Zrnková káva. Ako spoľahlivo rozpoznať, či je kvalitná? 

LinkedIn

Kávová kultúra na Slovensku zažíva rozmach. Čoraz viac ľudí prestáva piť klasickú zalievanú kávu a skúša rôzne alternatívne spôsoby prípravy. Z každej strany sa na nás „valí“ reklama na rôzne celebritné kávy. Ako medzi nimi rozpoznať tie najkvalitnejšie? Viete spoľahlivo odhadnúť, ktorá zrnková káva je skutočne dobrá a lahodná?

 

Kde rastie káva?

Kávové kry, z ktorých niektoré dorastajú až do výšky stromov, sa väčšinou pestujú vysoko v horách v subtropických a tropických oblastiach. Na to, aby rástli, potrebujú špeciálnu výživu. Preto ich väčšinou nájdete v oblastiach so sopečnou pôdou.
Na jednom kre môžete vidieť dozreté kávové čerešne či zelené bobule, ale aj práve kvitnúce kvety. Dozrievajú totiž celoročne. Najznámejšia zrnková káva je arabika, hneď za ňou nasleduje robusta.

 

Rozdiel medzi arabikou a robustou

Robusta (Coffea canephora) tvorí okolo 25 % svetovej kávovej produkcie. Darí sa jej v nižších nadmorských výškach – od 300 do 600 m n. m. Je odolnejšia voči chorobám, rýchlo rastie a tvorí sa na nej veľa kávových čerešní. Obsahuje viac kofeínu a chutí zemito až horko. Čistá robusta sa veľmi na prípravu kávy nepoužíva, nájdete ju skôr v zmesiach – blendoch, alebo v instantnej káve. Najväčším pestovateľom tejto odrody je Vietnam a tesne za ním nasleduje Brazília.

Arabika (Coffea arabica) tvorí až 75 % kávovej produkcie na svete. Je drahšia a náchylnejšia na choroby. Na to, aby rástla, potrebuje nadmorskú výšku od 600 – do 2000 metrov. Produkuje až o polovicu menej kávových zŕn ako robusta.
Pretože rastie vo väčších nadmorských výškach, jej chuť je sladšia, no i kyslejšia. V priebehu rokov z nej vzišlo niekoľko kávových odrôd. Niektoré vznikli prirodzenou cestou, iné zase v laboratóriu. Najväčším producentom arabiky je Brazília.

Oba druhy rozoznáte už na prvý pohľad, pretože robusta má menšie zrná ako arabika.

zrnková káva arabica robusta

 

Aká je najkvalitnejšia zrnková káva?

Najkvalitnejšiu zrnkovú kávu nájdeme pod označením výberová káva. Vždy je to odroda arabiky a musí spĺňať najprísnejšie kritériá podľa svetovej kávovej asociácie (Speciality Coffee Association of America – SCAA). Jej skóre musí byť minimálne 80 zo 100. Body jej môžu prideliť pri cuppingu (ochutnávaní kávy) len certifikovaní ochutnávači káv.

Kávové zrná by mali byť zbierané ručne, pretože tak sa najmenej poškodia. Mali by byť tiež rovnako veľké a rovnomerne pražené. Cena kvalitnej kávy je omnoho vyššia, pretože väčšinou má označenie fair trade. To znamená, že farmár a aj jeho zamestnanci za ňu dostali spravodlivo zaplatené.

 

Čo má byť uvedené na obale?

Kvalitnú kávu viete spoznať aj podľa obalu. Musí byť nepriedušne uzatvorený a mať navrchu malý filter, cez ktorý ju môžete ovoňať. Na obale by mala byť uvedená odroda kávy a nadmorská výška, v ktorej sa pestovala. Ideálne aj to, kedy sa zbierala a kedy pražila.

Na obale by takisto malo byť meno farmy, na ktorej bola vypestovaná a aj jej spracovanie. Niektoré pražiarne uvádzajú aj meno farmára. Nesmieme zabudnúť ani na chuťový profil, ktorý nám napovie, čo máme od kávy očakávať.

ranná káva pre lepší deňPrečítajte si tiež
Ranná káva pre ešte lepší deň.

 

Ako si správne pripraviť výberovú kávu?

Aby ste si vychutnali dobrú kávu, musíte ju vedieť aj pripraviť. Môžete mať najkvalitnejšie ručne pozbierané kávové zrná, ktoré sú dokonale upražené, no aj tak ju zlou prípravou môžete pokaziť.

Na lahodnú šálku nepotrebujete drahé espresso kávovary. Filtrovaná káva – označovaná aj ako alternatívna – vám poskytne takisto nezameniteľný chuťový zážitok. Pri jej príprave treba myslieť na správne pomletie kávy a teplotu vody, ktorá by mala byť okolo 90 °C. Niektorí baristi experimentujú aj s nižšou teplotou a menia tak jej chuť. Ak kávu zalejete vriacou vodou, pravdepodobne ju prepálite a nebude vám chutiť.

zrnková káva arabica robusta

— PR článok —
Foto: Pexels.com, Unsplash.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author