Vynikajúci recept na lahodné kari placky z kuracieho mäsa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kuracie mäso patrí medzi najobľúbenejšie druhy, predovšetkým u detí. Je ľahko stráviteľné, bohaté na bielkoviny a má nízky obsah tuku, čo ho robí ideálnou súčasťou vyváženej stravy. Navyše je mimoriadne variabilné na prípravu – môžete ho smažiť, piecť, dusiť, variť, plniť či grilovať. Výborne sa kombinuje so zeleninou, koreninami a dokonca aj s ovocím, čo umožňuje široké spektrum chutných variácií.
Niektorí ľudia neobľubujú príliš klasické kuracie rezne, pretože ich považujú za príliš suché alebo náročné na prípravu. Ak však ochutnáte náš vynikajúci recept na kari placky, presvedčíte sa o tom, že kuracie mäso môže byť mimoriadne šťavnaté a lahodné 🙂
Tajomstvo spočíva v marinovaní mäsa, vďaka ktorému ostane krásne mäkké a chutné.

Ako vyberať kuracie mäso?

Aj keď je kuracie mäso veľmi populárne, je dôležité vyberať si ho starostlivo. Niektoré lacné varianty môžu byť napichané vodou, aby sa zvýšila ich hmotnosť. Prípadne môžu pochádzať z intenzívnych veľkochovov, kde sa často používajú antibiotiká na urýchlenie rastu hydiny. Pri výbere kuracieho mäsa sa odporúča:

  • Uprednostniť mäso z overených zdrojov – ideálne z lokálnych fariem alebo bio chovov.
  • Skontrolovať etiketu – kvalitné mäso neobsahuje nadmerné množstvo vody ani umelé prísady.
  • Všímať si farbu a vôňu – čerstvé kuracie mäso by malo byť svetloružovej farby a nemalo by mať nepríjemný zápach.
  • Vyberať si chladené mäso namiesto mrazeného – mrazením sa môže strácať šťavnatosť a prirodzená chuť mäsa.

Recept na kari placky z kuracieho mäsa

placky-kuracie-masoSUROVINY

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice majonézy
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 2 polievkové lyžice worcesterskej omáčky
  • 2 polievkové lyžice Solamylu
  • 1 čajová lyžička petržlenovej vňate
  • 1 čajová lyžička kari korenia
  • 1 čajová lyžička soli

POSTUP

recept postupPríprava surovín: Kuracie prsia dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme papierovou utierkou. Nakrájame ich na veľmi drobné kocky (cca 0,5 cm), aby sa placky lepšie spojili a mäso sa rýchlo prepieklo.

recept postupPríprava zmesi: Nakrájané mäso vložíme do väčšej misy. Cibuľu očistíme a nadrobno nakrájame. Pridáme ju k mäsu spolu s vajíčkami, majonézou, olejom, sójovou a worcesterskou omáčkou, Solamylom, petržlenovou vňaťou, kari korením a soľou.

recept postupPremiešanie a odležanie: Všetky ingrediencie dôkladne premiešame, aby sa chute spojili a vytvorila sa mierne hustá zmes. Misu zakryjeme potravinovou fóliou a vložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne však na celú noc. Tento krok je dôležitý pre lepšiu šťavnatosť a chuť placiek.

postup-recept-placky-z-kuracieho-masa

recept postupSmaženie: Na panvici rozohrejeme olej na stredne silnom ohni. Lyžicou naberáme malé porcie zmesi a kladieme ich na panvicu. Placky jemne uhladíme lyžicou, aby mali pekný tvar a hrúbku približne 1 cm.

recept postupOpekanie: Placky opekáme z každej strany približne 3 minúty, kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé. Ak si nie ste istí, či sú dostatočne prepečené, môžete jednu placku rozkrojiť – mäso by malo byť pevné a šťavnaté, bez ružových častí.

recept postupPodávanie: Kari placky servírujeme s varenými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo čerstvým zeleninovým šalátom. Skvelo sa k nim hodí aj cesnakový dresing, jogurtová omáčka alebo klasická tatárska omáčka.

placky-z-kuracieho-masa-postup-recept

Tip na obmenu
Kuracie mäso môžete nahradiť morčacím, ktoré vďaka marináde zostane šťavnaté a nebude suché. Rovnako sa dá použiť aj bravčové mäso, ktoré dodá plackám výraznejšiu chuť.
Ku kari plackám sa ako príloha výborne hodí zemiaková kaša a kyslá uhorka alebo zeleninový šalát.

Prečo zaradiť kuracie mäso do jedálnička?

  • Bohatý zdroj bielkovín – podporuje rast svalovej hmoty a regeneráciu organizmu.
  • Nízkotučné mäso – vhodné aj pri redukčných diétach.
  • Obsahuje dôležité vitamíny a minerály – najmä vitamíny skupiny B, fosfor a selén.
  • Ľahko stráviteľné – ideálne pre deti, seniorov či ľudí s citlivým trávením.

Kuracie mäso je skvelou voľbou pre každého, kto chce jesť chutne, zdravo a zároveň si dopriať dostatok bielkovín. Ak sa rozhodnete vyskúšať tento recept, garantujeme vám, že kari placky sa stanú obľúbenou súčasťou vášho jedálnička!

recept-kari-placky-z-kuracieho-masa

Foto: LepšíDeň.sk/autorka


Zdielať

About Author

Lenka Ménová

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.

Komentáre sú uzavreté.