Mrkva je skvelý zdroj vitamínu A a tiež ďalších zdraviu prospešných látok. Ak vám samotná mrkva nie je celkom po chuti, môžete ju elegantne prepašovať do sladkej pochúťky 🙂 Tento mrkvový koláč s ricottou je šťavnatý a vláčny. Vďaka obsahu bielkovín z ricotty je tiež výživný a sýty.
Je výborný ako raňajkový koláčik, môžete si ho dať k bielemu jogurtu, no a skvelo sa hodí aj k šálke horúcej čiernej kávy. Keďže je šťavnatý, vláčny a príjemne sladký, zabodujete s ním aj u detí. No a zabezpečíte im aj nejakú tú dávku zeleniny.
Ak nájdete v recepte ricottu, neodporúčame ju nahrádzať tvarohom. Chuť týchto dvoch mliečnych produktov je totiž úplne iná. Ricotta je bohatým zdrojom bielkovín a obsahuje aj vitamíny skupiny B. Keďže má napríklad v porovnaní s takým mascarpone oveľa menej tuku a kalórií, je vhodná na prípravu odľahčených dezertov.
Recept na mrkvový koláč s ricottou
Receptov na mrkvový koláč nájdete množstvo, no pri mnohých sa stáva, že je cesto príliš ťažké a mokré. To vám pri tomto recepte určite nehrozí. Navyše, ide o rýchly recept a jeho príprava vám nezaberie viac ako 20 minút.
Ak patríte k milovníkom cheesecaku, v prípade tohto receptu si určite prídete na svoje. Obsahuje totiž 400 gramov ricotty, ktorá dodáva koláčiku príjemnú sviežu chuť a tiež ho obohacuje o bielkoviny.
Ešte upozorníme, že množstvá surovín sú uvedené na menší plech. my sme použili plech s rozmermi 24×32 cm. Ak chcete mať koláčik vyšší, použite plech s menšími rozmermi. Ak by ste chceli piecť koláč na veľkom plechu, odporúčam dvojitú dávku.
SUROVINY na cesto
- 200 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 160 g polohrubej špaldovej múky
- 150 g trstinového cukru
- ½ ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom
- 1 zarovnaná ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL mletej škorice
- 2 vajcia
- 60 g oleja
- 150 g bieleho jogurtu
SUROVINY na ricottovú zmes
- 400 g ricotty
- 50 g trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajcia
Prečítajte si tiež
Ako sa vyznať v syroch? 7 základných skupín a ich charakteristika.
POSTUP
Najskôr si rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Kým sa rúra vyhreje, vo väčšej miske zmiešame múku, cukor, škoricu, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. V druhej miske dohladka vymiešame olej s jogurtom a pridáme k nim vajcia. Keď je táto zmes vymiešaná, nalejeme ju do misky so suchými prísadami a primiešame strúhanú mrkvu.
Ricottu ručne zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a vajcami, kým hmota nie je hladká a kompaktná.
Plech si vystelieme papierom na pečenie a nalejeme naň mrkvové cesto. Na cesto potom lyžicou ukladáme kôpky ricottovej zmesi a jemne uhladíme, aby sa mrkvové cesto s ricottou zľahka prepojilo.
Koláč pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút. Pre istotu vyskúšajte prepečenie zapichnutím špajdle. Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť, až potom ho krájajte. Ideálne je nechať ho niekoľko hodín v chladničke a jesť ho poriadne vychladený a stuhnutý.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk/autorka