Špongia na umývanie riadu plná baktérií. Ako ju čistiť a ako často meniť?

LinkedIn

Určite aj vy každý deň používate pri umývaní riadu špongiu, hubku, či handričku. Niekedy aj viackrát za deň, najmä počas víkendov. Už po pár dňoch môžu vyzerať všelijako, navyše neraz aj zapáchajú. Handra či špongia na umývanie riadu býva poriadnym lapačom baktérií, ktoré sa rýchlo rozkladajú a zapáchajú.
Mnohí menia handru na umývanie riadu niekoľko ráz do týždňa, čo však nie je ekonomické ani prospešné pre životné prostredie. Ako často ich teda meniť? Prípadne ako narábať so špongiou, aby bolo na nej čo najmenej baktérií? A ako vám môžu tieto baktérie ublížiť?

 

Špongia na umývanie

Keď robili prieskum pre knihu Život bez toxínov, autori mali predstavu, že handra na umývanie riadu je vyrobená z plastu s pridaním chemických látok. Niektoré majú silný zápach a pozoruhodnú textúru.
„V skutočnosti to nebolo také strašné, ako sme si mysleli. Mnohé z týchto handier sú vyrobené z recyklovanej celulózy, spevnenej bavlnenými vláknami. Mali by byť biologicky odbúrateľné a kompostovateľné,“ vysvetľujú autori.

Ale, pravdaže, je tu ALE. Tento prírodný materiál prechádza viacerými procesmi, a preto ho možno považovať za syntetický. Bavlna je z hľadiska životného prostredia veľmi náročná, pri jej výrobe je potrebné veľké množstvo vody a ak bavlna nie je organická, nie je príliš prospešná pre životné prostredie. Ak je niečo biologicky odbúrateľné, nemusí to znamenať, že výroba materiálu je dokonalá. Okrem toho handry bývajú zabalené v ďalšom obale.

Najväčším problémom je, že handry vyhadzujeme a nedajú sa použiť „bez zvyšku“. Mnohí však nevedia, že ich môžeme vyčistiť a zbaviť zápachu a nemusíme ich hneď vyhodiť. A to s ohľadom na životné prostredie nie je príliš rozumné.

umyvanie riadu hubka

 

Ublížia mi baktérie zo špongie?

Vedcami dokázaný fakt je, že hubky, či špongie sú ideálnym inkubátorom a rozsievačom baktérií. Našťastie. Väčšina nájdených mikroorganizmov je neškodná. Niektoré však môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Napríklad baktérie Escherichia coli môžu spôsobiť hnačku a otravu tráviaceho traktu. Iné napádajú dýchacie cesty, prípadne môžu spôsobiť zápal mozgových blán.
Nepríjemné tiež je, že vzhľadom na pórovitú štruktúru špongií a hubiek sa baktérie šíria do ďalej – stačí pretrieť kuchynskú dosku.

 

Ako udržiavať špongiu čistú?

Skúste radšej používať handričku, ktorú po umytí riadu zavesíte. Najvhodnejším miestom je krátka strana najvrchnejšieho priečinka.
Vyvarte handru niekoľkokrát do týždňa s trochou umývacieho prostriedku na riad. Na hrniec položte drevenú varechu, aby voda nevykypela. Ak je handra priveľmi špinavá, môžete vymeniť vodu, ale ak tak robíte v kratších intervaloch, nebude to potrebné.

Môžete si uháčkovať alebo upliesť vlastné handry z organickej bavlnenej priadze, na internete nájdete veľa návodov. Takéto po domácky zhotovené handry im vydržia roky, ak ich udržujú v čistote, a vždy ich zavesia, aby mohli po umývaní vyschnúť.

špongia na umývanie riadu

 

Handry z ľanu

Medzi najobľúbenejšie patria handry z ľanu. Pred prvým použitím ich odporúčame oprať, aby získali najväčšiu možnú savosť. Potom slúžia neuveriteľne dlho. Ľan má vynikajúcu schopnosť absorbovať vlhkosť a sušiť sa lepšie ako ktorýkoľvek iný prírodný materiál.

Občas handry vyperte v práčke (60 stupňov) alebo vyvarte v hrnci. Handru zo 100-percentného ľanu môžete kompostovať, keď je už nevhodná na použitie. Takéto handry sú navyše aj pekné a môžete ich kúpiť vo viacerých pastelových farbách.

ako často meniť veci v domácnostiPrečítajte si tiež
Manuál, ako často a ktoré veci v domácnosti treba meniť.

 

Ďalšie užitočné tipy

  • Ideálne je meniť hubku na umývanie riadu po týždni používania.
  • Odborníci odporúčajú hubku dôkladne prepláchnuť teplou vodou so saponátom a dôkladne vyžmýkať.
  • Po použití špongiu vždy opláchnite čistou horúcou vodou, vyžmýkajte a nechajte voľne vyschnúť.
  • Niektorí radia vložiť špongiu na pár sekúnd do mikrovlnnej rúry, čím ju zbavíte množstva baktérií.
  • Hubky bývajú farebné: používajte jednu farbu na umývanie riadu; druhú na utieranie kuchynskej dosky; ďalšiu na mastné nečistoty ap.
  • Určite nenechávajte hubky v dreze, kde je vlhko. Minimálne ju vyložte mimo drezu, aby ste znížili množstvo množiacich sa baktérií.

 

Foto: Pixabay.com, Unsplash.com, Stocksnap.io


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author