Tieto 3 marinády na mäso z vás urobia hviezdu každej grilovačky

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Grilovacia sezóna je v plnom prúde, a tak si ju treba poriadne užiť. Možno vám už dochádzajú nápady na marinády na mäso, tak sme pre vás pripravili hneď 3 tipy – podľa toho, čo máte radi. Možno arašidovú marinádu, alebo sójovo-zázvorovú, prípadne na grilovaný flank steak.
Poďte si s nami okoreniť grilovačku a zahviezdite s novými receptami. Toto sú skvelé marinády na mäso.

Ako vytvoriť dokonalé marinády na mäso?

Dobrá marináda je o vyváženosti chutí, preto sa v mnohých receptoch nachádza niečo kyslé, čo zjemní chuť mäsa, napríklad taká limetková či citrónová šťava alebo jablčný ocot. Potom potrebujete olej, soľ, niečo sladké (či už cukor, med alebo javorový sirup), no a ešte bylinky a koreniny.

Presné prísady sa líšia v závislosti od konkrétneho receptu a druhu mäsa, ktoré idete pripravovať. Medzi našimi  tipmi na marinády nájdete delikátny recept určený na kuracie mäso, ale aj originálnu marinádu na grilovaný steak či marinádu, ktorá dodá exotickú chuť bravčovému mäsku. Už sa vám zbiehajú slinky? Tak poďme na to!

sezóna grilovačiekPrečítajte si tiež
Sezóna grilovačiek – toto sú potraviny, ktoré na gril nepatria.

1. Marináda na grilovaný flank steak

Flank steak je dlhý, tenký a chudý kúsok hovädzieho. Ak ho pripravíte správne, bude sa vám rozplývať na jazyku. Čo sa týka prípravy, flank steak by mal byť hotový pri opekaní od 3 do 5 minút za každej strany, pričom ho však treba pripravovať na veľmi rozpálenom grilom. Prejdime na recept na marinádu, ktorá je určená na kilo mäsa.

flank steak marinády na mäso

Potrebujeme

  •  ¼ hrnčeka olivového oleja
  • ¼ hrnčeka Worcesterovej omáčky
  • 2 PL červeného vínneho octu,
  • 2 PL hnedého cukru
  • ½ ČL soli,
  • ½ ČL čierneho korenia

POSTUP

recept postupVšetky suroviny okrem soli a čierneho korenia zmiešajte vo väčšej zapekacej mise a vložte do nej steaky. Zakryte a nechajte v chladničke 30 minút. Potom mäso vyberte z marinády a nechajte ho odkvapkať. Mäso posoľte a okoreňte a grilujte na poriadne rozpálenom grile. Ak chcete svoj steak medium rare, stačí ho piecť 3 až 5 minút z každej strany. Po upečení nechajte 5 minút postáť a  podávajte.

2. Arašidová marináda na grilované kuracie prsia

marinády na mäso - kuracie mäso

Potrebujeme

  •  ¼ hrnčeka sójovej omáčky
  • ¼ hrnčeka arašidového masla
  • ¼ hrnčeka medu
  • ½ hrnčeka olivového oleja
  • 2 PL barbecue omáčky
  • 1 ČL Worcesterovej omáčky
  • šťava z jedného citróna
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ¼ PL kajenskej papriky
  • soľ a čierne korenie
  • 4 celé kuracie prsia bez kosti a kože

POSTUP

recept postupPripravíme si marinádu zmiešaním olivového oleja, arašidového masla, sójovej omáčky, barbecue omáčky, medu, Worcesterovej omáčky, citrónovej šťavy a kajenského korenia. Pol hrnčeka marinády si odlejte nabok a odložte do chladničky. Do zvyšku marinády vložte kuracie mäso a nechajte aspoň dve hodiny v chladničke.

recept postupPotom vyberte, nechajte odkvapkať a posoľte a okoreňte. Mäsko pripravte na stredne rozohriatom grile a pečte 5 až 7 minút z každej strany. Pred podávaním si zohrejte odloženú marinádu a kuracie prsia ňou prelejte.

3. Sójovo-zázvorová marináda na bravčovú panenku

marinády na mäso bravčová panenka

Potrebujeme

  •  ¼ hrnčeka ryžového octu
  • ¼ hrnčeka sójovej omáčky
  • 2 PL hnedého cukru
  • 1 ČL sezamového oleja
  • dve jarné cibuľky nakrájané na tenko
  • ¼ hrnčeka rastlinného oleja
  • 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
  • kúsok čerstvého nasekaného zázvoru
  • 1 ČL soli
  • kilo bravčovej panenky

POSTUP

 recept postupZmiešajte ryžový ocot, sójovú omáčku, cukor, sezamový olej, jarnú cibuľku, rastlinný olej, cesnak a zázvor vo zapekacej mise. Vložte do marinády panenku a poriadnu ju v nej vykúpte. Prikryte a vložte na dve hodiny do chladničky, ideálne na noc.

recept postupGril si rozohrejte na strednú teplotu, mäso vyberte z marinády a nechajte odkvapkať. Potom mäso ugrilujte, na strednom ohni by to malo trvať približne 20 až 30 minút. Potom odložte z ohňa a nechajte pred podávaním ešte 10 minút postáť.

 Foto: Freepik.com


Zdielať

About Author

Petra Struková

Mám rada tvorenie v rôznych podobách. Okrem písania ma baví práca v záhradke, pečenie, prechádzky v prírode a maľovanie. Milujem pohyb a zaujímam sa o zdravý životný štýl a cvičenie.

Komentáre sú uzavreté.