Skyr. Prečo je taký zdravý + RECEPT na skyramisu

LinkedIn

Pre Island je charakteristických niekoľko potravín a jedál. Jedným z najchutnejších a najzdravších islandských výrobkov je skyr. Čoraz viac sa dostáva aj do sveta, vrátane Slovenska. Aj preto, že ide o fermentovaný mliečny výrobok s množstvom vitamínov a minerálov.
Skyr je základom islandskej stravy už viac než tisícročie. Spomína sa v ságach ako jedlo podávané na oslavách, dokonca sa v Ságe o Grettim využíva na boj a stopy skyru objavili archeológovia aj pri vykopávkach na stredovekých farmách.

 

Prečo je skyr taký zdravý?

Okrem spomínaných vitamínov a minerálov je skyr ako taký považovaný za potravinu plnú živín. Vďaka bielkovinám sa hodí na raňajky, medzi jedlami si ho môžete dať ako dezert, ak pridáte doň ovocie, oriešky, či med.
Skyr má málo kalórií, tukov a sacharidov. 170 gramový kelímok obsahuje napríklad 20% dennej dávky vápnika, či štvrtinu dennej dávky fosforu.

Podľa mnohých štúdií pomáhajú bielkoviny z mliečnych výrobkov regulovať hladinu cukru v krvi, zlepšujú zdravie kostí a prospievajú ochrane svalovej hmoty. Vďaka bielkovinám sa cítime sýtejší, znižuje sa pocit hladu a nemáme tendenciu „dojedať sa“, čím by sme priberali na váhe.

Na skyr by si mali dávať pozor ľudia alergickí/intolerantní na kazeín alebo srvátku. Tiež ak trpíte laktózovou intoleranciou.

Proteínový kráľ
V 140 gramovom kelímku je cca 12% proteínov, ktoré sú pre nás nesmierne dôležité. Prispievajú k rastu a udržaniu svalovej hmoty. Podporujú imunitu, v tehotenstve pomáhajú lepšiemu vývinu plodu a jeho rastu. Zvýšený príjem proteínov je dobrý aj počas dojčenia.

 

Ako sa skyr vyrába?

Skyr sa podobá na jogurt, ale technicky je to syr. „Vyrába sa z kravského mlieka, z ktorého sa odoberie smotana. Odstredené mlieko sa zohreje a pridajú sa doň živé kultúry baktérií z predchádzajúcej várky. Keď výrobok zhustne, zbaví sa srvátky a výsledkom je hustý krémový pokrm, bohatý na proteíny s minimálnym obsahom tuku a cukrov,“ popisujú proces výroby autorky knihy Toto je Island.

 

 

Ako si vychutnať skyr?

Skyr je veľmi zdravý a chutí výborne sám, ale aj zmiešaný s lesným ovocím, semienkami, orieškami, džemom či granolou. Často ho na Islande podávajú ako dezert so šľahačkou a s čučoriedkami.
Známy je aj skyrcake (podobný cheesecaku) alebo aj skyramisù.

„Skyr sa vyrába trošku inou technikou a Islanďania tvrdia, že skyr je tým pádom zdravší. Má viac živej mikroflóry a dobrých baktérií. Ja osobne ho mám veľmi rád a keď som na Islande, jedávam ho doslova každý deň,“ potvrdzuje cestovateľ Jozef Zelizňák, ktorý bol na Islande asi 30x a dokonca je garantom zájazdov na tento ostrov v cestovke BUBO.
Podľa neho je Island v posledných rokoch jednou z top destinácií, veľmi obľúbenou lokalitou a je len prirodzené, že sa skyr šíri do sveta.

skyr

 

Nie je skyr ako skyr

Vďaka marketingu posledných rokov, kde ho prezentujú ako superfood, vývoz skyru prudko rastie a islandskí výrobcovia dokonca začínajú s jeho výrobou v zahraničí, aby uspokojili dopyt.
Dajte si však pozor na jeho imitácie – početné neislandské značky prinášajú na trh čosi, čo sa nijako nepodobá na originálny a Vikingami vyskúšaný recept. Výrobkom s označením islandský štýl sa radšej vyhnite 🙂 Radšej si prečítajte etiketu a na základe nej sa rozhodnite.

Skyr sa od iných jogurtov, a napríklad aj od populárneho gréckeho jogurtu, odlišuje jednou dôležitou vecou: používa sa pri jeho výrobe syridlo. To sa zvyčajne využíva pri výrobe syrov, aj preto skyr by mal chutiť tak trochu tvarohovo. Osvedčenými výrobcami skyru sú Milko, Pilos, Ehrmann a najmä Bohušovická mlékarna.

Recept na skyramisu

sykramisu recept

Skyramisu nie je tiramisu, ale je týmto slávnym talianskym dezertom inšpirovaný 🙂

SUROVINY

  • 350g bieleho skyru
  • 100g sladkej smotany
  • 100g cukrárskych piškótov
  • 250g  jahôd
  • 100g čerstvých malín alebo čučoriedok
  • 100 ml pomarančovej šťavy
  • 20g cukru

POSTUP

recept postupPripravte si nádobu s rozmermi 20×20 cm alebo misky. Odšťavte pomaranče a odložte si nabok šťavu. Umyte jahody, maliny, čučoriedky a nakrájajte jahody na plátky, ostatné na štvrtiny. Pár si nechajte na ozdobenie.

recept postupVyšľahajte si osobitne šľahačku a tiež samotný skyr s cukrom. Čím nadýchanejší bude skyr, tým bude dezert lahodnejší, Do skyru potom jemne vmiešajte šľahačku.
Do nádoby dajte vrstvu piškótov, môžete ich nalámať na kúsky. Pokropte ich pomarančovou šťavou a navrstvite ovocie. Potom dajte vrstvu skyru so šľahačkou. Opäť dajte vrstvu piškótov, pokvapkajte pomarančovou šťavou a dajte zvyšnú časť skyru so šľahačkou.

recept postupOzdobte to celé zvyšným ovocím, vložte do chladničky a ideálne cez noc nechajte odstáť.
Dobrú chuť!

recept na domáci tvarohVyskúšajte
recept na domáci tvaroh z kozieho alebo kravského mlieka.

Zdroj a foto: Toto je Island, podcast Knižný kompas,
RozumneHubnuti.cz, Wikimedia, Freepik.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author