Triky obchodníkov – nenechajte sa nachytať!

Máte pocit, že značkový výrobok je naozaj kvalitnejší? Že keď vám pridá obchodník k jednému produktu ďalší zadarmo, že je to super? Že keď je zľava, oplatí sa nakúpiť aj do zásoby?

Aj keď sme mnohí racionálne uvažujúci ľudia a ovládame obchodnícke kľučky, neraz im znova a opäť naletíme. Je to ako hra na mačku a myš – ak nemáte čas sledovať všetky triky a trošku poľavíte, chytia vás do pasce, ani neviete ako. A treba povedať, že obchodnícke triky plnia účel.

Už ste prekukli tzv. „primitívne“ triky obchodníkov, o ktorých sa píše naozaj všade?
Ako keď sa ceduľka s lepšou cenou mierne posunie nad iný tovar, ktorého sa chcú zbaviť a ľudia si to nevšimnú. Niekedy až doma pri pohľade na pokladničný blok – mysleli si, že kúpili lacnejšie a pritom zaplatili oveľa viac.
A určite poznáte psychologické finty, ako keď sa hneď pri vchode do obchodu na vás „vyvalí“ vôňa čerstvo upečeného pečiva, takže vaše chuťové poháriky doslova volajú po niečom dobrom. Že najdrahší tovar je umiestnený tam, kde ho uvidíte najlepšie. Že pri pokladni je veľa detských lákadiel, pretože im ťažko odolajú a majú dostatok času prehovoriť vás, aby ste im čosi kúpili (aj cez pocit viny, všakáno:)

Podobných trikov je veľa, no my sme sa pozreli na nenápadnejšie manévre obchodníkov, ako predať viac, drahšie a my si to ani neuvedomíme. Aj keď si dávame pozor.

triky obchodníkov
Dávajte si pozor na triky výrobcov a obchodníkov.

