Špaldová torta s mascarpone a ovocím | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Každá oslava si zaslúži svoj dezert. Lahodnú a neopakovateľnú tortu, na ktorú pozvaní tak skoro nezabudnú. Či už sú to narodeniny, rodinná oslava, krstiny, alebo výročie svadby, ako to bolo u našej čitateľky Henriety Gregorovej. S milovaným manželom mali 1.výročie svadby (mimochodom, prvé výročie sa nazýva bavlnená svadba 🙂 ) a tak sa rozhodla upiecť niečo špeciálne. Čo tak špaldová torta s plnkou mascarpone + tvarohovo-vanilkovou náplňou s jahodami a mandarínkami?
„Keďže má pečenie baví, tak som mala aspoň ďalšiu príležitosť trošku viac sa ´pomotať´ v kuchyni 🙂 Rada takéto chvíle využívam a zdokonaľujem sa v pečení, či varení,“ usmieva sa sympatická Heňa.
Nižšie nájdete jej recept – najskôr na špaldový korpus, potom na tvarohovo-vanilkovú plnku a mascarpone plnku. Vyskúšajte a nebudete ľutovať – oslávenec aj pozvaní si budú prsty oblizovať.

Zdravá špalda
Dnes sa zo špaldovej múky robí všeličo – nielen koláče, ale aj chlieb, palacinky či lievance. Prvé zmienky o špalde pochádzajú už z obdobia staroveku, niekedy 8000 rokov pred n.l.
Špaldová múka je oveľa prospešnejšia ako klasická pšeničná, obsahuje veľa živín. Najmä vitamíny skupiny B, minerály ako mangán, vápnik, draslík a zinok i fosfor. Má vysoký obsah vlákniny, najviac bielkovín spomedzi obilnín, prírodné estrogény a betakarotén.
Pri pečení testujte. Napríklad špaldový chlebík je nižší, hustejší, pšeničné koláče zasa nakysnú viac – treba na to myslieť. Ideálne je spočiatku tieto múky miešať.

 

Špaldová torta s mascarpone a ovocím

Henrieta použila v tejto torte dva špaldové korpusy (na priemer 26cm).

špaldová tortaSUROVINY

  • 4 vajcia
  • 75g práškový cukor
  • 75g kryštálový cukor
  • 1 vanilínový cukor
  • 100 ml teplá voda
  • 100 ml olej
  • 1/2 balenia prášok do pečiva
  • 190g celozrnná hladká špaldová múka
  • 2 PL kakao
  • štipka soli

 

POSTUP:

recept postupVajcia si rozdelíme. Bielka so štipkou soli vyšľaháme, pridáme kryštálový cukor a opäť poriadne vyšľaháme do tuhého snehu.

recept postupŽĺtka s vanilínovým a práškovým cukrom vyšľaháme do peny, pridám teplú vodu a olej. Znova prešľaháme a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom. Dobre premiešame a nakoniec ručne a zľahka pridáme tuhý sneh z bielkov.

recept postupCesto vylejeme do formy, kde spodok je vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený tukom a múkou vysypaný.
Pečieme cca 45 minút na 160°C. Záleží od rúry, treba ku koncu sledovať.

recept postupKorpus prekrojíme a naplníme plnkami, na ktoré dáme ovocie podľa chuti. „Ja som použila jahody a mandarínky. Ak chceme korpus šťavnatý, môžeme ho natrieť lekvárom, či šťavou napríklad z kompótu. Mala som len mrazené domáce jahody, ktoré som dala do hrnca, pridala podľa chuti cukor a chvíľu som to povarila. Jahody sa rozmrazili a vznikla aj jahodová šťava, ktorou som natrela korpusy,“ vysvetľuje Henrieta.

 

špaldová torta odkrojený kúsokTvarohovo-vanilková plnka

  • 4 dcl mlieko
  • 2 Zlaté klasy
  • 2 žĺtka
  • 100g maslo
  • 150g cukor
  • 1 vanilínový cukor
  • 500g jemný tvaroh

POSTUP: Časť mlieka dáme variť s cukrom, v zvyšnom mlieku rozšľaháme žĺtky a Zlatý klas. Vlejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Do vlažného krému zašľaháme trochu zmäknuté maslo. Potom pridáme tvaroh, vanilkový cukor a opäť prešľaháme. Túto plnku môžete použiť s mandarínkami.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.superrýchly nepečený dezert

 

Mascarpone plnka

  • 200g biela čokoláda
  • 200g  kryštálový cukor
  • 2 smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový Créme Olé puding bez varenia
  • 500g mascarpone

POSTUP:

recept postupDo smotany s cukrom nalámeme čokoládu a za stáleho miešania varíme dokiaľ sa neroztopí. Ale pozor, nemalo by to vrieť. Vychladnuté dáme na noc do chladničky.

recept postupK vychladnutej zmesi pridáme mascarpone a Olé puding a šľaháme do požadovanej konzistencie. Táto plnka sa hodí s malinami, jahodami, či iným ovocím.

recept postupAk chceme čokoládový krém, tak namiesto bielej čokolády použijeme mliečnu, či horkú a Olé vanilkový puding nahradíme čokoládovým.

Dobrú chuť!


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.