Egreše sú príjemne kyslasté a šťavnaté. Málokto však z nich robí zákusky alebo dokonca torty. Pritom sa perfektne hodia k tvarohu, preliate želatínou…vyskúšajte náš recept. Egrešová torta s tvarohom a šľahačkou vás prekvapí svojou letnou chuťou. Navyše egreše sú zdravé ovocie.
Podporujú trávenie, imunitu a detoxikujú telo. Egreš sa oficiálne volá ríbezľa egrešová a existujú rôzne druhy i farby. Egreše podporujú pravidelnú stolicu, prečisťujú hrubé črevo a zabezpečujú vylučovanie žlče, takže aspoň v sezóne by ste si ich mali dopriať naozaj veľa.
Tiež podporujú tvorbu kostného tkaniva, prispievajú k prevencii pred osteoporózou a vplývajú na kvalitu pokožky i nechtov.
Egreš sa používa aj zvonka – urýchľuje hojenie kožných ochorení, dezinfikuje rany a eliminuje menšie vrásky. Ak trpíte na dnu, zaraďte egreše do svojho jedálnička. Toto ovocie tiež znižuje vysoký cholesterol a je účinnou prevenciou proti vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Egreše na chudnutie.
Áno, aj v tomto smere sú vhodné – dodávajú všetky vitamíny, minerály a vlákninu. Môžete si ich pridávať do kaše, jogurtov, tvarohu, alebo si z nich spravte smoothie. Prípadne môžete skúsiť náš recept – skvelá letná egrešová torta.
Egrešová torta s tvarohom a šľahačkou
Táto egrešová torta vám nezaberie veľa času – samotná príprava asi 35 minút a pečenie ďalších 30 minút. Môžete vyskúšať obmenu pre dospelých, ako radí Anja Donnermeyerová vo svojej knižke receptov Pečieme bez múky: „Lyžicou vyhĺbime v šľahačke navrchu torty malé jamky a nalejeme do nich trochu vaječného likéru.“
Mimochodom, Anja začala piecť bez múky po tom, čo dvom členom jej rodiny zistili celiakiu, teda alergiu na lepok. Zbierala a zaznamenávala informácie, testovala a skúšala, experimentovala a obmieňala. Výsledkom je jej inovatívna kniha o pečení pre tých, ktorí radi pečú a privítajú zmenu.
Tak vyskúšajte teraz jej egrešovú tortu.
Vyskúšajte potom aj ďalšie naše RECEPTY.
SUROVINY
Na 1 tortovú formu
- 125 g masla
- 150 g podlhovastých piškót (bezlepkových)
- 200 g čerstvého tvarohového syra žervé
- 2 vajcia
- 80 g cukru
- 500 g egrešov
- 2 bal. čírej tortovej želatíny
- 400 g sladkej smotany
- 2 bal. stužovača šľahačky
- 50 g postrúhanej čokolády
POSTUP:
- Rúru predhrejeme na 150° C. Maslo roztopíme, piškóty podrvíme a zmiešame s maslom. Vzniknutú masu natlačíme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie.
- Tvarohový syr, vajcia a cukor vymiešame, rozdelíme na masu vo forme a 30 minút pečieme. Necháme vychladnúť.
- Egreše umyjeme a rozdelíme na tortu. Podľa návodu na obale pripravíme želatínu, nalejeme ju na egreše a necháme stuhnúť. Smotanu zmiešame so stužovačom, vyšľaháme a natrieme ju na tortu. Ozdobíme postrúhanou čokoládou.