou, nanesieme ju na tortu a necháme v chladničke stuhnúť.

Obmena: Korpus zo suchárov

Tortový korpus môžeme pripraviť aj z 200 g podrvených suchárov (bezlepkových), ktoré zmiešame so 125 g roztopeného masla a 80 g cukru. Masu následne natlačíme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Vychladnutý korpus potrieme 100 g zohriateho marhuľového džemu.

banánová torta