Ricottovo‑pomarančová torta, ktorá vás dostane

Občas možno dostanete chuť na niečo jednoduché, sladké, voňajúce exotikou a pritom nie príliš zložité na prípravu. Máme pre vás skvelý recept Thomasa Kamenara, ktorý moderoval na JOJke kuchársko-cestovateľskú šou a ukázal, že kuchyňu ovláda naozaj skvele. Jeho ricottovo-pomarančová torta je naozaj fantastická.

„Pri tejto tarte sa musím vždy veľmi snažiť, aby som ju „nezmastil“ sám,“ usmieva sa Thomas. „Je neuveriteľne chutná, neuveriteľne nadýchaná, s chrumkavým korpusom a vďaka pomarančom má vôňu južných krajín. Upiekol som ju mame k narodeninám a môžete mi veriť… neostala z nej ani omrvinka, ani len jedna jediná.“
Práve tá chuť pomarančov spolu s ricottou vytvára neopakovateľný gurmánsky zážitok. Pritom upiecť ju nie je nič ťažké.

Kráľovná ricotta

Mimochodom, čerstvý syr ricotta je doslova kráľovná v kuchyni. Má mäkkú a zrnitú konzistenciu, sviežu sladkastú chuť a už len zmiešanie čerstvej ricotty s medom je rýchlou jednoduchou lahôdkou.
Ricotta obsahuje veľa proteínov s vysokou biologickou hodnotou a má veľa vápnika, ktorý sa ľahko vstrebáva. Keď ju kupujete na trhu, mala by mať jemnú mliečnu vôňu a peknú živú farbu. Vložte ju do nádobky s vrchnákom, aby si zachovala všetky vlastnosti čo najdlhšie.

Ricottu môžete použiť na sto spôsobov.
V predkrmoch – povedzme prilejte trošku olivového oleja, čerstvé bylinky ako bazalka, tymián, pažítka, vymiešajte s troškou soli a korenia. Máte lahodnú nátierku na chrumkavý chlebík.
Alebo pridajte k ricotte trochu čerstvej smotany, čím získa zmes krémovitejšiu konzistenciu a môžete tým preliať varené zemiaky.
Ricottou so smotanou môžete preliať aj plnené cestoviny, je ideálna do rizota, alebo ju môžete zapiecť.

čučoriedkovo-ricottový koláčVyskúšajte aj
Čučoriedkovo-ricottový koláč.

Ricottovo-pomarančová torta

Suroviny:

Cesto:
• 200 g hladkej múky
• štipka soli
• ½ ČL cukru krupica
• 150 g studeného, nakrájaného masla
• 80 ml studenej vody

Plnka:
• 210 g ricotty
• 100 g práškového cukru
• ½ PL hladkej múky
• ½ PL nastrúhanej kôry z bio pomaranča
• 2 vajcia

POSTUP:

  • Na cesto zmiešame múku, soľ a cukor, pridáme maslo a všetko spolu rýchlo premiešame na drobivú zmes. Prilejeme vodu a vymiesime hladké cesto, ktoré uložíme na 30 minút do chladničky.
  • Potom cesto rozvaľkáme a preložíme do okrúhlej formy na tortu (s priemerom asi 27 cm). Cesto popicháme vidličkou a opäť uložíme do chladničky. Medzitým zohrejeme rúru na teplotu 175 °C.
  • Na plnku vymiešame mixérom ricottu, cukor, múku a pomarančovú kôru. Osobitne vyšľaháme dopenista vajcia (šľaháme asi 5 minút) a potom ich spojíme s ricottovou zmesou. Hotovú plnku rovnomerne rozotrieme na cesto vo forme a pečieme vo vyhriatej rúre asi 45 minút.
  • Vychladnutý dezert posypeme práškovým cukrom. „Táto ricottovo-pomarančová torta najlepšie chutí vychladená s kopčekom zmrzliny,“ odporúča Thomas Kamenar v knihe Fajnšmeker.
Ricottovo-pomarančová torta
Ricottovo-pomarančová torta.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 567x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: