Nie je nad lahodný dezert, ktorým môžete pohostiť dobrých priateľov, vychutnať si ho na terase po namáhavom dni, „nadopovať sa“ čokoládovým pokušením, keď vás čaká plno povinností. Máme pre vás parádny recept: čokoládová torta od populárnej Elly Woodvardovej, ktorá napísala najpredávanejšiu kulinársku knihu v Británii a prerazila aj v USA.
Jej torta je mäkučká, ľahká a veľmi jednoduchá. Na jej prípravu stačí vymiešať len šesť ingrediencií a pečie sa asi pol hodiny, čiže sa výborne hodí, ak potrebujete luxusný dezert, ale nemáte čas ani chuť na veľké pečenie. Ocenia ju hostia na každej oslave. „Ja som napríklad ešte nenašla nikoho, komu by táto torta nechutila,“ usmieva sa sympatická Ella, autorka knihy Lahodne s Ellou na každý deň.
Najlepšia čokoládová torta so super polevou
Na 1 tortu potrebujeme
Na cesto:
kokosový olej na vymastenie formy
3 avokáda
7 polievkových lyžíc mandľového masla
8 polievkových lyžíc pravého kakaového prášku + trochu na posypanie (podľa potreby)
11 polievkových lyžíc javorového sirupu
140 g mletých mandlí
3 polievkové lyžice semienok chia
Na polevu:
4 polievkové lyžice kokosového oleja
4 polievkové lyžice pravého kakaového prášku
4 polievkové lyžice javorového sirupu
POSTUP: Predhrejeme rúru na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C).
Kokosovým olejom vymastíme tortovú formu s priemerom 20 cm. „Papier na pečenie nepoužívam, keďže mám silikónovú formu, ak však máte inú, asi by ste ju mali vyložiť papierom,“ radí Ella.
Z avokád vyberieme kôstky a dužinu dáme do mixéra. K avokádam pridáme ostatné prísady na tortu a rozmixujeme na hladké cesto. Nato cesto vylejeme do formy a na povrchu vyrovnáme.
Pečieme 30 minút, do stredu hotovej torty by sa mal dať zapichnúť nôž, ktorý po vytiahnutí zostane čistý.
Tortu necháme chladnúť a tuhnúť aspoň 20 minút pred vyklopením z formy.
Tortu môžeme podávať buď posypanú kakaom, ako to vidíme na obrázku, alebo poliatu čokoládovou polevou.
V tom prípade v malej rajnici roztopíme kokosový olej, doň pridáme ostatné ingrediencie a všetko vymiešame na hladkú, lesklú polevu. Na záver ňou ozdobíme povrch torty. Počkáme, kým poleva stuhne, a podávame.
Táto torta je skvelá aj sama osebe, či už s polevou, alebo bez nej, ku každému kúsku však môžeme ešte podávať porciu kokosovej zmrzliny.