Určite súhlasíte, že skvelé jedlo má byť pripravené s láskou. Najmä, ak ide o našich blízkych. Už dávno však neplatí, že by ste kvôli výborným pochúťkam mali stráviť hodiny v kuchyni. S McCain výrobkami určenými na prípravu pečením v rúre a chutnými nápadmi na rodinné recepty strávite v kuchyni minimum času a zároveň sa budú na vaše kulinárske umenie spievať ódy! A čo s ušetreným časom? Strávte ho so svojimi blízkymi. Veď to sú tie najcennejšie chvíle.
Prinášame recepty, ktoré pre McCain vytvorili šikovné foodblogerky Barbora Říhová Rebarbora’s kitchen (@rebarboras_kitchen) a Svatava Coolinářka Vašková (@svatavacoolinarka).
Objavte recepty pre detskú radosť so zemiakovými smajlíkmi Smiles, nápady na jedlá ako stvorené pre rodinné oslavy s elegantnými zemiakmi Golden Wedges Original a jednoduché a zároveň chutné recepty na večeru či obed cez týždeň s obľúbenými hranolčekmi-vlnkami 1.2.3 Fries Crinkle. Všetky tri McCain zemiakové dobroty sú pripravené z prvotriednych zemiakov a pripravujú sa pečením v rúre bez pridania oleja. Vyskúšajte ich v nových receptoch! Pre viac inšpirácií navštívte www.mccain.sk.
Kuracie nugetky s jogurtovým dipom a Smiles
Barbora Říhová – Rebarbora’s kitchen
Nugetky:
- 2 ks kuracích pŕs nakrájaných na nugetky
- 110 g hladkej múky
- 125 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 lyžička mletej údenej papriky
- soľ, čerstvo mleté korenie
- 1 čajová lyžička ghee
- McCain Smiles
Jogurtový dip:
- hustý biely jogurt
- kvalitný sladký kečup (kečup môžete nahradiť bylinkami, napríklad pažítkou)
- soľ, čerstvo mleté korenie
- podľa chuti – bylinky alebo cesnak
Postup:
Na pečenie Smiles predhrejte rúru na 200 °C.
Najprv pripravte cestíčko. V mlieku rozšľahajte vajcia, potom pridajte múku zmiešanú s paprikou, pridajte štipku soli a korenie podľa chuti a vytvorte hustejšie cestíčko.
Smiles poukladajte v jednej vrstve na plech a vložte do vyhriatej rúry.
Kuracie kúsky osoľte, prípadne okoreňte a namáčajte v cestíčku. Ihneď smažte na rozpálenom tuku, ideálne na ghee. Po usmažení ich poukladajte na papierovú utierku, ktorá vsiakne tuk.
Na prípravu dipu zmiešajte jogurt s kečupom, štipkou soli a korenia a podľa chuti aj s prelisovaným alebo pečeným cesnakom.
Nugetky podávajte s dozlatista pečenými Smiles, zeleninovým šalátom a dipom.
Rybie fašírky so Smiles
Svatava Coolinářka Vašková
Fašírky:
- 3/4 bieleho rožku alebo žemle
- cca 30 ml mlieka
- 1 filet (cca 400 g) bielej ryby bez kostí (napr. sumčeka afrického)
- 1/2 jarnej cibuľky
- štipka strúhanej citrónovej kôry
- soľ
- korenie
- McCain Smiles
Avokádový dip:
- 1 zrelé avokádo
- soľ
- limetková šťava
- 3 cherry paradajky
- čerstvá zelenina
Postup:
Predhrejte rúru na teplotu uvedenú na obale Smiles. Smiles poukladajte na plech a dajte piecť.
Biele pečivo nakrájajte na kocky a zalejte mliekom. Filet ryby bez kože nameľte alebo rozmixujte. Mleté rybie mäso dajte k pečivu s mliekom, pridajte nasekanú jarnú cibuľku, trošku nastrúhanej citrónovej kôry, soľ a čerstvo namleté korenie (v prípade malých detí môžete vynechať). Všetko zamiešajte, najlepšie rukami.
Zo zmesi vytvorte fašírky, ktoré z oboch strán opečte na mriežke grilu alebo grilovacej panvici.
Z avokáda, limetkovej šťavy, soli a cherry paradajok pripravte rozmixovaním jednoduchý avokádový dip.
Fašírky servírujte s McCain Smiles, pripravenými v rúre podľa návodu na obale a avokádovým dipom.
Belgický tatarák so zemiakmi Golden Wedges Original
Barbora Říhová – Rebarbora’s kitchen
- McCain Golden Wedges Original
- 300 g pravej alebo falošnej hovädzej sviečkovej
- 1 lyžica kapar
- 3 – 4 malé nakladané uhorky Cornichon
- 1 šalotka
- 1 lyžica jemne nasekanej petržlenovej vňate
- 1 – 2 lyžice hobliniek parmezánu
- 1 – 2 lyžice olivového oleja
- soľ, čerstvo mleté korenie
Omáčka:
- 3 lyžice majonézy
- 1 – 2 lyžice kvalitného kečupu
- 2 – 3 lyžičky worchesterskej omáčky
- pikantná omáčka – tabasco alebo chilli omáčka (množstvo podľa chuti)
- soľ, čerstvo mleté korenie
- ľubovoľná zelenina na šalát
Postup:
Mäso nameľte, prípadne „naškriabte“ nožom. Kapary aj uhorky nakrájajte na drobno, rovnako aj šalotku a petržlenovú vňať a všetko pridajte k mäsu. Pokvapkajte olivovým olejom, dochuťte soľou a korením a nakoniec vmiešajte hoblinky parmezánu. Tatarák vložte do chladničky a nechajte odležať.
