Spomíname si na detstvo, keď celý dom starej mamy rozvoniaval čerstvým makovníkom. Babička ho robila na rôzne spôsoby, samozrejme nesmeli chýbať ani orechovníky. Makovníky boli však častejšie, mak sme pestovali na roli za domom a samo si ho sušili, mleli. Úžasné časy.
Je pravda, že čo oblasť, dokonca aj mesto, to iný variant receptu. My však máme pre vás hneď tri recepty na makovníky. Niekto totiž rád z lístkového cesta, iný z kysnutého a mnohí radi robia makovníky zo zemiakového cesta.
Nech sa páči, vyberte si, pečte a vychutnávajte.
3 recepty na makovníky
Ako prvý ponúkame makovník z kysnutého cesta – nič zložité, vyskúšajte.
1. Makovník z kysnutého cesta
Suroviny:
- 250 g polohrubej múky
- trochu soli
- 40 g práškového cukru
- 60 g roztopeného masla
- citrónovú kôru
- 75 ml mlieka1 žĺtok
Na kvások:
- 50 ml mlieka
- 20 g droždia
- 10 g práškového cukru
- 50 g polohrubej múky
Na makovú plnku:
- 150 ml mlieka
- 150 g práškového cukru
- 200 g mletého maku
- 3 klinčeky
- citrónovú kôru
- 100 g hrozienok
POSTUP:
Z vlažného mlieka, droždia, cukru a múky si pripravte kvások. Múku so soľou preosejte, pridajte cukor, vlažné maslo, postrúhanú citrónovú kôru, v mlieku rozmiešaný žĺtok a nakysnutý kvások. Cesto dobre vypracujte, pomúčte a na teplom mieste nechajte vykysnúť.
Zatiaľ si pripravte plnku. Mlieko s cukrom nechajte zovrieť, primiešajte mletý mak, mleté klinčeky, postrúhanú citrónovú kôru, hrozienka a nechajte vychladnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte a potrite makovou plnkou. Stočte, položte na vymastený plech a nechajte chvíľu nakysnúť.
Potrite žĺtkom, popichajte vidličkou, aby pri pečení nepopraskal, a pečte vo vyhriatej rúre.
Upečený a vychladnutý nakrájajte a posypte práškovým cukrom.
Ak nemáte mlynček na mak, tak celý mak uvarte s cukrom v mlieku a rozmixujte.
Makový koláč bude chutnejší, ak do makovej plnky pridáte trochu strúhaného perníka.
2. Makový závin zo zemiakového cesta
Suroviny:
- 350 g polohrubej múky
- 150 g masla
- 350 g zemiakov uvarených v šupke
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 vajcia + 1 vajce na potretie
Na plnku:
- 120 g maku
- 100 g práškového cukru
- 50 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového cukru
- citrónovú kôru a škoricu na dochutenie
POSTUP:
Uvarené zemiaky očistite a nastrúhajte. Pridajte múku s práškom do pečiva, maslo, cukor, vajcia a vypracujte hladké cesto. Rozdeľte ho na 3 diely a nechajte chvíľu stuhnúť v chladničke.
Zatiaľ si pripravte plnku. Mak zmiešajte s cukrom, podľa chuti pridajte citrónovú kôru alebo škoricu a sparte horúcim mliekom.
Bochníky vyvaľkajte na pomúčenej doske a naplňte plnkou. Zviňte, opatrne preložte na plech, potrite rozšľahaným vajcom a v stredne horúcej rúre pečte 20 – 30 minút.
Prečítajte si tiež
Mak z Jarnej. Ochutnajte makovú čokoládu, či makové lízatko.
3. Makovník z lístkového cesta
Tento makový závin z lístkového cesta doplníme višňami, ktoré mu dodajú šťavnatosť a pridajú na chuti. Môžete samozrejme aj bez nich.
Suroviny:
- Mrazené lístkové cesto
- odkôstkovane a odkvapkané višne
Maková náplň:
- 150 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 1 vanilkového cukru
- 90 g cukru
- 3 lyžice roztopeného masla
- citrónovú kôru
POSTUP:
Mak prelejte vlažným mliekom, pridajte cukor, maslo a nechajte prejsť varom. Nakoniec dochuťte citrónovou kôrou a troškou škorice. Nechajte vychladnúť. Takúto makovú plnku môžete aj dať zamraziť, ak chcete robiť makovník opäť o týždeň-dva.
Lístkové cesto rozvaľkajte, potrite maslom a naneste makovú plnku.
Poukladajte navrch višne a zaviňte. Potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť na 20 minút do riadne predhriatej rúry. Prvých 10 minút neotvárajte dvierka, nenakúkajte dovnútra, inak to všetko skazíte.
Zdroj foto a info: Babičkina vianočná kuchárka, Sefkuchari.sk, Pixabay.com