zmýšľate čo uvariť vašim hladošom na obed či večeru? Ste už prejedení rôznych mäsových jedál? Všade samé rezne, guláše či soté… V letných horúčavách sa vám možno tiež nechce dlho vystávať pri sporáku ako nám, a tak hľadáte niečo rýchle, jednoduché a hlavne chutné?
Máme pre vás skvelý tip. Sladké recepty majú radi nielen deti, ale aj dospelí. Palacinky, šišky, knedličky, ale aj žemľovku….ale čo tak urobiť si minižemľovky. Inú verziu tohto tradičného jedla?
Máme pre vás skvelý tip. Sladké recepty majú radi nielen deti, ale aj dospelí. Palacinky, šišky, knedličky, ale aj žemľovku….ale čo tak urobiť si minižemľovky. Inú verziu tohto tradičného jedla?
Receptov na žemľovku je mnoho. Niekto používa pri jej príprave rožky, iný žemle. U nás používame vianočku či biely koláč. V sezóne nesmie chýbať čerstvé ovocie, v zime zasa kompót. Najradšej ju máme s vrstvou sladučkého bielkového snehu 🙂 Vyskúšajte si ju pripraviť netradične – ako minižemľovky. Stačia vám menšie zapekacie formičky, alebo aj mištičky.
Recept na minižemľovky
Žemľovka je známa ako sladký chlebový nákyp. Poznali ju už starovekí Rimania, ktorí ju pripravovali s chlebom, mliekom a medom. V stredoveku bola obľúbeným pokrmom na anglickom vidieku, kde na jej prípravu používali cestoviny, mlieko a vajcia. V českej a slovenskej kuchyni ju pripravujeme ako sladký nákyp z jabĺk a z bieleho pečiva, namočeného v osladenom mlieku. Susedné Rakúsko ju pozná ako Scheiterhaufen.
SUROVINY na 4 ks minižemľoviek
1 ks vianočka (biely koláč)
- 500 ml plnotučné mlieko
- 4 ks vajce
- 1 ks tvaroh
- 3 až 4 ks jablká (alebo iné ovocie)
- 1 ks vanilkový cukor
- 1/2 ks vanilkový puding v prášku
- 6 PL kryštálový cukor
- 1 ks citrón
+ tuk na vymazanie formičiek
+ strúhanka na vysypanie
+ strúhanka na vysypanie
POSTUP





Vyskúšajte tiež náš recept na
Marhuľovo-tvarohová žemľovka. Chutná spomienka na detstvo.




Foto: autorka/LepšíDeň.sk