Jahodové gule, či slivkové guľky zo zemiakového cesta. RECEPT na gombolce

LinkedIn

Gombolce, alias zemiakové gule plnené rôznym ovocím môžu byť hlavným jedlom, ale aj dezertom. Jahodové gule, slivkové guľky, čerešňové, broskyňové…  posypané upraženou strúhankou s cukrom a maslom. Jednoduché, ľudové jedlo, ktoré však poteší dospelých a hlavne deti.
Máme pre vás recept na jahodové gule, ktoré robievala naša babička a nemajú chybu. Môžete ich urobiť aj 40, či 50 a potom pokojne zamraziť. Cez týždeň, keď prídete z práce, chladnička prázdna a vám sa veľmi nechce bežať do obchodu – akoby ste našli 🙂

Guľky plnené ovocím robievali naši predkovia pomerne často. Niekde to bolo z rezancového cesta, inde zo zemiakového, niekde boli makové, orechové, inde tvarohové a často strúhankové. Posýpka sa dala obmieňať, kto mal na akú chuť. Takéto slivkové, či jahodové gule sa v niektorých regiónoch nazývali gombolce, alebo správnejšie nárečovo gomboce. V Šarišskom nárečí gomboce, v gemerskom gombóce,  a  išlo teda o klasické knedličky, guľky.

 

RECEPT na jahodové gule, alias gombolce

suroviny na jahodové guleMy sme robili gule plnené jahodami, ale pokojne použite aj iné ovocie. Napríklad ak dáte slivky, tak si ich nakrájajte na osminky. Koľko ich dáte do cesta závisí od jeho veľkosti.

SUROVINY

  • 1 kg zemiakov
  • 3/4 hrnčeka krupice
  • 3/4 hrnčeka hrubej múky
  • 1 vajíčko
  • 1/2 lyžičky soli
  • ovocie: jahody (aj mrazené alebo z konzervy, kompót), slivky, broskyne, čerešne ap.
  • strúhanka + práškový cukor + 125 g masla na posýpku

 

POSTUP

recept postupUvarte zemiaky v šupke a dajte vychladnúť. Potom ich ošúpte a nastrúhajte nadrobno na strúhadle. Uprostred urobte jamku a nasypte múku, krupicu, soľ, pridajte vajíčka a lyžičku masla. Zmes dôkladne premiešajte, premieste a vypracujte hladké cesto. Ak sa príliš lepí, pridajte múku.

recept postupZatiaľ si postavte čo najväčší hrniec s vodou a dajte variť.
Z cesta ušúľajte valček a potom z neho odkrojte vždy asi 1 cm. Jednotlivé kúsky rozvaľkajte, roztlačte a vložte dovnútra ovocie – v našom prípade jahody. Spojte okraje a urobte z toho guľku.
Stôl majte dobre pomúčený, aby sa vám cesto nelepilo a robili sa dobre guľky.

recept postupKeď začne voda v hrnci vrieť, vkladajte tam guľky. Premiešajte a počkajte, kým nevyplávajú na povrch. Vtedy sú hotové. Voda by mala byť jemne osolená a uvarenie guliek vám potrvá cca 5 až 6 minút.

recept postup jahodové gule

recept postupNa panvici s hrubým dnom si dajte trošku oleja a nasypte strúhanku (asi do výšky 1 cm), k tomu práškový cukor. Stále miešajte a dajte si pozor na čas. Ak by bola príliš suchá, prilejte olej. Strúhanka musí jemne zhnednúť.

recept postupVložte zemiakové guľky plnené jahodami do misy, posypte opraženou strúhankou s práškovým cukrom, polejte roztopeným maslom a premiešajte.
Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.recept najlepšia bublanina


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Dana

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.