Jedinečný zákusok PLNENÉ BROSKYNE s karamelovou náplňou a orieškom | RECEPT

LinkedIn

„Má všade jemnučké chĺpky jak broskyňa…“ – poznáte pesničku „Bosorka“ od skupiny Elán? 🙂 Hovorí sa, že súťaž krásy všetkých druhov ovocia by vyhrala broskyňa. Prečo? Je predsa lákavá na pohľad a zamatová na dotyk. Navyše veľmi chutná a plná vitamínov. My vám prinášame recept na slávnostný zákusok – plnené broskyne s karamelom a orieškom uprostred.  Rozhodne vyskúšajte, možno ste taký ešte nemali a sme si istí, že vám zachutí.

 

Recept na lahodné plnené broskyne

recept na zákusok plnené broskyneKoláčiky v podobe broskýň zaujmú vďaka svojmu vzhľadu, ktorý pripomína obľúbené ovocie. Skrášlia každý sviatočný stôl a sú tiež vhodnou dekoráciou na tortu v podobne prúteného košíka. Sú obľúbené medzi deťmi aj dospelými. Chutné cesto, lahodná karamelová náplň a oriešok, ktorý sa ukrýva v náplni. Ten vlastne predstavuje broskyňovú kôstku a určite sa postará o dokonalý chuťový zážitok.

Tento zákusok, ktorý možno poznáte ešte z čias vášho detstva, je stredne náročný na zručnosť a čas. Pripravuje sa z jednoduchých a dostupných surovín, ktoré sa bežne nachádzajú takmer v každej domácnosti. Určite ním potešíte deti, ktoré vám môžu pomôcť pri práci a strávite tak príjemné spoločné chvíle vo vašej kuchyni.
Ingrediencie sú rozpočítané na cca 15 ks väčších broskýň.

SUROVINY

Cesto:

  • 2 ks vajec
  • 180g kryštálového cukru
  • 100g kyslej smotany
  • 200g masla izbovej teploty
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (môžeme nahradiť vanilínovým cukrom)
  • 1 ks (12g) prášku do pečiva
  • 450g preosiatej hladkej múky

Náplň:

  • 150g karamelového Salka (kúpime hotové, alebo si pripravíme po domácky)
  • 100g masla izbovej teploty
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžičky vanilkového extraktu (môžeme nahradiť vanilínovým cukrom)
  • rozdrobené kúsky zbytkov upečeného cesta

Prírodné farbivá

Červené
  • 150 g mrazených višní
  • 50 ml vody
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
Oranžové
  • 2 ks väčšej mrkvy

Na dokončenie

  • cukor krupica na obalenie
  • papierové košíčky na uloženie (nemusia byť)

recept na zákusok plnené broskyne

POSTUP

Príprava cesta

recept postuppríprava cesta na plnené broskyneDo misky dáme zmäknuté maslo izbovej teploty, pridáme cukor, soľ a vanilkový extrakt. Namiesto extraktu môžeme použiť aj obyčajný vanilínový cukor. Šľaháme mixérom 4-5 minút, kým nevznikne svetlá nadýchaná masa. Po jednom pridávame vajíčka, pričom stále dobre premiešavame mixérom. Ďalej pridáme kyslú smotanu, opäť premiešame.

recept postupDo vzniknutej masy postupne zapracujeme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Spočiatku pridáme približne polovicu a zamiešame už bez mixéra, pomocou cukrárskej špachtle. Múku pridávame postupne, pričom sledujeme hustotu cesta. V prípade potreby ešte trochu múky pridáme. Hotové cesto je mäkké, no nelepí sa príliš na ruky. Cesto zakryjeme potravinárskou fóliou a odložíme odpočinúť na 15 minút do chladničky.

recept postupZ vychladeného cesta formujeme guličky vo veľkosti väčšieho vlašského orecha. Snažíme sa, aby boli jednotlivé kúsky približne rovnaké. Vytvarované cesto ukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Medzi jednotlivými guličkami nechávame dostatočnú vzdialenosť, aby sa nám cesto pri zväčšovaní objemu počas pečenia nespojilo.

