Leto je úžasné nielen kvôli množstvu slnka, ktoré nás nabíja energiou (a vitamínom D 🙂 ), dovolenkami, prázdninami…ale aj množstvom ovocia a zeleniny, ktoré dozrievajú. A pri troške zručnosti viete z nich vyčariť lahodné pokrmy. Jedlá plné slnka. Voňavé, čerstvé a svieže. Presne taký je aj recept, ktorý ponúkame – Jogurtový krém s lesným ovocím. Jeho príprava vám zaberie asi 40 minút, chladenie ďalšiu hodinu.
Jogurtový krém s lesným ovocím
SUROVINY na 6 porcií:
4 plátky bielej želatíny
1 vanilkový struk
½ citróna
500 g bieleho jogurtu
70 g práškového cukru
400 g čučoriedok
po 200 g malín a černíc
150 ml ríbezľového nektáru
½ lyžičky maizeny
3 lyžice cukru
2 lyžice čerešňovice (nemusí byť)
400 g smotany na šľahanie
POSTUP:
- Želatínu namočíme asi na 5 minút do studenej vody, aby zmäkla. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a malým nožom vyškrabeme dreň. Citrón vyžmýkame. Jogurt dohladka vymiešame s vanilkovou dreňou, práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Želatínu jemne vyžmýkame, v malom kastróliku na miernom ohni ju rozpustíme, postupne do nej zamiešame 4 – 5 lyžíc jogurtu a potom dôkladne premiešame s ostatným jogurtom. Jogurtový krém prikryjeme a necháme v chladničke, kým nezačne želírovať (trvá to 20 – 30 minút).
- Lesné ovocie podľa druhov osve opláchneme a preberieme. Z ríbezľového nektáru odoberieme 3 lyžice a zmiešame ho s maizenou. Cukor dáme do kastrólika a na miernom ohni ho skaramelizujeme do svetlohneda. Prilejeme zvyšnú šťavu, prípadne čerešňovicu, a necháme zovrieť. Potom vmiešame polovicu čučoriedok a 150 g malín aj černíc a na prudkom ohni varíme 2 minúty. Zmiešame s maizenou a na miernom ohni všetko varíme ďalšie 4 minúty. Odstavíme, 5 minút necháme chladnúť a zmiešame s ostatným ovocím (niekoľko plodov odložíme na ozdobenie).
Necháme vychladnúť. - Zo smotany vyšľaháme tuhú šľahačku a opatrne ju zmiešame so želírujúcim jogurtovým krémom. Krém dáme ešte raz na 1 hodinu do chladničky. Krém a vychladnuté ovocie potom navrstvíme do misy, misiek alebo, ak si ho vezmeme na piknik, do zaváracieho pohára s oblúčkovým uzáverom alebo so skrutkovým uzáverom. Pred podávaním krém ozdobíme odloženým ovocím.
Množstvo podobných letných receptov, ktoré pošteklia všetky vaše zmysly, nájdete v knižke Leto na tanieri. Inšpirujte sa receptami Tanje Dusyovej a vychutnajte si mimoriadny čas dovoleniek a prázdnin.