Určite ste ich už videli niekde vo filme, ale možno aj skúsili. Koláčik pre šťastie je veľmi populárny, recept naň nie je vôbec zložitý a môžete ho skúsiť napríklad ako originálny, vlastnoručný darček pre človeka, na ktorom vám záleží. Povedzme na Valentína, keď do koláčika vložíte vlastný zamilovaný text, vyznanie lásky a potešíte tak svojho partnera, či partnerku.
Je to skvelý osobný darček, ktorý vám nedá veľa námahy, nemusíte behať po obchodoch, hľadať na internete, čím by ste obdarovali svoju lásku. Samozrejme, takéto koláčiky pre šťastie sa hodia aj pre svadobných hostí, zákazníkov, či priateľov na posedení. Po prelomení koláčika sa vo vnútri ukrýva lístoček s pekným citátom, vyznaním, nejakým posolstvom.
Pár citátov na inšpiráciu:
- „Ak viem, čo je láska, je to kvôli tebe.“ (Herman Hesse)
- „V živote je len jedno šťastie: milovať a byť milovaný.“ (George Sandová)
- „Život bez teba, láska moja, je ako strom bez kvetov a plodov.“
- „Sme najviac nažive, keď sme zamilovaní.“ (John Updike)
- „Najlepšou liečivou terapiou je priateľstvo a láska.“ (Hubert H.Humprey)

Muž, ktorý pripravuje koláčiky pre šťastie v továrni Golden Gate Fortune Cookie v San Franciscu.
Recept na koláčik pre šťastie
Základom koláčika pre šťastie je múka, cukor, vanilka a olej. Takéto fortune cookies sa často používajú v čínskych reštauráciách v USA, aj ďalších krajinách. Presný pôvod nie je jasný (nie je to čínsky výmysel, ako sa mnohí domnievajú), ale pravdepodobne ich doniesli prisťahovalci do Kalifornie niekedy začiatkom 20.storočia. Usudzuje sa, že pochádzajú z japonského Kjóta, kde už v 19.storočí vyrobili podobné koláčiky.
Takže stačí vám niekoľko základných surovín, papierik, pero a trošku fantázie J Nič zložité, tak sa do toho pustime.
SUROVINY:
- 4 vajíčka
- 250 g kryštálového cukru
- 250 g hladkej múky
- 60 g ryžového škrobu
- 1 balenie vanilkového cukru
- štipka soli
- 3 lyžice oleja
- trocha vody
POSTUP
Bielka z vajíčok vyšľahajte do peny a postupne ich zmiešajte s cukrom a s olejom. Pridať môžete aj vanilkový cukor. Do peny postupne pridávame múku a prisypeme škrob. Múku a vodu pridávame dovtedy, kým cesto nemá tú správnu konzistenciu. Tá by sa mala podobať na konzistenciu medu, ktorý naberiete na lyžičku.
Plech si potrite maslom alebo môžete dať na spodok papier na pečenie. Cesto môžeme dať na plech dvoma spôsobmi. Na plech si poukladajte okrúhle formičky na pečenie, do ktorých trochu cesta nalejete. Následne formičky odstráňte.
Druhá možnosť je jednoduchšia, koláčiky však možno nebudú dokonale okrúhle. Vezmite si lyžičku, naberte si trochu cesta, dajte ho na plech a rozotrite ho do tenkej rovnomernej vrstvy.
Cesto pečieme v rúre pri teplote 180°C približne 5 až 8 minút. Ideálne je, ak si papieriky s odkazmi napíšete a nastriháte vopred. Ak totiž koláčiky vyberiete z rúry, je potrebné pracovať s nimi rýchlo. Cesto sa totiž dá ohýbať len kým je ešte teplé. Keď cesto vychladne, ľahko sa láme.
Položte papierik s odkazom na cesto a koliesko prehnite na polovicu. Potom ho prehnite na štvrtinku ešte raz tak, aby ste dosiahli želaný tvar koláčika pre šťastie.
Koláčiky nechajte vychladnúť. Pridanie prípadných ďalších dekorácií závisí len od vašej fantázie. Časť koláčikov môžete napríklad namočiť do čokolády. Alebo ich môžete opatrne zabaliť do ozdobného celofánu tak, aby sa nepolámali.
Dobrú chuť, veľa šťastných papierikov a krásneho Valentína 🙂
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Foto: Unsplash.com, Pixabay.com
Wikimedia/Crypticfirefly