Čokoláda Margot je nielen veľmi chutná, ale neraz sa používa aj pri príprave rôznych koláčov či zákuskov. Niekto dáva margotku do cesta, iný do krému alebo ju jednoducho nastrúhate na vrch namiesto bežnej čokolády. Koláč tak získa zaujímavú chuť, keďže sa nastrúhaním zmieša čokoláda s rumovo-kokosovou náplňou.
Vyskúšajte však tento margotkový koláč, ktorého príprava je naozaj neuveriteľne jednoduchá, ale výsledok je úžasný. Lahodný koláčik na víkendové popoludnie ku káve alebo pre návštevu…a verte, že hostia nezostanú iba pri jednom koláčiku 🙂
Margotku v dnešnej podobe začal vyrábať závod Zora v Olomouci v roku 1960 a na začiatku sa balili tyčinky ručne. V roku 1980 zelenú farbu obalu vytlačila modrá a tá zostala dodnes.
Dnes je Margotka vo viacerých chutiach – klasický originál – rumovo-kokosová príchuť obalená v čokoláde vonia po exotike. Verzia Artemis má vrstvu s punčovou príchuťou, Duo kokos má intenzívnejšiu kokosovú chuť a vyrába sa aj Margot s hrozienkami.
Recept na margotkový koláč
Naozaj jednoduché a pritom chutné. Robievame ho buď pomocou navážených surovín, alebo hrnčekový – ten vám ponúkame, nech vám to ešte zjednodušíme.
SUROVINY
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukru (môžete dať aj menej, podľa chuti)
- 2 veľké margotky
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 2 vajcia
- 250 ml smotany na šľahanie
- cca 1 hrnček mlieka (podľa hustoty cesta)
- 3 lyžice masla alebo olej
- čokoláda na polevu
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP
Zmiešajte suché prísady, čiže múku, prášok do pečiva, cukor, vanilkový cukor a pridajte štipku soli. Do tejto zmesi nastrúhajte margotky. Niekto ich strúha na jemno, iný na väčšie kúsky. Je to na vás. Dobre premiešajte.
Do suchej zmesi pridajte postupne 2 žĺtka, vlažné mlieko a smotanu na šľahanie. Poriadne premiešajte, môžete aj mixérom. Rozpustite maslo a pridajte ho do cesta (môžete pridať namiesto masla olej).
Vyšľahajte z bielkov sneh a jemne ho zapracujte do cesta, aby bolo hladké, nadýchané. Vymastite plech a posypte krupicovou múčkou. Vylejte cesto na plech a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi 20-25 minút. Sledujte si dopečenosť pomocou špajdle.
Nechajte koláč vychladnúť a ozdobte ho. Môžete ho len poliať čokoládou. Niekto ho natrie jemnou vrstvou menej výrazného džemu a poleje čokoládou. Občas sa margotkový koláč iba posype múčkovým cukrom.