Šťavnaté punčové rezy ako z cukrárne | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sladká citrónová poleva, šťavnaté cesto a lahodná punčová chuť. Presne taký je Punčák, jeden z najobľúbenejších zákuskov Slovákov (spolu s doboškou, krémešom, šuhajdami ap.). Punčové rezy sú jednoducho overenou klasikou – či ich ponúkate na svadbe, krstinách, narodeninových oslavách alebo len ako nedeľnú maškrtu.

Väčšinou si punčák kupujeme v cukrárni, niektorí dokonca neodolajú tomu zo supermarketu…ale prosím, nerobte to. Nikdy vám nebude chutiť tak, ako si spomínate povedzme z detstva. Skúste si tento zákusok niekedy upiecť doma. Áno, príprava si vyžaduje trpezlivosť, čas a trošku šikovnosti, ale nemusíte byť majster cukrár, aby ste ho zvládli. Máme pre vás podrobný postup, podľa ktorého pôjde pečenie ako po masle.

 

Recept na punčové rezy

Základom pre dobrý Punčák je kvalitné kakao, obľúbený džem, rum a dobrá potravinárska farba. Na pečenie budete potrebovať tri plechy, keďže zákusok je zložený z troch ciest, ktoré sa ukladajú na seba. Koláčik krájajte, kým poleva nie je úplne stuhnutá, tak to pôjde ľahšie ?.

SUROVINY

CESTO:

  • 12 vajec
  • 360 g práškového cukru
  • 360 g polohrubej múky
  • ružová potravinárska farba
  • lyžica kakaa

PUNČ:

  • 200 ml vody
  • 3 lyžice kryštál. cukru
  • 3 lyžice sirupu
  • 100 ml rumu

POLEVA:

  • 300 g práškového cukru
  • šťava z jedného citróna
  • lyžica vriacej vody

Džem na potretie plátov, papier na pečenie

punčové rezy recept

POSTUP:

recept postupŽĺtky oddelíme od bielkov, pridáme do nich 200 g práškového cukru a vyšľaháme. Do bielkov pridáme 160 g práškového cukru a vyšľaháme na tuhý sneh.
Múku s polovicou snehu prisypeme do žĺtkovej zmesi a zamiešame, zľahka primiešavame druhú polovicu snehu.

recept postupcesta odoberieme menšiu polovicu, vylejeme na dva plechy vystlaté papierom na pečenie a pečieme asi 5 minút pri 200 stupňoch Celzia.
Zvyšné cesto rozdelíme na tri časti. Jednu zafarbíme ružovou farbou, do druhej pridáme lyžicu kakaa a tretiu necháme tak.

recept postupLyžicou vrstvíme na plech pásy striedavo z každej farby, takto vytvoríme trojfarebné cesto. Keďže je toto cesto hrubšie, pečieme ho dlhšie, približne 12 minút.

punčové rezy recept postup

Kým sa cesto chladí, pripravíme si punč. Uvaríme si vodu a rozpustíme v nej cukor. Keď voda vychladne, pridáme do nej sirup a rum.

recept postupTenké pláty natrieme džemom. Pláty poukladáme na seba, pričom prvý bude tenký plát natretý džemom, naň položíme farebný plát hore dnom, postupne ho polejeme pripraveným punčom a úplne navrch dáme druhý tenký plát s džemom. Cesto zaťažíme plechom aspoň na jednu hodinu.

recept postupPolevu si pripravíme tak, že do hladka vyšľaháme preosiaty práškový cukor, vriacu vodu a citrónovú šťavu. Po približne hodinke koláč polejeme ružovou citrónovou polevou, nakrájame a môžeme vychutnávať ?.

Náš tip: Ako využiť odrezky?
Neradi plytváte jedlom? Odrezky, ktoré vám zostanú pri krájaní rezov nevyhadzujte, ale odložte ich do misky. Ak pečiete aj iné zákusky, môžete použiť aj zvyšnú plnku alebo čokoládu. Odrezky roztlačíte a vznikne vám hmota, do ktorej môžete pridať všetko podľa chuti. Oriešky, hrozienka, kokos. Z hmoty vymodelujte guľôčky a obaľte ich v kokose alebo polejte čokoládou.

guľky recept

Foto: autorka/LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Mária Miháliková

Kreatívna, zasnívaná, cieľavedomá a neustále túžiaca po nových výzvach. To som ja, študentka žurnalistiky, milovníčka hôr, cestovania a dobrého jedla. Pero, papier a fotoaparát mám vždy po ruke. Nezáleží či som na dovolenke, turistike, skúšam nový recept alebo čítam zaujímavú knihu.

Komentáre sú uzavreté.