Priveľa cukety? 3 fantastické slané i sladké recepty

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stačí, keď si nasadíte dve rastlinky cukety a nebudete ju stíhať jesť. Mnohí záhradkári si v lete povzdychnú – opäť priveľa cukety. Pravdou je, že je to vďačná zelenina na pestovanie. Za málo starostlivosti máte veľa úrody. Navyše ide o mimoriadne zdravú a chutnú zeleninu. Cuketu si dokonca môžete dopestovať aj na balkóne, hoci je pravda, že sa rada „rozťahuje“ 🙂 V tom prípade však sledujte, či ju opelili včely, čmeliaky alebo iný hmyz. Ak nie, pokojne to urobte sami: prenášajte pomocou vatovej tyčinky peľ zo samčích na samičie.

Ale späť k nadbytku cukety. Plody sú optimálne dlhé od 10 do 17 centimetrov. Mladé cukety sú sviežejšie, majú akoby maslovú konzistenciu a výborne chutia aj surové. V cuketovej šupke sa nachádza množstvo vitamínov, takže ju nezahadzujte. Umyte cuketu a nastrúhajte ju aj so šupkou. Takto jedna stredne veľká cuketa obsahuje asi len 20 kalórií, okolo 40% dennej dávky vitamínu C a cez gram potrebnej vlákniny. Cuketa je samá voda a šupka zásobáreň živín, na to nezabúdajte.

Ale dosť bolo rečí, o cukete sa veľa dočítate v našom článku – je tam aj jeden skvelý recept na cuketovo-čokoládový koláč. Teraz vám ponúkame ďalšie slané aj sladké recepty, ak máte priveľa cukety.

cuketa zdravá a sviežaPrečítajte si tiež
Cuketa. Jedna z najzdravších zelenín + recept na čokokoláč.

 

Recepty, ak máte priveľa cukety

1. CUKETOVÉ BROWNIE S TVAROHOM

Nápadov na cuketové zákusky a koláče je množstvo, vyskúšajte aj tento celkom zdravý a nie až taký sladký. Cuketu v tomto brownie objaví málokto, pritom je to celkom rýchly a jednoduchý koláč.

Suroviny:

  • cuketa
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice cukru (trstinového ap.)
  • 200 g horkej čokolády (Orion, Figaro…)
  • 2 lyžice kvalitného kakaa
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice masla
  • pol lyžičky vanilkového extraktu alebo vanilkový cukor
  • 1 a pol hrnčeka polohrubej múky (môžete dať mix bežná + špaldová múka)
  • lyžička prášku do pečiva
  • tvaroh a trošku mlieka na rozmiešanie
  • lyžica medu alebo práškového cukru

 

POSTUP:

  1. Umyte cuketu, nakrájajte ju na menšie časti, vydlabte vnútro (semienka) a nastrúhajte na drobno. Nechajte odkvapkať na site, prípadne „vyžmýkajte“.
  2. V nádobke rozšľahajte 2 vajíčka, 2 lyžice medu, 2 lyžice trstinového cukru, pridajte vanilku (extrakt alebo vanilkový cukor).
  3. V inej nádobe zmiešajte suché časti – múku, kakao a prášok do pečiva. Obidve tieto zmesi následne premiešajte, vznikne vám pomerne hutné cesto.
  4. Vo vodnom kúpeli rozpustite horkú čokoládu s maslom, pridajte kakao, trošku mlieka (alebo smotany) a dobre vyšľahajte. Túto čokoládovú zmes nalejte do k cestu, pridajte nastrúhanú cuketu a všetko dôkladne premiešajte. Dostanete hladkú, tekutejšiu konzistenciu.
  5. Na plech vyložený papierom na pečenie (alebo potrite stuženým tukom a vysypte krupicou) nalejte cesto, uhlaďte a vložte do rúry. Pečte pri 180 stupňoch asi 30 minút. Overte si špajdlou alebo špáradlom, či je koláč upečený.
  6. Nechajte vychladnúť a na vrch potom dajte tvaroh rozmiešaný s mliekom a cukrom/medom. Môžete cuketové brownie aj natrieť obľúbeným džemom alebo poliať ďalšou dávkou čokolády, čím získate superbrownie 🙂

priveľa cukety cuketové brownie s tvarohom

2. CUKETOVÉ PLACKY

Na cuketové placky nájdete veľa receptov. Niekto do nich pridáva slaninu, iný syr, ďalší ich pečie klasicky na panvici v oleji, niekto v rúre. My sme odskúšali viaceré, ale najviac nám chutili od našich kamarátov z Fitshaker. Cuketové placky bez smaženia, s rafinovanou chuťou opraženej cibuľky a s dipom alebo čerstvým šalátom.

Potrebujete:

  • 1 väčšiu cuketu
  • 3-4 zemiaky
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 hrste majoránu
  • ovsenú múku podľa potreby
  • himalájsku soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

 

POSTUP:

  1. Cuketu aj zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle alebo rozmixujeme. Opäť so šupkou. Tú nedávajte dolu. Nasekajte cibuľku na drobno opečte ju na troche olivového oleja.
  2. Do misky dajte nastrúhanú cuketu, zemiaky a opraženú cibuľku, ktorá dodá tú rafinovanú chuť. Pridajte pretlačený cesnak a v dlaniach rozotrite 2 hrste sušeného majoránu. Nakoniec vajíčka, soľ, korenie a prisypte ovsenú múku tak, aby ste vytvorili vhodnú konzistenciu. Cesto by nemalo byť ani veľmi tuhé a ani riedke.
  3. Plech na pečenie si vysteľte papierom na pečenie a lyžicou naň ukladajte plackovú zmes tak, aby vám vznikli menšie placky. Pokvapkajte ich olivovým olejom a dajte do rúry piecť na 180 stupňov asi na 15 minút. Môžete, ale nemusíte ich otáčať – budú zlatisté z oboch strán.
  4. Podávajte s jogurtovým dipom (jogurt, lyžička horčice, cesnak, soľ, korenie) alebo s čerstvým šalátom.

priveľa cukety cuketové placky

 

3. CUKETOVÉ HRANOLKY

Foodblogerka a autorka kníh Lucia Súkeníková je veľká výmyselníčka a v talóne má množstvo cuketových receptov. Tieto jej cuketové hranolky môžu aj celiatici, aj alergici na mlieko. Potrebujete len 4 suroviny: cuketu, vajíčka cornflakes strúhanku (alebo podrvte jednoducho cornflakes) a olivový olej.

POSTUP:

  1. Cuketu nakrájajte tak, aby mala tvar hranolčekov. Vajíčko rozklepnite do misky a rozšľahajte ho vidličkou so štipkou soli.
  2. Do druhej misky nasypte cornflakes strúhanku. Bude ešte lepšie, keď použijete uzatvárateľnú nádobu. Každý hranolček namočte do vajíčka a do strúhanky. Ak ste si zvolili uzatvárateľnú nádobu, jednoducho ju zatvorte a zmes pretraste, rovnomerne sa vám obalia všetky plochy cukety. Môžete teda obaľovať viac kusov cukiet naraz. Dávajte však pozor, aby vám do cornflakeov neprešlo aj veľa vajíčka, pretože lupienky sa zlepia a nedržia na cukete.
  3. Potom ich rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 15 minút.
  4. Môžete podávať s jogurtovým dipom, v ktorom zmiešate biely jogurt, soľ, korenie, horčicu, bylinky podľa chuti a cesnak.

cuketové hranolky priveľa cukety


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.