Cuketa. Jedna z najzdravších zelenín + recept na čoko koláč

Cuketa patrí medzi najobľúbenejšie prázdninové plody a je jednou z najzdravších zelenín. Presvedčíme vás, prečo ju zaradiť do jedálnička a že sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Môžete ju variť, zapekať a výborná je na studeno so zálievkou. Perfektne zvláčni koláče, napríklad bábovku, ktorá býva niekedy suchá. Môžete ju pridať do muffinov, buchiet, na raňajky skvele doplní praženicu z vajíčok. Nižšie vám ponúkame náš super recept na cuketový čokoládový koláč, po ktorom si oblížete všetkých desať prstov 🙂

Cuketa rastie ako z vody, takže na záhradke vám postačia aj dve rastlinky. A keďže rastie ako z vody, má aj veľa vody – až 91% hmotnosti tvorí voda. Väčšina sa nachádza v zeleninovom tele, takže najviac živín je koncentrovaných v šupke. To si dobre zapamätajte, lebo väčšina z nás šupku vyhdzuje, no opakujeme: šupka je najväčšia zásobáreń živín.

 

Zdravá cuketa

Je plná vitamínov a vynikajúci pomocník pri detoxikácii, aj chudnutí.
Zelená cuketa obsahuje množstvo provitamínu A, ktorý preniká hlboko do tela, až k jadrám buniek. Tým ovplyvňuje celkové zdravie a dodáva energiu. Zaháňa tak únavu, otupenosť a letargiu, ktoré v letných horúčavách prichádzajú hneď zrána.
Pokojne si urobte na raňajky cuketovú praženicu  – je to klasická praženica z vajíčok, do ktorej pridáte nastrúhanú cuketu. Tú najskôr ošúpte, vyberte zrniečka a na jemno nastrúhajte. Vytlačte vodu a pridajte do vajíčkovej zmesi. Takáto praženica je vlhkejšia, vláčnejšia a zdravšia.

Cuketa totiž obsahuje minimum kalórií a vysoký podiel minerálov. Priaznivo pôsobí na srdce, ľadviny a trávenie. Pomáha tiež pri liečbe cukrovky, reumy a dny. Má aj protirakovinové účinky.
Predovšetkým šupky cukiet obsahujú karotén a horčík, ktoré prispievajú k správnej funkcii našich buniek. Ak zaradíte cuketu do jedálnička, výrazne tým zlepšíte peristaltiku čriev. Je výborná pri zápche, črevnej ochabnutosti a vplýva aj na sliznicu čriev.

Cuketa tiež prispieva k odkysleniu organizmu, má antibakteriálne účinky, pôsobí upokojujúco a proti stresu. Zlepšuje tiež činnosť mozgu.

čo jesť v letePrečítajte si tiež
Čo v lete jesť a čomu sa vyhýbať.

Príprava cukety

Cuketa sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Môžete ju:

  • dusiť: ak chcete urýchliť priebeh dusenia, nakrájajte ju na kolieska alebo malé kocky a položte na 15 minút na čistú utierku. Ak chcete dusenie ešte viac urýchliť, nakrájané kúsky osoľte.
  • pražiť: cuketu môžete pražiť v trojobale alebo len v cestičku. Vždy cuketu ošúpte.
  • zapekať: vynikajúce sú zapekané plnené cukety – vydlabeme dužinu a časť z toho použijeme do plnky. Zo zvyšku môžeme pripraviť šalát alebo nátierku.

Najdiétnejšia príprava spočíva v krátkom podusení na panvici, ale môžete ju využiť aj do polievky, pogrilovať, prípadne pripraviť z nej cuketové placky. Veľmi svieža a zdravá je surová, stačí si ju nakrájať do šalátu. Pozrite si recepty z cukety.

cuketa

Ktorá cuketa je najlepšia?

V obchodoch a na trhoviskách nájdete množstvo cukiet. Vyberajte však mladé, svetlozelené a tenšie kúsky. Šupka má byť lesklá a pevná. Bez škvŕn, mäkkých miest, ktoré znamenajú, že daná cuketa nie je najčerstvejšia.
Šupku samozrejme nevyhadzujte, ako sme spomínali. Nachádza sa v nej množstvo živín, minerálov a vitamínov.
Mladá cuketa, ktorá ešte nemá jadierka sa pripravuje aj so šupkou, nakrájaná na kolieska. Pred použitím ju však poriadne umyte. Takéto mladé a najmä malé cukety majú výraznejšiu chuť.

Čo so semienkami? V starších plodoch ich býva dosť, tie vyberte, ale nevyhadzujte. Kvalitné semienka môžete pokojne opražiť a použiť namiesto mandlí alebo orieškov.

 

RECEPT: Cuketový čokoládový koláč

cuketový čokoládový koláč

Vynikajúci koláč, ktorý je jednoduchý na prípravu a z čokoládovej chuti budete nadšení. Nie je to nič zložité.

Suroviny:

  • 350g cukety
  • 180g práškový cukor
  • 2 vajcia
  • 3dcl oleja
  • 250g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilka
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžička škorice, prípadne hrozienka, oriešky ap.

 

POSTUP

  1. Ošúpte cuketu, vyberte semienka, ak ide o staršiu cukety. Nastrúhajte (najemno, alebo aj na strednej veľkosti).
  2. Zmiešajte suché časti, čiže múku, vanilkový cukor, prášok do pečiva, cukor a kakao. Pridajte nastrúhanú cuketu, olej a vajíčka.
  3. Do tejto zmesi sme dali aj hrozienka (napučané vo vode) a nasekané oriešky.

4. Všetko premiešajte a pečte na 180 stupňov asi pol hodinu až 40 minút.
5. Po vychladnutí koláč potrite džemom a polejte čokoládou. Tú sme si pripravili z masla, kakaa, kúskov čokolády, práškového cukru, do toho kvapka mlieka a nad parou sme nechali roztopiť.

Dobrú chuť.

cuketový čokoládový koláč

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: