Novak Djoković: “Zmena stravovania zo mňa urobila jednotku!”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nebol to nový tréningový program, ktorý svetový tenista No.1 Novak Djoković dodržiaval 18 mesiacov a urobil z dobrého hráča najlepšieho hráča na svete. „Nebola to ani nová raketa, nové cvičenia, nový tréner alebo nové podanie, ktoré mi pomohli schudnúť, zlepšiť sústredenie a užívať si najlepší zdravotný stav v živote. Bol to nový spôsob stravovania,“ tvrdí srbský tenista, ktorý podľahol strave bez pšenice.

Fenomén Život bez pšenice vyskúšali mnohí a pochvaľujú si. Výborne to opísal vo svojich knihách preventívny kardiológ William Davis. Svojou propagáciou života bez pšenice prispel k zníženiu srdcových chorôb a obezity.

V knižke Úplné zdravie bez pšenice radí napríklad, ako žiť bez obilnín alebo ako napraviť nedostatky vo výžive spôsobené obilninami. Davis vyzýva, aby sme skončili so sebadeštrukciou a aby sme jedli múdrejšie.

Zdravie bez obilnín

Jedzte ako Egypťan

Zubné kazy, dentálne infekcie, krivé zuby, nedostatok železa a folátov, cukrovka, degenerované kĺby, priberanie, obezita: toto je priemerný moderný človek. Vezmite príslušníka prírodnej kultúry, ktorý sa drží svojej tradičnej stravy, a nakŕmte ho upraveným jedlom moderného človeka – plným lákavých výrobkov zo semien tráv – a v priebehu niekoľkých rokov mu spôsobíte rovnaké problémy, ako máme my, alebo horšie.

Áno, bez „modernej civilizácie“ by možno podľahli chamtivým ambíciám násilného susedného kmeňa, ale s obilninami vo svojom jedálnom lístku sa budú musieť zapojiť do bitky so 112-centimetrovým pásom, dvoma boľavými kolenami a ústami, v ktorých chýba polovica zubov.

 

Choroby z blahobytu

Úplné zdravie bez pšeniceKým obezita a s ňou súvisiace choroby takmer neexistujú v kultúrach lovcov – zberačov, nie sú ani ničím novým. Choroby z blahobytu sa objavili už pred tým, ako genetici začali meniť obilniny.

Grécky lekár Hippokrates v treťom storočí pred naším letopočtom a rímsky lekár Galén v druhom storočí nášho letopočtu podrobne študovali obéznych ľudí. William Wadd, londýnsky lekár zo začiatku 19. storočia a celoživotný pozorovateľ „korpulentných“ ľudí, po pitve obézneho muža napísal:

Srdce bolo masou tuku. Omentum (časť čriev) bolo ako hrubá tuková zástera. Celý črevný kanál bol uložený v tuku, akoby niekto nalial do brušnej dutiny loj. Membrána a steny brucha museli byť natiahnuté na doraz, aby vydržali extrémny a neustály tlak takej ťažkej hmoty. Mechanické upchanie životne dôležitých orgánov bolo také veľké, že nie je na podiv, že umrel, ale že žil.

Nové je to, že nadváha a obezita sa zmenili z kuriozity na epidémiu. Situácia v 21. storočí je o to udivujúcejšia, že moderní epidemiológovia a zdravotnícki úradníci tvrdia, že príčiny nadváhy, obezity a s nimi súvisiacich chorôb sú buď nejasné alebo že je na vine nenásytná a sedavá verejnosť. K odpovediam sa však môžeme dopátrať pozorovaním prírodných spoločností, ktoré netrpia ničím z toho, čo trápi nás.

 

Jedlo kedysi a dnes

Samozrejme, prírodný a moderný život odlišuje viac len ako prítomnosť obilnín. Lovci – zberači nepili bublinkové nápoje, nejedli upravené jedlá plné hydrogenovaných tukov, prezervačných látok a farbív ani kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy či sacharózu.
Neboli vystavení chemikáliám škodiacim endokrinným žľazám, ktoré náš priemysel vypúšťa do spodných vôd a pôdy, a ktoré kontaminujú naše jedlo.
Civilizácie starého Grécka a Ríma ani Európania 19. storočia nejedli zložky modernej stravy (okrem rastúcej spotreby sacharózy začínajúcej v 19. storočí).
Žiadna kokakola, žiadne cukríky krikľavých farieb ani voda zamorená polychlórovanými bifenylmi sa neobjavovali na ich stoloch. Ale konzumovali semená tráv.
Nakoľko môžeme zvaľovať vinu na zaradenie semien tráv do ľudskej potravy? Každá odroda trávy predstavuje pre neprežúvavce, ktoré ich konzumujú, jedinečný súbor problémov…

Odporúčame výbornú knihu Úplné zdravie bez pšenice od Williama Davisa.

 


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.