Opekaný tempeh s bulgurom a zeleninou | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Máte chuť na niečo nemäsové, ľahšie a možno trošku netradičné? Alebo chcete konečne vyskúšať tempeh, o ktorom ste už počuli a nemáte po ruke poriadny recept? Skúste tento náš opekaný tempeh s bulgurom – jednoduché jedlo, pritom výživné a zdravé. Navyše s tou zeleninou to môžete nakombinovať podľa svojej chuti.

Ako možno viete, tempeh je náhrada mäsa na báze sóje (nie je to tofu, s ktorou si to mnohí zamieňajú). Tempeh sa vyrába kultivovaním a kvasením celých sójových bôbov. Je cenný najmä preto, že má vysoký obsah ľahko stráviteľných bielkovín, železa, vápnika, fosforu a vitamínu B12, ktorý potrebujú najmä vegetariáni a vegáni. Navyše, neobsahuje zaťažujúci tuk.

Bulgur je zasa prané, predvarené, usušené a napokon drvené pšeničné zrno. Uvarený má lahodnú orieškovú chuť a vynikajúcu štruktúru. Ak sa chcete dozvedieť viac o jeho prospešných účinkoch na naše zdravie, ako ho jesť, ako z neho pripraviť napríklad bulgurovú čokoládovú kašu alebo škoricový bulgur na raňajky, prečítajte si náš článok Čo je bulgur, ako ho pripraviť + 6 receptov.

 

Recept na opekaný tempeh s bulgurom

Mimochodom, tempeh môžete pripraviť na mnoho spôsobov, je ľahko stráviteľný a nevyžaduje si ani dlhú úpravu. Občas ho prirovnávajú k syru hermelín, a to vďaka jeho fermentácii a ušľachtilej plesni. Tempeh teda môžete variť, opekať, fritovať alebo obaliť v cestíčku. Využijete ho ako hlavnú surovinu, ale pokojne do guláša, na prípravu nátierky, do ázijských špecialít, výborné sú tempehové slané guľôčky do omáčok.

recept na opekaný tempeh s bulgurom

SUROVINY

  • 1 tempeh (asi 250g)
  • 300 g bulguru
  • 1 malý pór
  • 1 cibuľa
  • 2-3 jarné cibuľky
  • lyžička soli
  • lyžička rasce
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • trošku smotany
  • slnečnicové semienka
  • mandle nasekané nadrobno
  • sezam

 

POSTUP

recept postupUvarte si bulgur podľa návodu na vrecúšku, v pomere 1:2 (bulgur:voda). Niekto ho varí 20 minút do mäkka. My sme ho povarili 2 minúty a potom sme ho nechali pod pokrievkou 20 minút dôjsť. Bol vynikajúci.

recept postupNakrájajte si tempeh na menšie kúsky. Na rozpálenú panvicu dajte olivový olej, cibuľu, pór a jarnú cibuľku. Odložte si za hrsť zelenej vňate na ozdobenie. Chvíľu opekajte, prihoďte slnečnicové semienka a nasekané mandle, aby chytili farbu.

recept na opekaný tempeh s bulgurom

recept postupPotom pridajte kúsky tempehu a ďalej opekajte, kým po okrajoch mierne zhnedne. Následne vsypte do panvice bulgur, premiešajte a dochuťte: soľ a rasca, sójová omáčka, korenie. Podlejte trochou vody a nechajte mierne prevariť, aby sa všetko spojilo.

recept postupNapokon vlejte trošku smotany na zjemnenie. My sme dali aj sušené čili papričky, ale nie každému pálivá chuť vyhovuje.
Napokon podávajte na tanier, posypte sezamom a zelenou vňaťou jarnej cibuľky. Navrch môžete dať aj inú zeleninu, napríklad paradajky alebo čerstvú reďkovku, ako sme to urobili my.
Dobrú chuť.

Foto: LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.