Ktoré zákusky máte najradšej? Sú to moderné cheesecaky, rôzne tortičky, makrónky… alebo stále vyhrávajú tradičné koláče a zákusky našich starých mám.
Veď si spomeňte na oblížprst, opitého Izidora, orechové labky, vanilkové rožky, medovníčky, dobošky, špice, veterníky, kávové zrná, punčové rezy, či klasický krémeš z lístkového cesta. Už sa vám zbiehajú slinky? 🙂 Obľúbenosť tých tradičných koláčov dokazujú aj rôzne prieskumy – Slováci sú stále konzervatívni a hoci radi skúšajú nové dezerty, medzi najpopulárnejšími sú stále tie „babičkovské“. Mnohé cukrárne preto robia nielen nové verzie, ale stále si zachovávajú aj klasické zákusky.
Spomínaný krémeš patrí vôbec medzi najobľúbenejšie zákusky. Napomáha tomu množstvo variantov. Niekto musí mať aj vrstvu šľahačky, iný je radšej bez nej. Niekto robí s čokoládovou polevou, iný len popráši cukrom. A verzií je neúrekom – višňový, jogurtový, medový, či tvarohový krémeš (recept na tento parádny koláčik nájdete aj u nás)
na internete sú desiatky receptov na krémeš, takže si stačí vybrať a vyskúšať doma. Tento náš je klasický krémeš z lístkového cesta. Veľmi jednoduchý, pár surovín a zvládnete to rýchlo a bez nejakých problémov.
Napríklad v Slovinsku sa datuje do roku 1953, kedy ho do hotela Park v meste Bled priniesol Ištvan Kovačevič, šéfkuchár hotelovej cukrárne. Prišiel zo Srbska, kde už bol známy predtým.
Pôvod krémeša sa však datuje až do 16.storočia, hovi vtedy nevyzeral celkom tak ako dnes.
V Bosne mu hovoria krempita, v Chorvátsku kremšnita, nemecky sa povie Cremeschnitte, maďarsky krémes. Poliaci si vychutnávajú kremówku, Rumuni cremșnit alebo crempita, Srbi zasa milujú кремпита/krempita a Slovinci kremna rezina či kremšnita.
Krémeš z lístkového cesta
Žiadna veda, tento recept je klasický ako od starej mamy. Jednoduchý, možno máte aj všetky suroviny práve teraz doma a naozaj chutný. Tak vyskúšajte.
SUROVINY
- 1 balíček lístkového cesta
Na krém:
- 1 l mlieka
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 4 žĺtky
- 3 lyžice práškového cukru
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 Zlaté klasy
- 4 bielky
- 2 lyžice kryštálového cukru
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Postup
Lístkové cesto rozdeľte na dve časti. Každú časť rozvaľkajte na tenký plát. Vložte na hlboký plech a osobitne upečte v horúcej rúre (200 °C). Jeden plát si ešte pred pečením pokrájajte na plechu na pásy.
Pripravte si krém. V troške mlieka zmiešajte Zlaté klasy, múku, cukor, vanilkový cukor a žĺtky. Vlejte to do zvyšného vriaceho mlieka a uvar hustý krém. Bielky vyšľahajte s cukrom a pridaj do teplého krému. Nebojte sa tohto kroku – sneh do teplého krému. Vyjde to 🙂
Krém rovnomerne rozotrite na upečený, vychladnutý plát cesta a prikryte pokrájanými pásmi. Na krém môžete dať ešte šľahačku. Vyšľahajte sladkú smotanu s trochou cukru a natrite na vychladnutý krém.
Vrch posypte práškovým cukrom alebo polejte čokoládou. Tú si pripravíte jednoducho: horkú čokoládu uvarte s maslom vo vodnom kúpeli, kým sa suroviny nespoja. A hotovo.
Babičkina kuchárka nad zlato, do ktorej Renato Magát vybral desiatky fantastických klasických a tradičných receptov. Nielen na super dezerty a koláče, ale aj polievky, jedlá z mäsa, rýb, rôzne druhy príloh, omáčky, aj zeleninové jedlá, šaláty, kompóty, paštéty a nátierky. Úžasná kniha, jednoduché recepty, ktoré zvládnu aj menej skúsené gazdinky.
Foto: Príroda, Wikimedia (Petar Milošević)