Medzitým, čo sa tatarák chladí, pripravte v rúre zemiaky. Zemiaky Golden Wedges Original rozložte v jednej vrstve na plech a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte do zlatista, 18 – 20 minút podľa návodu na obale.
Na prípravu omáčky zmiešajte všetky ingrediencie dohromady. 1 – 2 lyžice hotovej omáčky vmiešajte do tataráku, zvyšok nechajte ako dip na namáčanie.
Z nachystanej zeleniny pripravíme šalátik.
Belgický tatarák podávajte s čerstvo upečenými zemiakmi Golden Wedges Original, pikantnou omáčkou a zeleninovým šalátom.
Daniel na víne so zemiakmi Golden Wedges Original
Svatava Coolinářka Vašková
- cca 700 g dančieho mäsa
- 1 veľká mrkva
- 1 veľká petržlen
- 100 g slaniny alebo údeného bôčika
- 1 cibuľa
- 3 celé strúčiky cesnaku
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 2 bobkové listy
- ½ lyžičky nového korenia
- ½ lyžičky borievok
- vetvička čerstvého rozmarínu
- vetvička čerstvého tymiánu
- cca 250 ml suchého červeného vína
- cca 250 ml hovädzieho vývaru
- soľ
- korenie
- McCain Golden Wedges Original
- nakladané brusnice
Postup:
Do veľkého hrnca dajte restovať na kocky nakrájanú slaninu. Keď začne púšťať tuk, pridajte kocky osoleného mäsa a to restujte zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Potom slaninu aj mäso z hrnca vyberte a na vypečenom tuku orestujte cibuľu, kocky mrkvy a petržlenu. Spoločne všetko smažte dozlatista.
Do hrnca k zelenine vráťte mäso a slaninu, pridajte všetko korenie, bylinky a celé strúčiky cesnaku, paradajkový pretlak, trochu čerstvo namletého korenia a všetko zalejte červeným vínom. Prilejte trochu vriacej vody alebo hovädzieho vývaru, tak aby bol obsah hrnca pod hladinou. Všetko varte asi hodinu v tlakovom hrnci.
20 minút pred tým, ako bude mäso uvarené, upečte v rúre McCain zemiaky Golden Wedges Original podľa návodu na obale.
Keď je mäso mäkké, vyberte stonky byliniek a guličky korenia, prípadne dosoľte podľa chuti.
Podávajte s upečenými zemiakmi Golden Wedges Original a nakladanými brusnicami.
Pečený nakladaný hermelín s hranolčekmi 1.2.3 Fries Crinkle
Barbora Říhová – Rebarbora’s kitchen
- 3 hermelíny
- 1 hruška
- 80 g parmskej šunky
- 3 lyžice jemne nasekaných vlašských orechov
- med
- McCain hranolčeky 1.2.3 Fries Crinkle
Postup:
Rúru rozohrejte na 200 °C.
Hermelín pozdĺžne rozkrojte a zľahka potrite obe polovice medom (medu nedávajte veľa, vytekal by a pripaľoval by sa). Na jednu polovicu položte tenké plátky hrušky, posypte orechami, nakoniec vložte ešte 2 plátky sušenej šunky a prikryte druhou polovicou hermelínu. Opakujte.
Hermelíny zvonku málinko potrite olejom a zabaľte do alobalu.
Hranolčeky vysypte na plech a rozložte ich v jednej vrstve, nech sa neprekrývajú.
Spodný rošt v rúre nechajte na pekáčik s hermelínmi, na vyššiu priečku dajte plech s hranolčekmi a pečte podľa návodu na obale. Na posledných desať minút vložte do rúry aj hermelíny.
Hermelíny môžete tiež ľahko pripraviť na stolnom grile (prípadne v sendvičovači), zatiaľ čo sa budú hranolčeky piecť v rúre.
Hermelíny na tanieri ešte pokvapkajte tekutým medom a podávajte s hranolčekmi ihneď po upečení.
Kuracie prsia s ricottovou perinkou a hranolčekmi 1.2.3 Fries Crinkle
Svatava Coolinářka Vašková
- 4 ks kuracích pŕs bez kože
- cca 400 ml paradajkovej passaty
- ½ lyžičky sušeného oregana
- 1 lyžička ghee
- 250 g ricotty
- cca 80 g čerstvého baby špenátu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 žĺtok
- štipka muškátového orieška
- soľ
- mleté čierne korenie
- McCain 1.2.3 Fries Crinkle
Postup:
Do jednoporciových zapekacích misiek vlejte paradajkovú passatu (do každej cca 100 ml), osoľte, okoreňte a posypte oreganom. Pečením sa neskôr vytvorí chutná omáčka.
V cedníku prúdom vriacej vody sparte špenát spoločne s nasekaným strúčikom cesnaku. Zvädnutý špenát nechajte úplne vychladnúť, vytlačte z neho vodu a nasekajte.
Ricottu dajte do misky, pridajte nasekaný špenát s cesnakom, žĺtok, muškátový oriešok a všetko zmiešajte a osoľte.
Kuracie prsia z oboch strán osoľte a okoreňte. Na ghee ho sprudka opečte z oboch strán, aby vo vnútri zostali surové. Takto pripravené mäso položte do zapekacích misiek na paradajkovú vrstvu.
Teraz na mäso naložte ricottovú zmes – približne jednu lyžicu. Zapekaciu misu s takto pripraveným mäsom a paradajkovou zmesou dajte piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov asi na 20-30 minút. Spoločne s mäsom dajte do rúry piecť aj hranolčeky 1.2.3 Fries Crinkle.
Upečené mäso a hranolčeky servírujte spolu.
Pre viac informácií navštívte www.mccain.sk.
TS, Foto: McCain.sk