Ako upiecť dokonalý rozbif? Recept a praktické rady

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rozbíf, čiže pečené hovädzie je mimoriadne obľúbené nielen v domovskom Anglicku, ale aj u nás na Slovensku 😊 Marinovaná hovädzina sa pečie vcelku a potom sa krája na tenké priečne plátky, ktoré sú šťavnaté, úžasne vychutené…no proste, musíte to vyskúšať.
Len pre zaujímavosť – Henry Fielding oslávil toto národné jedlo v texte piesne „The Roast Beef of Old England“, ktorú zložil Richard Leveridge. A vo Francúzsku sa na označenie Angličanov ironicky používa výraz les rosbifs.

Ako upiecť dokonalý rozbíf?

Dokonale upečený rozbíf by mal byť medium s dochrumkava prepečenou kôrkou a ružovým polosurovým stredom.
Základom je dobre vybrať mäso – Jamie Oliver odporúča kvetovú špičku alebo vrchný šál. Sviečkovica sa pečie výborne, pomerne rýchlo a je jemná.
Mäso tiež vytiahnite z chladničky aspoň hodinu pred prípravou, aby zostalo jemnejšie a šťavnaté. Nešetrite olejom ani korením.

Šéfkuchári odporúčajú obložiť mäso zeleninou ako mrkva, cibuľa, stopkový zeler, cesnak ap. Pridajte rozmarín a bobkový list – to všetko dodá mäsu ešte lepšiu chuť. Absorbuje totiž všetky šťavy a vytvorí tak základ pre chutnú omáčku. Tú môžete osviežiť lyžičkou džemu, ktorý jej dodá nenápadnú sladkosť.

Na medium by sa malo mäso piecť cca 75 minút, na medium rare 60 minút. Keď ho vytiahnete z rúry, musíte ho nechať odpočívať aspoň pol hodiny. Teplo totiž tlačí vlhkosť do stredu a potrebuje potom trošku času, aby sa opäť vrátilo do celého mäsa. Bude tak šťavnatejšie a jemnejšie.

hovädzie mäso častiPrečítajte si tiež
Hovädzie mäso.
Vyznajte sa v ňom – roštenka, stehno, sviečkovica, plece…

SUROVINY

  • 1 – 1,5 kg nízkej roštenky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžičku tymianu
  • 1 lyžicu kukuričnej múky
  • 100 ml červeného vína
  • soľ

Na marinádu

  • 4 lyžice oleja
  • 1/2 lyžičky pamajoránu
  • 1 nadrobno nakrájanú cibuľu
  • 1 lyžicu nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate
  • mleté čierne korenie
  • 100 ml červeného vína
  • pár kvapiek vínneho octu

medium-rozbif-upeceny

POSTUP

recept postupMäso prešpikujte plátkami cesnaku, posypte mletým čiernym korením, tymianom a uložte do misky. Zmiešajte všetky potrebné ingrediencie na marinádu, polejte ňou mäso a prikryté marinujte v chladničke do druhého dňa.
Občas mäso v miske obráťte.

recept postupNa druhý deň ho vyberte, zohrejte na izbovú teplotu a preložte na pekáč. Marinádu si odložte. Mäso osoľte a pečte v dobre vyhriatej rúre asi 20 – 30 minút. Mäso potom polejte odloženou marinádou a pečte ďalšiu polhodinku. Potom ho vyberte a odložte na teplé miesto.

recept postupTeraz si pripravíme omáčku. Zmiešajte kukuričnú múčku (alebo len kopcovitú lyžicu bežnej múky) s vínom a troškou vody. Zmes vylejte do pekáča k výpeku a za stáleho miešania nechajte zovrieť. Snažte sa, aby sa všetky pripečeniny z pekáča čo najviac v omáčke rozvarili.
Omáčku prelejte cez sitko a polievajte ňou natenko nakrájané plátky rozbifu. Podávame napríklad s opekanými zemiakmi.
Dobrú chuť!

rozbif-zelenina

Zdroj a foto: LepšíDeň.sk, Babičkina kuchárka nad zlato,
wikimedia/Timo1974


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.