Jamie Oliver a jeho 7 užitočných tipov do kuchyne

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svetoznámy šéfkuchár Jamie Oliver vie robiť skvelé šou pri varení a hoci nie každému sadne, treba mu uznať originalitu a kreativitu. Možno ste videli niektorý z jeho seriálov – či už varil sviatočné jedlá, alebo bežné, prípadne zhotovená za pár minút, varenie počas covidovej pandémie ap. Rozhodne má talent, vie inšpirovať a dokáže to podať.
Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré Jamie odporúča, ak radi varíte a chcete mať z toho naozaj potešenie. Tipy, bez čoho sa nezaobídete, čo by nemalo chýbať vo vašej kuchyni a čo by ste mali vyskúšať.

 

Jamie Oliver a jeho 7 tipov

„Držím sa piatich ingrediencií, ktoré považujem za každodenné piliere. Bez nich nie je varenie jednoducho možné a ja verím, že ich má v špajze každá domácnosť,“ píše vo svojej knihe 7-krát inak, ktorá vyšla aj v slovenskom preklade.
Tieto ingrediencie budete potrebovať takmer pri každom recepte a je dobré ich mať po ruke. Ktoré to sú?

  • Olivový olej na varenie
  • Extra panenský olivový olej na dresingy a dokončovanie jedál
  • Červený vínny ocot (na dodanie kyslosti, vyváženie chutí marinád, omáčok a dresingu)
  • Morská soľ
  • Čierne korenie na dochucovanie (v celku, mlieť priamo pri príprave jedál)

Jamie Oliver 7-krát inak

 

ikona sefkuchar1. Mraznička je vás najlepší priateľ

Podľa Jamieho neuveriteľne dôležitá súčasť kuchyne, najmä v súčasnosti, keď sme takí zaneprázdnení. V mrazničke viete skladovať jednotlivé suroviny, ale najmä porcie jedla, keď ste navarili viac. Keď dávate do mrazničky uvarené jedlo, nechajte ho prirodzene vychladnúť a to čo najrýchlejšie: rozdeľte ho na porcie a do mrazničky ho dajte do dvoch hodín. Zabaľte, označte, aby ste nemali z toho mrazničkovú ruletu, ako dodáva Jamie.

 

ikona sefkuchar2. Kuchynské vybavenie

Každý máme súpravu hrncov, teflónových panvíc, nožov ap. Jamie Oliver odporúča napríklad aj mriežkovanú a plytkú panvicu, robustné plechy na pečenie, viacero dosiek na krájanie (mäso, zelenina ap.).
Ak chcete ušetriť čas, dáva do pozornosti pár vychytávok: „škrabka, strúhadlo a mažiar s tĺčikom sú fantastické na vytvorenie skvelej štruktúry a zvýraznenie chuti,“ upozorňuje.
Mixér a kuchynský robot sú bonusom, ak máte málo času.

 

ikona sefkuchar3. Tie správne dochucovadlá

Existuje nespočetne veľa dochucovadiel – jamie v spomínanej knihe 7-krát inak používa napríklad zaujímavé mangové čatní, karí pastu, omáčku z čiernej fazutel, teriyaki, miso, pesto… Dajú sa kúpiť v supermarketoch, prípadne v bio obchodíkoch a určite dokážu vaše jedlo ozvláštniť. Zaručia chuť a pri varení ušetria celé hodiny. Navyše väčšina z nich nepodlieha skaze.
„Za celé roky ma médiá vyvádzali z miery tvrdením, že používam tieto takzvané podvodnícke suroviny. Myslím si však, že sú skvelé. Vďaka nim je jedlo vzrušujúcejšie,“ tvrdí Jamie Oliver.

Jamie Oliver 7-krát inak

 

ikona sefkuchar4. Malé veľké bylinky

Bylinky sú podľa Jamieho pre kuchára dar. Vysaďte si ich v záhradke, na balkóne alebo na parapete. Začnite jednou-dvomi a postupne pridávajte. Prídete na to, ako ich pestovať, čo potrebujú, koľko vydržia. Vďaka bylinkám dodáte jedlu chuť bez prílišného solenia a korenenia, čo prospieva každému. Sú tiež nabité všetkými druhmi neuveriteľných výživových vlastností.

 

ikona sefkuchar5. Hotové zeleninové zmesi

Hotové zeleninové zmesi sú vynikajúce, pretože v jedinom balení máte viacero druhov zeleniny, čo znamená viac chuti a menej vyhadzovania 🙂
Pozor ale na jednu vec: niektoré zmesi na opekanie obsahujú fazuľové výhonky, ktoré sa nesmú jesť surové, Pred podávaním ich treba poriadne prehriať.

triky do kuchyne sushiPrečítajte si tiež
Triky do kuchyne. Cestoviny, mäso, ryža aj kysnuté cesto.

 

ikona sefkuchar6. Mäso, ryby a vajcia

Vo všeobecnosti by sme mali konzumovať viac jedál rastlinného pôvodu, čiže zeleninu a strukoviny. Ak už investujete do mäsa, nech je čo najkvalitnejšie, ideálne v biokvalite alebo z voľného chovu.
To isté platí pre vajcia a všetko, čo obsahuje vajcia, napríklad cestoviny. Kupujte vajcia z voľného chovu alebo bio.

Pokiaľ ide o ryby, tie sú skvelým a lahodným zdrojom bielkovín. Najlepšie je však používať čo najčerstvejšie ryby – dobrou voľbou sú mrazené, konzervované či nakladané ryby.

 

ikona sefkuchar7. Biomlieko

Pri základných mliečnych výrobkoch odporúča Jamie Oliver siahať po biokvalite – či už ide o mlieko, jogurty, maslo ap. Na rozdiel od mäsa sú trochu drahšie, ale rozdiel predstavuje neraz pár desiatok centov. „Navyše, vždy, keď si kúpite bio, hlasujete za oveľa lepší potravinový systém, ktorý podporuje najvyššie štandardy dobrých životných podmienok pre zvieratá, kde je dobre postarané o kravy aj o pôdu,“ dodáva Jamie Oliver.

Pozrite si recept Jamieho Olivera na klasické cestoviny carbonara:

 

Foto: FB/Jamie Oliver

 


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.