Zvieracie vnútornosti, špenát či prívarky patria medzi jedlá, ktoré buď máte v obľube alebo ich nenávidíte. Ja osobne držky či iné vnútornosti nemusím, ale existuje jedna výnimka, kedy mi vnútornosti chutia, a to sú kuracie srdiečka pripravené na smotane. Chutný mäsový obed, ktorý nie je zložitý a vyjde vás naozaj za pár eur.
Takže keď máte chuť na mäsko alebo sa vám žiada zmena – vyskúšajte tento náš recept.
Možno ste nevedeli, že kuracie srdiečka sú zdraviu prospešné: obsahujú vitamín skupiny B, draslík, zinok, fosfor, vápnik i železo. Konzumáciou srdiečok tiež eliminujeme plytvanie jedlom: zužitkujú sa všetky časti kuraťa, nielen časti svaloviny (prsia, krídla, stehná), ktoré sa konzumujú najčastejšie.
Recept na kuracie srdiečka na smotane
Ako vhodná príloha sa podáva najčastejšie parená knedľa, karlovarský knedlík, ale labužnícky obed dosiahnete, ak ich skombinujete napríklad so zemiakovými plackami – a práve takto mám toto jednoduché jedlo najradšej aj ja.
SUROVINY NA 4 PORCIE:
- 800 g kuracích srdiečok
- 2 cibule
- smotana na šľahanie (malý kelímok)
- drvená rasca
- červená sladká mletá paprika
- červená údená mletá paprika
- čierne korenie
- soľ
- 1 PL hladkej múky na zahustenie
- olej
SUROVINY NA PRÍLOHU – ZEMIAKOVÉ PLACKY
- 6 zemiakov
- 6 polievkových lyžíc hladkej múky
- 1 vajce
- soľ
- majoránka
- 3 strúčiky cesnaku
POSTUP
Najlepšie je kúpiť kuracie srdiečka chladené, nie je potom problém s rozmrazovaním a odstraňovaním prebytočnej vody. Kuracie srdiečka nakrájame na tretiny, prípadne na polovice. Cibuľku pokrájame nadrobno a na oleji v tlakovom hrnci opražíme dozlata. Pridáme kuracie srdiečka. Osolíme, okoreníme rascou, sladkou a údenou mletou paprikou a necháme zatiahnuť.
Po chvíľke podlejeme teplou vodou približne po povrch srdiečok, utesníme pokrievkou a dusíme 30 – 40 minút. Na záver vlejeme do hrnca celú smotanu na šľahanie a prisypeme zhruba 1 polievkovú lyžicu hladkej múky na zahustenie. Zamiešame, necháme prejsť varom a odstavíme z plameňa.
Placky si pripravíme tradične: zemiaky postrúhame najemno, pridáme vajíčko, hladkú múku, soľ, majoránku, pretlačené strúčiky cesnaku a všetko zmiešame. Ak by zemiaky pustili veľa vody, môžeme prebytočnú vodu zo zmesi lyžicou odstrániť. Na bravčovej masti vyprážeme menšie placky dozlata.
Hotové srdiečka s omáčkou servírujeme s plackami na plytkom tanieri. Kto má radšej knedľu, môže si namiesto placiek ako prílohu zvoliť knedľu. Ako sa hovorí, proti gustu žiadny dišputát 🙂
U nás má tento recept úspech aspoň u mladšieho syna, ktorému chutí „mäsko i šťavička“ a veru medzi veľkých mäsových jedákov nepatrí, skôr naopak. Vyskúšajte teda aj vy a uvidíte, či sa tento jednoduchý recept z pár surovín stane súčasťou vašej kuchyne.