Zdravé desiate: Vegánske paradajkovo-makové muffiny

LinkedIn

Možno aj vy riešite počas roka, čo dať deťom opäť na desiatu. A aby to bolo chutné, zdravé a zjedli to. Ak vám dochádzajú nápady, siahnite napríklad po knižke Zdravé desiate nielen pre deti, v ktorej nájdete 50 inšpiratívnych receptov od odborníkov na zdravú výživu. Zdravé fazuľové brownies, Raw marhuľové tyčinky do každej pusinky, Špaldové žemličky, či Ľahučké banánové muffiny s vlákninou.
Je veľmi dôležité dať deťom to, čo je naozaj zdravé a výživné, nielen to, čo im chutí. Pri týchto receptoch sa však neraz spoja obidve požiadavky – sú chutné aj zdravé. A navyše nič zložité.
Vyskúšajte náš skvelý recept.

mak

Mak je mimoriadne zdravý. Zaraďte ho opäť do svojho jedálnička

Paradajkovo-makové mini muffiny

Možno to znie na prvý pohľad čudne – paradajky s makom, a ešte muffiny, ktoré si mnohí spájame so sladkou chuťou… Nedajte sa oklamať. Sú skvelé a zasýtia.

Navyše mak treba zaradiť do jedálnička pravidelnejšie. Je bohatým zdrojom vápnika. V 100 g maku sa ho nachádza až 1400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín. Je to 12-krát viac vápnika než má mlieko, 3-krát viac než syry. Obsahuje tiež množstvo iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Mak má pomerne veľa bielkovín, tvoria až 20 % obsahu maku. Pravidelná konzumácia maku môže preto významne prispieť k prevencii osteoporózy – ochorenia z nedostatku vápnika. Mnohí ľudia tiež uvítajú upokojujúce účinky maku a jeho priaznivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov.

Zdravé desiatePrečítajte si aj
Zdravé desiate – recepty na wafle a super nátierku.

Z nasledujúcich surovín pripravíte asi 18 kúskov a potrvá vám to asi 45 minút.

SUROVINY
Cesto
250 g pohánkovej múky
250 g špaldovej múky
10 g prášku do pečiva
4 g škorice
4 g provensálskeho korenia
4 g soli

Tekuté ingrediencie
250 g zrelého hrozna alebo cherry paradajok
240 ml mandľového mlieka
120 ml čiernej melasy
120 ml kokosového oleja
15 ml čerstvej šťavy z citróna

Na ozdobenie  40 g maku

POSTUP:
Rúru na pečenie si predhrejeme na 180 °C. Paradajky pokrájame a odstránime čo najviac dužiny, aby sme zredukovali vlhkosť. Vo veľkej mise zmiešame spolu ingrediencie na cesto a odložíme bokom. V menšej mise zmiešame tekuté ingrediencie. Tekutú zmes pomaly lejeme do suchej zmesi a premiešavame dovtedy, kým nevznikne vlhké cesto. Pozor, aby sme cesto nepremiešali až príliš. Pomocou lyžice naplníme malé formy na muffiny. Vrch posypeme makom.
Pečieme 25 – 30 minút.

Náš TIP: Ak nemáme k dispozícii mandľové mlieko, môžeme použiť iné rastlinné mlieko. Ak netrpíte intoleranciou laktózy, tak pokojne pridajte kravské mlieko.


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.