plnené broskyne recept

recept postupPlech vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme približne na 15 – 20 minút. Je veľmi dôležité koláčiky v rúre nepresušiť, mali by len zľahka zružovieť a vo vnútri ostať mäkké a vláčne. Pri nadobúdaní objemu sa pod vplyvom kypriaceho prášku na povrchu pečiva vytvoria praskliny. Neobávajte sa, je to v poriadku. Hotové polovičky preložíme na mriežku a necháme niekoľko minút odpočívať. Medzitým dáme upiecť druhú várku.

recept postupZľahka vychladnuté koláčiky vydlabeme, aby sme ich mohli naplniť krémom. Na vydlabanie môžeme použiť obyčajnú lyžičku, malý nožík, alebo akýkoľvek ostrejší nástroj, s ktorým sa nám dobre pracuje. Osvedčila sa aj kovová násadka na zdobenie. Kým je pečivo teplé, robí sa to ľahko. Pokiaľ by však veľmi vychladlo, bolo by príliš tvrdé a mohlo by sa nám pri práci drobiť a rozpadať na kúsky.

 

Príprava náplne

recept postuppríprava náplne na plnené broskyneDo misky dáme zmäknuté maslo izbovej teploty, pridáme karamelové salko. Ďalej pridáme vanilkový extrakt a citrónovú šťavu. Všetko spolu dobre vymiešame pomocou metličky. Do vymiešanej zmesi pridáme rozdrobené zvyšky upečeného cesta. Opäť dobre premiešame, pokým nevznikne rovnomerná masa.

recept postupPripravíme si aj oriešky, ktoré použijeme spolu s náplňou. Môžeme použiť lúpané mandle, lieskovce, vlašské orechy alebo aj nesolené arašidy. Veľmi dobre sa svojím vzhľadom, pripomínajúcim kôstku, hodí aj orech macadamia.

recept postupPolovičky upečených „broskýň“ naplníme pripravenou zmesou. Náplň zarovnáme nožom a do stredu jednej časti vložíme oriešok. Veľkosťou podobné časti spojíme do celistvej broskyne. Naplnené a spojené ich uložíme na tanier a dáme do chladničky aspoň na 10-15 minút, aby plnka trošku zatuhla.

plnené broskyne recept

Farbenie

Pripravíme si dva druhy prírodnej zmesi na zafarbenie našich krásnych broskýň.
Červená farba: Mrazené višne dáme do malého kastrólika. Pridáme trošku vody a približne jednu polievkovú lyžicu kryštálového cukru. Pár minút povaríme, kým šťava nezíska sýtočervenú farbu vďaka višniam. Všetko precedíme cez sito a pripravený červený višňový sirup necháme vychladnúť.

Oranžová farba: Oranžovú šťavu získame jednoduchým spôsobom z čerstvej mrkvy. Mrkvu najemno nastrúhame a šťavu z nej vytlačíme cez gázu do pripravenej nádobky.

recept na zákusok plnené broskyne farbenie

recept postupNa dokončenie si pripravíme tanierik s cukrom krupica, ktorý je jemnejší ako kryštálový cukor. Druhý tanier vyložíme papierovými kuchynskými utierkami. Polovicu broskyne namáčame do červeného roztoku, následne druhú polovicu namočíme do oranžového roztoku. Zafarbenú broskyňu uložíme na tanierik vystlaný kuchynskou utierkou, aby odsala prebytočnú vlhkosť.
Keď šťava stečie a vsiakne sa do papiera, preložíme koláčik do tanierika s cukrom, v ktorom ho dobre obalíme zo všetkých strán. Znovu uložíme na rozložené kuchynské utierky, aby koláčiky neboli vlhké a pekne zaschli.

Hotové broskyne uložíme na servírovací podnos a dáme ešte aspoň na 15 minút odležať do chladničky. Predtým ich môžeme uložiť aj do väčších papierových košíčkov.

Náš tip
Broskyne ešte krajšie vyniknú dekorované lístočkom mäty alebo medovky. Ozdobiť ich môžeme aj zeleným lístkom, vymodelovaným z marcipánu.

Nech sa páči, môžete ochutnať – naše plnené broskyne sú také jemné, až sa rozplývajú na jazyku. Vo vnútri je oriešok a veľmi lahodná karamelová náplň. Všetkým odporúčame – prichystajte si ich podľa nášho receptu a prekvapte návštevu nevšedným a lahodným zákuskom 🙂

plnené broskyne recept

Foto: autorka/LepšíDeň.sk


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.