Nugátové rezy na jemnom kokosovom korpuse | Recept

LinkedIn

Máte radi nugát? V čokoláde, bonbónoch…alebo aj v zákuskoch. Mňam. My ho milujeme, a hoci do tohto koláčika nejde žiadny nugát, budete mať pocit, že ho jete. Bude sa vám rozplývať na jazyku a jeden kúsok vám nebude stačiť 🙂
Nugátové rezy majú totiž netradičnú plnku, ktorá sa pripravuje naozaj jednoducho a pritom chuť je vynikajúca. Kokosový korpus a na tom maslovo-nugátová plnka. Vyskúšajte, určite nebudete sklamaní.

Čo je to vlastne nugát?
nugátNugát je polotuhá hmota, ktorá je vyrobená z jemne namletých pražených mandlí alebo lieskovcov, cukru, vaječných žĺtkov, kakaového masla. Existujú tri druhy nugátu. Biely nugát sa vyrába z bieleného vaječného bielka a medu. Hnedý nugát (vo francúzštine noir, čiže doslova čierny nugát) sa vyrába z vaječných bielkov a má mierne chrumkavú štruktúru. A napokon viedenský nugát, ktorý je de facto čokoládovou a orechovou pralinkou.

 

Recept na nugátové rezy

Kokosový korpus máte pripravený do polhodiny aj s pečením. Naň potom ide ten nugátový krém. Naozaj nie je v ňom nugát, no máte pocit, že ho jete. Ten nugát si vlastne pripravíte len zo štyroch surovín – cukor, žĺtka, kakao a maslo. Dôležité je robiť to nad parou, nie na priamom ohni.

SUROVINY

  • 7 bielkov
  • štipka soli
  • 2 lyžice studenej vody
  • 330 g kryštálového cukru
  • 150 g kokosovej múčky
  • 60 g hrubej múky
  • 1 lyžica maizeny
  • šľahačka

PLNKA – nugátový krém

  • 7 žĺtkov
  • 80 g kryštálového cukru
  • 4 lyžice kakaa
  • 250 g masla

POLEVA: 100 g čokolády na varenie a 65 g masla

recept na nugátové rezy

 

POSTUP

recept postupKokosový korpus: z bielkov, soli a vody vyšľaháme tuhý sneh. Za stáleho šľahania pridávame cukor. Kokosovú múčku zmiešame s múkou a po lyžiciach vmiešame do snehu. Cesto vylejeme do vymasteného a hrubou múkou vysypaného plechu a pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.

recept postupPripravíme si nugátový krém: žĺtky s cukrom a kakaom vyšľaháme nad parou na hustý krém. Maslo vymiešame a po lyžiciach všľaháme do vychladnutého krému.
Na vychladnutý múčnik natrieme tento krém, zarovnáme a polejeme roztopenou čokoládou vymiešanou s maslom. Dokonale stuhnutý múčnik krájame nožom namáčanom v horúcej vode.
Dobrú chuť!

dobroty ku káveVyskúšajte tiež
6 receptov na lahodné dobroty ku káve. A bez múky.

Zdroj a foto: Wikimedia/ Juergen Jeibmann,
Torty a zákusky (Zdenka a Vladimír Horeckí)


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.