Triky výrobcov na zákazníkoch

  • Mäso, mäsové výrobky a konzervy. Potravinárske koncerny narábajú s hmotnosťou a podielom zložiek ako žonglér s loptičkami. Často nesedia podiely v mäsových konzervách, obsah mäsa ako hlavnej zložky je veľakrát nižší ako sa deklaruje, bielkoviny sa nahrádzajú mäsovými bielkovinami (koncentrátmi) a hlavná mäsová zložka je nahradená separátom, ale obal nesie rovnaký názov.
    Ak sa ponáhľate a nemáte čas, kúpte si nakrájané bravčové steaky alebo kuracie stehná bez kože…ale vyjde vás to oveľa drahšie. Rozumieme, že nie vždy máte čas mäso spracovať, ale nezaberie to veľa času a ušetríte. radšej si kúpte celé bravčové stehno a doma si ho naporciujte podľa potreby.
  • Čokoláda. Často do nich pridávajú lacný palmový tuk, ktorý sa už dá identifikovať, ale môže byť dobre zamaskovaný a pri kontrole ťažšie objaviteľný.
    Napríklad čokoládový puding má v sebe asi 1% kakaového prášku, zvyšok tvoria arómy, želatína, konzervanty a tuky. Tak čo, chutí vám takýto „čokoládový“ puding?
    Nenechajte sa oklamať cukrovinkami, kde je časť zadarmo, objem navyše za rovnakú cenu ap.
    Vynikajúci behaviorálny psychológ Dan Ariely urobil experiment, v ktorom dal každému študentovi možnosť kúpiť si len jednu pralinku. Mohla to byť pralinka Lindt za 15 centov alebo lacnejšia Hershey za jeden cent. Tri štvrtiny študentov si kúpilo drahšiu švajčiarsku čokoládu. Keď potom predával Lindt za 14 centov a Hershey dával zadarmo, bo to presne naopak. Takmer tri štvrtiny siahlo po „lacnejšej“ čokoláde, ktorá bola zdarma. Čarovné slovíčko zadarmo jednoducho funguje vždy!
Triky obchodníkov
Rozpoznáte kvalitnú čokoládu od lacnejšej?
  • Nápoje sú kapitolou samou o sebe. Bežné je masívne nahrádzanie cukorných zložiek (sacharóza je raz taká drahá) glukózovo-fruktózovým sirupom. Deje sa to najmä na trhoch postkomunistických krajín vrátane Slovenska. Zrakom tento rozdiel nezbadáte, no vyskúšajte colu z Rakúska a Slovenska. V tej našej je izoglukóza, čiže glukózovo-fruktózový sirup vyrábaný z kukurice. V tej rakúskej je sacharóza, ktorá pochádza z cukrovej repy alebo trstiny a je to takpovediac pravý cukor.
    Pravdou je, že izoglukóza sa vyrába v tekutej forme, odpadá energeticky náročný proces rozpúšťania z pecnej formy, je menej náročná na manipuláciu a skladovanie, takže v konečnom dôsledku výrazne lacnejšia. Tak prečo ju nepoužiť do nápoja, aby boli náklady nižšie…a zisky potravinárskeho koncernu vyššie?
    Džúsy sú veľmi obľúbené a výrobcovia i obchodníci ich tiež často využívajú pri rôznych trikoch. Či už je to obsah ovocnej zložky, mega balenia za výhodnú cenu až po špeciálne džúsy, ktoré uzdravujú deti. No veď nekúpte taký džús svojmu drobcovi, však, mamičky? Môžete si pozrieť epizódu relácie Peklo na talíři, v ktorej Roman Vaněk objavil superdžús – jedna dávka denne spasí nielen vaše dieťa, ale celú vašu rodinu.
Triky obchodníkov
Izoglukóza alebo sacharóza? V tom je rozdiel.
  • Mliečne výrobky majú už nejaký ten čas kolísavé obsahy, to ste si možno všimli. Vezmete sladkú smotanu šľahanie, 33% tuku, šup s ňou do košíka…a ža doma zistíte, že má nižšiu gramáž, hoci vyzerá absolútne rovnako ako tá, ktorú ste kupovali doteraz.
    Tiež obsah tuku je nižší pre nové členské krajiny EÚ, ale obal je jednotný, ten čo poznáme.
    Podobne je to pri koreninách – rovnako veľké obaly, rovnaká potlač, porovnateľná cena, ale rozdielna gramáž.
    Máte radi mozzarellu? Pravá mozzarrella sa vyrába z mlieka samíc byvola. Mňam, chutná talianska mozzarella…no u nás je to často syr vyrobený z obyčajného kravského mlieka.
  • Jogurty naše milované.
    Napríklad taký ovocný jogurt? Často v ňom nájdete menej ako 5% čerstvých plodov, ostatné sú zvyšky ovocia, sladidlá a konzervačné látky.
    Ozaj, keď sme pri konzervačných látkach – ak je na jogurte napísané, že neobsahuje žiadne konzervanty, neverte tomu. Jogurty nijaké konzervanty nemôžu obsahovať, pretože tie hubia baktérie mliečneho kvasenia. Ak je vo výrobku konzervant, ide už o mliečny dezert, čo nie je jogurt!
    Aj vy ste sa nechali nalákať na živé kultúry v jogurte, pretože je to „zdravšie“? Je to zavádzajúce, pretože určitý podiel živých baktérií musí obsahovať každý jogurt.
    A napokon také obľúbené light jogurty. Alebo so zníženým obsahom tuku! Práve mliečny tuk dodáva prirodzenú arómu, chuť a dôležité vitamíny a minerály, preto jogurty bez tejto zložky sú umelo zahusťované a veľmi sladké (cukor totiž zvyšuje predpísané percentá obsahu sušiny). Hodnoty cukru sa často v týchto akože zdravých jogurtoch vyrovnajú čokoládovej tyčinke, ktorú ste zahodili a kúpili si radšej jogurt. Navyše, ak jogurt obsahuje zahusťovadlá, želatínu, modifikovaný škrob, tieto látky majú väčší vplyv na priberanie ako chýbajúci mliečny tuk. Nechajte teda light jogurty neinformovaným zákazníkom.
Triky obchodníkov
V ovocnom jogurte je často do 5% ovocnej zložky.
  • A ďalšie drobné triky:
    Celozrnný chlieb nemusí byť vôbec celozrnný, to len potravinári zvyknú zafarbovať bežný chlieb, aby dosiahli efekt vyššieho obsahu celých zŕn.
    Losos sa na obale volá losos, ale mäso pochádza zo pstruha? Neveríte? Že ako je také čosi možné? Nuž, rybám na farmách podávajú betakarotén, aby získali červené sfarbenie.
    A čo taká lahodná mäsová klobáska? Obsah čistého bravčového mäsa je asi 8%, oveľa viac máte v takejto „mäsovej klobáske“ pomleté šľachy, kožu a tuk. Dobrú chuť!
Triky obchodníkov
Pomleté šľachy, kožu a tuk…dobrú chuť!

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 481x, 1 prečítaní dnes

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.