Čaj sa dá pripraviť na stovky spôsobov. Niekto si ho sladí cukrom, iný medom. S citrónom či bez. S kvapkou mlieka. Každý ho máme radi inak a niekto si nevie predstaviť ráno bez svojho obľúbeného čaju. Skvelé je, že obsahuje množstvo antioxidantov a iných chemických látok, ktoré posilňujú imunitný systém organizmu. Najzdravšie sú zelené a biele čaje, lebo sa vyrábajú z mladých listov bohatých na prospešné látky a najmenej sa technologicky upravujú.
Samozrejme, dôležitý je výber a jeho samotná príprava. Čaj ako liečivý nápoj použili kedysi prvý raz v Číne na zníženie horúčky a upokojenie mysle.
Keď v 17. storočí dorazil do Európy, predávali ho lekárnici ako tonikum a digestívum. Až v prvej polovici 18. storočia sa z neho stal spoločenský nápoj. Vďaka priaznivým zdravotným účinkom je dnes tento nápoj bežnou súčasťou nášho každodenného života.
Zdravotnými účinkami čaju sa zaoberali mnohí vedci, veľa z nich však ešte stále nepoznáme. Vieme, že všetky čaje pochádzajúce z rastliny Camelia sinensis sú zdravé. Ide o čajovník čínsky, z ktorého sa vyrábajú biely, žltý, zelený a čierny čaj, tiež oolong a pu-erh (rozdielna je len úroveň oxidácie).
Viaceré štúdie sa zameriavajú najmä na skúmanie extraktov zeleného čaju a na dosiahnutie žiaduceho účinku odporúčajú vypiť ho denne aspoň tri šálky.
Čaj a jeho liečivé účinky
Pitie čaju prospieva celkovému zdraviu a pocitu pohody. Je však dokázané, že niektoré jedinečné zložky čaju pôsobia v organizme na konkrétne miesta. Chránia nás pred stresom a chorobami, posilňujú kosti a imunitný systém. „Čaj dnes pijeme nielen pre jeho výbornú chuť a vôňu, ale aj pre priaznivé účinky na zdravie, od ústnej dutiny až po trávenie,“ upozorňuje Linda Gaylardová, svetovo uznávaná čajová someliérka.
Zdravé zuby
Antimikrobiálne účinky čaju zabraňujú vzniku zubného kazu a zápachu ústnej dutiny zapríčinenému baktériami.
Čaj je naozaj výborným prírodným zdrojom fluoridov, ktoré sa nachádzajú vo vode a pridávajú sa do zubných pást, pretože zosilňujú zubnú sklovinu. Znižuje tvorbu zubného povlaku.Čajovník je bohatým zdrojom fluoridov, pretože ich cez korene vstrebáva zo zeme.
Pokožka
Detoxikačné účinky antioxidantov z čaju podporujú regeneráciu a opravu buniek a chránia pokožku pred škodlivými voľnými radikálmi. Čaj pozostáva predovšetkým z vody, preto, napriek prítomnosti kofeínu, pôsobí hydratačne.
Kofeín v čaji
Kofeín v čaji stimuluje nervový systém. Táto zlúčenina preniká z koreňov čajovníka do nových pukov a vieme, že odpudzuje hmyz.
V prepočte na sušinu má čaj rovnaký obsah kofeínu ako káva. Polyfenoly čaju, čiže taníny, však regulujú a spomaľujú uvoľňovanie kofeínu, preto človek zostáva čulý oveľa dlhšie.
Degeneratívne ochorenia
Predpokladá sa, že polyfenoly nachádzajúce sa vo všetkých typoch čaju znižujú riziko degeneratívnych ochorení, lebo chránia časti mozgu zodpovedné za učenie a pamäť.
Antistresový nápoj
„Čaj významne pôsobí proti stresu. Jedinečná aminokyselina, L-teanín, ktorá zintenzívňuje v mozgu vlny alfa, upokojuje myseľ a v kombinácii s kofeínom podporuje zdravie mozgu a zlepšuje kognitívnu výkonnosť,“ tvrdí v knihe Čaj someliérka Linda Gaylardová. Odporúča najmä zelený a biely, ktoré obsahujú viac antioxidantov ako čierny čaj a oolong.
Pomáha srdcu
Polyfenoly čaju pozostávajú z flavonoidných antioxidantov a neutralizujú toxické a mutačné pôsobenie voľných radikálov, pričom bránia vzniku rakoviny. Flavonoidy čaju chránia aj srdce pred kardiovaskulárnym ochorením. Pri konzumácii zeleného čaju sa významne znižuje riziko vysokého krvného tlaku.
Štúdia uskutočnená na 1674 ženách v Saudskej Arábii ukázala, že konzumentky čaju boli o 19% menej náchylné na kardiovaskulárne choroby, ako ženy, ktoré čaj nepili.
V Holandsku bolo 806 mužov, ktorý konzumovali veľké dávky katechínov (druh flavonoidov) o 51% menej náchylných na zlyhanie srdca v priebehu 10-tich rokov, v porovnaní z mužmi, ktorí prijímali malé dávky.
Žalúdok
Čaj, najmä oolong, sa už dlho uplatňuje ako digestívum po jedle.
Mimoriadne vhodný na trávenie je Pu´erh, lebo má probiotické účinky a predpokladá sa, že podporuje spaľovanie tukov.
Zelený zasa podporuje metabolizmus a spaľovanie kalórií.
Vplyv na kosti
Zdá sa, že vďaka vysokému obsahu fluóru majú čajíčkari hustejšie kosti ako tí, ktorí čaj nekonzumujú.
Prečítajte si tiež
Čajová someliérka: Takto sa pripravuje dokonalý čaj.
Bylinkové čaje pre zdravie
Úžasné účinky majú na nás bylinkové čaje. Ako píše Fitshaker, napríklad mätový čaj znižuje plynatosť a pomáha pri herpesoch. Harmančekový čaj je liekom na žalúdok a na dobrý spánok.
Ak potrebujete prečistiť krv, siahnite po žihľavovom čaji. Žihľava sa všeobecne používa pri anémii, artritíde aj pri vysokom krvnom tlaku.
Zázvorový čaj je zasa v zime zárukou proti nachladnutiu a chrípke. Je silným stimulátorom pre imunitný systém.
Na duši vás zahreje levanduľový čaj, ktorý tiež vylieči kašeľ.
Stres a migrénu zaženie medovkový čaj a pre milovníkov cvičenia odporúčame rozmarínový čaj. Uvoľňuje totiž svalový systém, podporí krvný obeh a zvyšuje celkovú vitalitu, čo je pred alebo po tréningu vhodné.