Tvarohový krémeš | maškrta na víkend

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aj vy milujete tradičné a klasické koláče či zákusky, aké robievali naše staré mamy? Od dobošky, cez úliky, punčový rez, metrový koláč, parížske rožky, až po tvarohový krémeš. Ten milujeme obzvlášť 🙂 Bežný francúzsky krémeš je tiež fajn. Lahodné spojenie vanilky s jemnou smotanou…len veľká vrstva šľahačky nám tam trošku prekáža. Radšej máme preto tvarohové vnútro. Navyše tento tvarohový krémeš je rýchly, jednoduchý, takže ho zvládne každá gazdinka.

Mimochodom, tvaroh ako viete má množstvo priaznivých účinkov na naše zdravie a mali by sme ho pravidelne zaraďovať do nášho jedálnička. Dobre zasýti, nemá v sebe veľa kalórií a trávi sa pomaly, pritom ľahko. Nájdete v ňom veľa vitamínov, kyselinu listovú, betakarotén, riboflavín, ale aj minerálne látky ako vápnik, draslík, či horčík.
Nenadarmo sa tvarohu hovorí biele zlato. Ak patríte medzi experimentátorov, môžete si tvaroh vyrobiť aj doma.

Domáca výroba tvarohu
Trvanlivé mlieko odložte, nemá potrebné baktérie. Musíte si zohnať prírodné mlieko, nepasterizované, od kravičiek. Asi 3 litre na pol kilogramu tvarohu.
Mlieko nalejte do hrnca a nechajte pri izbovej teplote kysnúť asi 2 až 3 dni na hustú „kyšku“. Hrniec potom dajte na sporák a na miernom ohni prihrievame asi na teplotu 70 °C. Bez miešania, prosím.
Po krajoch sa o chvíľu začne vytvárať biela tekutina, hustá hmota sa zrazí do stredu a na povrchu  sa vytvorí bohatá pena. V tej chvíli odstavte hrniec z ohňa a prelejte zmes cez sitko.
Tvaroh v ňom nechajte asi pol hodinu nad hrncom stiecť. A máte skvelý domáci tvaroh 🙂

 

Tvarohový krémeš

No a teraz už poďme na domáci tvarohový krémeš, po ktorom si budete oblizovať všetky prsty. Upiekla ho skvelá cukrárka Lucia Súkeníková, ktorá sa podelila o svoje recepty vo viacerých knižkách, naposledy v knihe Recepty našich starých mám. „Tvarohový krémeš je osviežujúci, jemný a lahodný. Stačí rozložiť lístkové cesto, naliať naň jednoduchú plnku a skvelá maškrta je na svete. Ako deti sme mali najradšej okraje,“ spomína si Lucia.

Základnou surovinou je teda lístkové cesto. Môžete si ho kúpiť, ale radšej si urobte domáce. Nižšie nájdete recept Lucky Súkeníkovej zo spomínanej knižky klasických koláčikov a zákuskov.

Plnka

  • 500 g tvarohu
  • 5 dl mlieka
  • 1 balíček Zlatého klasu
  • 5 vajec
  • 250 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

 

POSTUP:

recept postupLístkové cesto vyvaľkáme a rozložíme na plech tak, aby vznikli vyvýšené okraje. Z tvarohu, mlieka, Zlatého klasu, žĺtkov, 150 g cukru a vanilkového cukru vymixujeme ponorným mixérom hladkú hmotu, ktorú nalejeme na pripravené lístkové cesto. Cesto s krémom pečieme asi 20 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

recept postupKým sa pečie, pripravíme si sneh. Bielky dotuha vyšľaháme so zvyšným cukrom a rozotrieme na predpečený koláč. Vložíme naspäť do rúry, znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme ešte asi 10 – 15 minút, kým sneh nie je jemne ružový. Necháme vychladnúť a až potom krájame.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.čokoládovo-arašidové cupcaky

RECEPT na domáce lístkové cesto

Cesto I

  • lístkové cesto500 g hladkej múky špeciál
  • 1 vajce
  • trošku soli
  • 250 g kyslej smotany

Cesto II

  • 100 g masti
  • 100 g hladkej múky špeciál

POSTUP: Obe cestá zamiesime zvlášť, prvé cesto rozvaľkáme a druhé cesto natrieme naň. Potom zrolujeme, zabalíme do igelitového vrecka, aby cesto neobschlo, a odložíme do chladničky.
Na druhý deň cesto rozdelíme na 4 časti, prvú z nich rozvaľkáme, do rozvaľkaného položíme a zabalíme druhé cesto, znova rozvaľkáme, do vyvaľkaného položíme a zabalíme tretie cesto a rovnako postupujeme aj pri štvrtom ceste.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.