Robili ste si už niekedy soufflé? Je to kulinárska špecialita, ktorá sa môže robiť na slano, ale najchutnejšie je na sladko a ideálne čokoládové soufflé. Prvé zmienky o suflé pochádzajú zo 17.storočia, keď si francúzski pekári všimli, že cesto obsahujúce vaječné bielka počas pečenia zväčšia objem.
Pripraviť si doma soufflé nie je nič zložité, treba len dodržať niekoľko jednoduchých pravidiel. Napríklad vajíčka by mali myť izbovú teplotu, vhodná je kovová miska, v ktorej vyšľaháte z bielkov sneh. Suflé sa odporúča piecť pri teplote 200 až 230 stupňov Celzia.
Inak tam nie je nič zvláštne.
Recept na čokoládové soufflé
My sme sa inšpirovali fantasy sériou Zaklínač od poľského spisovateľa Andrzeja Sapkowského. Ak ste knihy čítali alebo videli filmy, viete, aké hody a hostiny sa tam niekedy konali. A tak nečudo, že vznikla oficiálna kuchárska kniha Zaklínač, kde nájdete aj recept na čokoládové suflé s omáčkou z červeného vína.
Omáčku si môžete urobiť, aj nemusíte. Prípadne polejete suflé nejakou inou omáčkou alebo sirupom. Jedna z autoriek spomínanej knihy navštívila Louisa, šéfkuchára kniežacej rodiny v Beauclair. Ten jej odokryl tajomstvá mnohých jedál a takpovediac vzkriesil polozabudnutý recept lahodného čokoládového nákypu, ktorý bol kedysi obľúbeným zákuskom Ademarty, prvej dámy Beauclairu.
„Na dosiahnutie správneho pomeru prísad a dokonalého výsledku však v tomto prípade nestačí recept – vyžaduje sa pevná ruka a nezvyčajný cit pre detail. Avšak snaha sa v tomto prípade vyplatí. Čokoládová, nasýtená dobrota v spojení s trpko‑sladkou krvavočervenou vínnou omáčkou opäť raz všetkým ukázala hodnotu kulinárskej tradície Beauclairu. Skrátka, bola to skúsenosť, na ktorú tak skoro nezabudnem,“ spomína autorka.
Tak poďme na recept.
SUROVINY na soufflé
- 5 PL/70 ml plnotučnej smotany
- 100 g nakrájanej horkej čokolády (70 % kakaa)
- maslo izbovej teploty
- 2 PL práškového cukru
- 2 vajcia
- soľ
- 2 kvapky citrónovej šťavy
SUROVINY na omáčku
- 175 ml suchého červeného vína (ako Bordeaux)
- 1½ PL kryštálového cukru
- 1½ PL kvetového medu
- štipka škorice
POSTUP
Najskôr si pripravíme omáčku (môžete vynechať):
V malom hrnci na strednom ohni zmiešame víno a cukor a necháme zovrieť. Stíšime oheň a varíme bez pokrievky 10 až 15 minút do zhustnutia – objem sa zmenší tak na ¼ hrnčeka/60 ml.
Odstavíme, pridáme med, okoreníme, premiešame a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Teraz ideme na soufflé.
V malom hrnci na strednom ohni necháme zovrieť smotanu. Odstavíme, pridáme čokoládu a miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Odložíme nabok, aby zmes trochu vychladla. Predhrejeme si rúru na 200 °C.
Dve 140 ml misky na pečenie vytrieme maslom a spodok zľahka posypeme cukrom. Zvyšky cukru vytrasieme. Pridáme žĺtky a vlažnú zmes a poriadne premiešame.
Prečítajte si tiež
Ako vzniká čokoláda?
Od zberu kakaových bôbov až po tabuľku čokolády.
V kovovej miske zmiešame bielky a štipku soli a vyšľaháme na penu. Pokračujeme v šľahaní, aby vznikli mäkké pahorky a postupne pridávame cukor. Keď budú bielky úplne vyšľahané, pridáme citrónovú šťavu.
Do čokoládovej zmesi pridáme tretinu bielka a premiešame. Následne pridáme aj zvyšné dve tretiny bielka. Čokoládové cesto nalejeme do misiek, vrch tekutiny zarovnáme. Palcom prejdeme po stenách oboch misiek, aby sme od nich oddelili cesto.
Dáme do rúry a o minútu uberieme teplotu na 185 °C. Pečieme, kým sa cesto značne nezodvihne, asi 11 až 13 minút. Vyberieme z rúry (soufflé zľahka spľasne).
Podávame okamžite s poriadnou porciou vínnej omáčky.
Dobrú chuť.
Zdroj a foto: kniha Zaklínač: Oficiálna kuchárska kniha,
Wikimedia/jules