Liečivá polievka, z ktorej sa dobre chudne

Polievka je naozaj liečivá superpotravina. V detstve ich veľmi nemáme radi, možno zjeme 2-3 druhy, ale až v dospelosti akoby sme objavili silu polievok. Ich chuť, schopnosť zasýtiť, dodať energiu. Polievka nás zásobuje tekutinou – už to je prvý bonus, keďže ľudia všeobecne príliš málo pijú. „Po dobrej polievke je človek vždy sýty a urobí pre seba aj niečo dobré – môže dramaticky znížiť svoju hmotnosť, pretože sa ľahšie vzdá cukru a bielej múky a pretože už polievka ho zasýti,“ tvrdí odborník na všeobecnú a naturálnu medicínu, výživu a onkológ Dr. Rainer Schregel na tému liečivá polievka.

Áno, polievka má vždy nízky Glyx (glykemický index), ak do nej vložíme zeleninu a bielkoviny. Môže preto zásobiť obéznych ľudí s diabetom typu 2 všetkým, čo sa im len žiada a budú po štyroch týždňoch detoxikačnej polievkovej kúry pravdepodobne vážiť o desať kilogramov menej. A okrem toho budú mať priam neskutočné hodnoty cukru v krvi.

So správnymi prísadami, ako napríklad kyslou kapustou, podporí polievka ideálne črevné prostredie. „V podobe hovädzej polievky posilní imunitný systém. Odstráni lenivosť, keďže ozdraví aj hlavu, napríklad pomocou cibule, ktorá podporí prekrvenie alebo omega-3 mastných kyselín z lososa či ľanového oleja. A práve tieto veci pomáhajú pri chudnutí,“ dodáva Christian Algner, šéfkuchár v kulinárskom nebi (so štyrmi hviezdami) v hoteli Goldener Berg v rakúskom Oberlechu.

žihľavaVyskúšajte tiež
zdravú žihľavovú polievku.

Štíhly vďaka polievke

Chystáte sa zhodiť pár kíl? Trošku schudnúť? Ani náhodou sa nevzdávajte polievok, práve naopak!
Polievky sa vtedy jedia. Veľa polievok. A samozrejme sa chudne bez jojo efektu. Pri jedení polievok totiž smieme pokojne prijať veľa kalórií. Polievkové kalórie nerobia človeka tučným.

„Aby sme polievku s veľkým množstvom proteínov a zeleniny strávili, musí telo pridať poriadnu dávku energie. A odkiaľ ju získa? Z tukových vankúšikov,“ vysvetľuje Marion Grillparzerová, odborníčka na výživu a autorka bestsellerov ako Liečivé polievky.
„Zelenina, esenciálne rastlinné oleje a proteíny povzbudia metabolizmus, aby spaľoval tuky. Vývary sa vynikajúco hodia na detoxikáciu, pretože zásobia telo dostatkom minerálnych látok, príjemne hrejú dušu a pretože utíšia hlad. Polievka naplní žalúdok a každú bunku tela. Urobí nás dokonale spokojnými. Už nie sme hladní.“

 

Nízky glykemický index na tanieri

Vedci zisťovali, ktoré potraviny obsahom sacharidov (cukru, škrobu) rýchlo zvýšia hladinu cukru v krvi a spôsobia uvoľnenie veľkého množstva inzulínu, a ktoré nie. Veľa inzulínu znamená: rýchly vzostup, intenzívny hlad a stop pre spaľovanie tukov.

Potravinám priradili hodnoty na stupnici od 0 do 100, tzv. glykemický index (GLYX).
Zjednodušene sa dá povedať:
GLYX nad 55 nám spôsobí ukladanie tukov.
Potraviny s glykemickým indexom do 55 nás udržia štíhlymi. Patria k nim hydina, ryby, mäso, tofu, rezeň z lupiny (vlčieho bôbu), prírodné mliečne produkty, vajcia, orechy; kyslé ovocie ako bobuľoviny, citrusové plody a jablká; horká čokoláda, agátový med.
Správne uvarené polievky majú zvyčajne všetky GLYX pod 55.

 

Liečivá polievka na náladu i spánok

Polievka zaistí všetko to biochemické šťastie. A prečo? Zápaly v čreve odbúravajú tryptofán. To je proteínová zložka, z ktorej telo vytvára serotonín. Hormón, ktorý nás robí sýtymi a šťastnými. Riešením je zbaviť sa zápalov, dodať telu tryptofán a vitamíny B. Znamená to proteíny a orechy či semená, vďaka ktorým sa znovu zvýši hladina serotonínu. Budeme dobre naladení, sýti a v noci budeme vedieť dobre spať. A práve to je, ako všetci vieme, najlepší prostriedok na zoštíhlenie.

 

Sýty vďaka roztiahnutému žalúdku

Najväčší podnet pre pocit sýtosti poskytuje roztiahnutý žalúdok. Plný = sýty.
Samozrejme, že musíme dbať aj na to, aby bola náplň zdravá, aby teda na jednotlivé kalórie poskytla viaceré cenné látky, proteíny, esenciálne mastné kyseliny, biolátky rastlín. Polievka je zakaždým spaľovač tukov, pretože polievkové kalórie s veľkou hustotou živín prinášajú všetky vitálne látky, ktoré potrebujeme.

liečivá polievka vývar

RECEPT – pravý hydinový vývar

Suroviny:

  • 3 kg hydinových kostí v bio kvalite (krídla, krky, chrbty, stehná)
  • 2 cibule
  • 2 klinčeky
  • 5 zrniek bieleho korenia
  • 5 borievok
  • 2 mrkvy
  • ¼ zeleru
  • 1 tenký pór
  • 3 stopky zeleru
  • 1 bouquet garni ( 2 stonky petržlenu, 2 vetvičky tymianu, 3 bobkové listy)
  • kúsok kôry z 1 bio citrónu.

Tieto suroviny vám vystačia na 2 litre vývaru, príprava zaberie asi 30 minút a samotné varenie 8 hodín. Ďalšie recepty na podobné polievky a vývary nájdete v knihe Marion Grillparzerovej Liečivé polievky.
Pritom ¼ litra vývaru obsahuje: cca 35 kcal, proteíny 1 g, tuky 1 g, sacharidy 6 g

POSTUP:

  1. Hydinové kosti opláchneme na site studenou vodou a necháme odkvapkať. Kosti posekáme nahrubo a vložíme do veľkého hrnca. Do neošúpaných cibúľ zapichneme po jednom klinčeku a spolu so zrnkami korenia a borievkami pridáme do hrnca ku kostiam a zalejeme 3 l studenej vody.
  2. Všetko necháme zovrieť, potom oheň znížime a podľa uváženia zbierame naberačkou penu, ktorá vystupuje na hladinu (pri varení v pomalom hrnci to nerobíme, aby sme udržali teplotu a pretože pracuje často v noci). Vývar necháme napoly prikrytý variť na slabom ohni minimálne 8 hodín.
  3. Medzitým umyjeme a očistíme mrkvy, zeler, pór a stopkový zeler a nakrájame ich na kúsky. Zeleninu, bouquet garni a citrónovú kôru pridáme do vývaru a pomaly varíme ďalšiu hodinu, príležitostne zbierame z povrchu penu.
  4. Hotový vývar prelejeme cez sito vystlané utierkou do iného hrnca. Zeleninu a hydinové kosti vyhodíme. Vývar necháme najlepšie cez noc vychladnúť a na druhý deň stuhnutý tuk z povrchu celý alebo čiastočne odstránime – dá sa použiť na pečenie. Vývar prelejeme do zaváracích pohárov alebo fliaš so skrutkovacím uzáverom a uchovávame v chlade až do ďalšieho použitia.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 2 807x, 10 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: