Makové srdiečka s malinovým džemom

Blíži sa Valentín – čo tak prekvapiť svoju polovičku lahôdkou, ktorá poteší oči aj chuťové poháriky? 🙂 Makové srdiečka s malinovým džemom pripravila vynikajúca cukrárka Lucia Gažová a podelila sa s nami o tento recept. „Tieto mandľovo-makové srdiečka s domácim malinovým džemom od mojej babičky patria medzi moje najobľúbenejšie sviatočné druhy pečiva,“ usmieva sa sympatická Lucia. „Pripravujeme ich nielen na Vianoce, ale aj na Veľkú noc alebo len tak, počas roka.“

Ako dodáva, so srdiečkami sa pracuje o niečo ťažšie ako s klasickým lineckým cestom, ale výsledok stojí za to. Pritom potrebujete naozaj len zopár surovín a do hodiny so všetkým (prípravou aj pečením) máte hotovo!
Jemné, krehučké a vyvaľkané úplne na tenučko, presne také majú byť. Drobné sladké pečivo patrí celkovo k top pochúťkam Slovákov a osvedčených receptov koluje po internete množstvo. Tieto srdiečka sú však od profesionálnej cukrárky, ktorá ich doviedla takmer k dokonalosti. Z receptu nižšie budete mať vyše 40 kúskov s veľkosťou 5 cm. Príprava vám zaberie asi 40 minút a pečenie ďalších 10 minút.

 

Makové srdiečka s malinovým džemom

Nie je to vôbec zložitý recept a ako radi Lucia, „skúste pridať do srdiečok pomarančovú kôru a naplniť ich Nutellou. Je to hotová explózia vynikajúcich chutí.“ Už teraz sa nám zbiehajú slinky 🙂 Mimochodom, Lucia Gažová je veľká výmyselníčka, miluje vypekanie a nadšene o ňom hovorí. Napríklad o milovaných makronkach, robí úžasné torty, ale napríklad aj chrumkavé cookies, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku. Keď ju budete počuť rozprávať o svojich dezertoch a koláčikoch, neodoláte. Napokon, sama so smiechom hovorí: „Že ešte nikto nehovoril o dezertoch tak nadšene? To ste ešte neochutnali tie moje!“
A má pravdu. Presvedčte sa v jej knižke Lulus cukrárka, alebo priamo v jej Lulus Bakery v Trnave.

No a poďme už na jej skvelý recept na makové srdiečka, ktorými potešíte svojho milovaného partnera.

Lucia Gažová alias Lulus cukrárka

SUROVINY

Cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 115 g cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g mletého modrého maku
  • 150 g masla
  • 1 vajce

Na plnku 200 g malinového džemu, ale pokojne môžete použiť aj iný obľúbený ako marhuľový, šípkový ap.

ovocné tortičkyVyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.

POSTUP:

  • Vo veľkej mise zmiešame sypké suroviny – mandle, múku, cukor a prášok do pečiva. Do tejto zmesi postupne pridávame maslo, ktoré do nej ručne zapracujeme.
  • Nakoniec do cesta pridáme aj vajce a opäť ho doň zapracujeme, aby sme získali lesklé a vláčne cesto. Ak sa vám cesto zdá príliš riedke alebo lepkavé, pridajte ešte po lyžiciach múku alebo mleté mandle.
  • Hotové cesto necháme aspoň 30 minút odpočívať pri izbovej teplote. Po odpočinutí ho vyvaľkáme na pomúčenej doske alebo silikónovej podložke, ktorá má práve zjednodušiť vaľkanie.
  • Vyvaľkané cesto by malo mať hrúbku maximálne 2 mm. Vykrajujeme z neho srdiečka alebo iné ľubovoľné tvary. Vykrojené srdiečka opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Tu naozaj treba veľkú trpezlivosť a opatrnosť, pretože srdiečka sú veľmi tenké a majú tendenciu trhať sa.
  • Pri srdiečkach ani nemusíte nechávať na plechu veľké medzery, pretože objem veľmi nezväčšia.
  • Koláčiky pečieme približne 10 minút pri teplote 175 stupňov alebo toľko, aby príliš nezhnedli, lebo potom by mak nebol až taký vizuálne výrazný. Na chuti im to ale neuberie, práve naopak. Takže ak sa vám to náhodou prihodí, určite nezúfajte.
  • Upečené srdiečka necháme vychladnúť a plníme ich vybraným džemom pomocou príborového nožíka presne tak ako klasické linecké cesto.

 

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 365x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: