Tipy na dobrodružné aktivity pre celú rodinu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Letné prázdniny sa blížia. A ak máte deti, určite sa už zamýšľate nad tým, ako im vyplniť čas. Aby sa nenudili, aby mali dostatok podnetov a pohybu. Je dobré si rozvrhnúť, ako naplno využijete svoje dovolenkové dni a strávite ich spolu s rodinou. Možno je to tento rok kvôli pandemickej situácii opäť trošku obmedzenejšie. Ale nezúfajte, ak sa vám nepodarí odcestovať k moru. Aj na Slovensku môžete zažiť zaujímavú a napínavú dovolenku, na ktorú budete spomínať celý rok.
Základom je využiť slnečné dni, takže tie môžete stráviť na bicykli v prírode. V prípade nepriaznivého počasia určite oceníte napríklad interiérové trampolínové parky (trampoline park equipment), kde sa vaše deti do sýtosti vybláznia a unavia. Máme pre vás niekoľko tipov na dobrodružné aktivity pre celú rodinu.

 

Geocaching – poklad ukrytý na každom rohu

Geocaching je hra, ktorá zaručene vytiahne von do prírody, či mesta každého člena rodiny. Budete potrebovať len váš smarfón, do ktorého si nahráte aplikáciu geocaching a môžete vyraziť hľadať poklady. Vyberiete si trasu, na ktorej budete „kešky“ hľadať. Alebo ak sa už na nejakom mieste nachádzate, jednoducho si v aplikácii vyhľadáte, aké „kešky“ máte vo svojej blízkosti.

Pomocou indícií hľadáte daný poklad. Po nájdení sa môžete zapísať do logbooku, prípadne si z krabičky vybrať nejaké prekvapenie a vložiť do nej inú maličkosť.
Pri zbieraní „kešiek“ deti zabudnú na čas aj vzdialenosť a dokážete spolu prejsť aj niekoľko kilometrov. Výlet pre nich nebude nudný, ale plný zábavy a prekvapenia.

geocaching - krok za krokomPrečítajte si tiež
Ako motivovať deti na túru v prírode? Skúste geocaching.

 

Interiérové ihriská – zábava na upršané dni

dobrodružné aktivity ninjaČo robiť v prípade, že máte s celou rodinou chuť na poriadnu dávku dobrodružstva, no vonku prší? Stavte na interiérové ihrisko. Pre mimoriadne aktívne rodiny sú ideálne ninja kurzy (ninja courses), ktoré v sebe spájajú beh, skákanie aj lezenie. Predstavujú adrenalínový beh cez prekážky, ktoré tvoria trampolíny, lezecké steny či laná. Takáto aktivita vám pomôže zlepšiť vašu koordináciu, pretože zapájate všetky skupiny svalov. Okrem toho si pri nej užijete veľa zábavy.

Ďalšou z adrenalínových aktivít, ktorú môžete v prostredí interiérového ihriska zažiť sú lanové parky (high ropes courses). Potrénujú nielen vašu fyzickú ale i psychickú stabilitu. Musíte totiž zdolať prekážkovú dráhu v niekoľkometrovej výške. Interiérové ihriská ponúkajú i množstvo iných aktivít vrátane trampolín, či guľôčkových bazénov a šmykľaviek pre najmenších. Každý člen rodiny si nájde vhodnú aktivitu a nudiť sa rozhodne nikto nebude.

lanový park dobrodružné aktivity pre celú rodinu

 

Na bicykli ďalej zájdeš

Naplánujte si s rodinou príjemný výlet na bicykli. Zvoľte trasu, ktorú zvládnu aj najmenší cyklisti a vyskúšajte niektorú zo slovenských cyklotrás. Možno ste to netušili, no na Slovensku sa ich nachádza viac ako 1000. Zo sedadla vášho bicykla tak môžete objavovať krásne mestá a prírodu. Vždy si urobte malú prestávku pri stánku so zmrzlinou či iným občerstvením a vaše deti budú nadšené.

Nenáročnú jazdu na bicykli spojenú s výhľadmi na vinohrady zažijete na cyklotrase JuRaVa. Spája bratislavskú Raču so Svätým Jurom a Vajnormi. Na bicykli si môžete pozrieť aj turisticky mimoriadne obľúbené okolie Banskej Štiavnice. Nájdete tu náročnejšie, ale i ľahšie trasy okolo štiavnických tajchov, ktoré zvládne celá rodina.

dobrodružné aktivity na bicykli

 

Stanovanie – skutočné letné dobrodružstvo

Pripravte pre svoje deti skutočný dobrodružný zážitok a vezmite ich na pár nocí pod stan. Bude to zážitok, na ktorý budú dlho spomínať. Stanovanie síce vyžaduje celkom náročnú prípravu, no takýto výlet určite bude stáť za to.

Na Slovensku sa nachádza niekoľko dobre vybavených kempov, v ktorých bude stanovanie naozaj príjemnou aktivitou. Nezabúdajte, že na Slovensku môžete táboriť len na vyhradených miestach. Prenocovať len tak vo voľnej prírode, bez toho aby o vás niekto vedel, je zakázané. Ak by vás niekto nahlásil, nevyhli by ste sa mastnej pokute.

dobrodružné aktivity stanovačka

 

Splavovanie rieky – pre tých, čo sa neboja vody

Ak patríte ku skutočným dobrodruhom, môžete sa vrhnúť na splavovanie niektorej zo slovenských riek na rafte. Pre rodiny je však oveľa lepšou možnosťou pohodlná plť. Odvezú sa na nej aj menšie deti a nehrozí vám žiadne nebezpečenstvo v podobe prevrátenej lode.

Najvyhľadávanejšou lokalitou pre splavovanie na drevených pltiach je rieka Dunajec v krásnom prostredí Pieninského národného parku. Jedenásťkilometrovú trasu môžete absolvovať od mája do októbra. Splav trvá približne dve hodiny a na jeho konci váš čaká príjemná goralská zábavapohostenie na Chate Pieniny na slovensko-poľských hraniciach. K autu sa môžete vrátiť peši po náučnom chodníku alebo turistickým autobusom, ktorý v tomto úseku premáva v pravidelných intervaloch.

Na plti môžete splavovať aj rieku Oravu alebo Váh v okolí dobre známeho Strečna.

splav hrona

— PR článok —
Foto: cheereurope.com, Pixabay.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.