Vedeli ste, že mrkva obľubuje vodu a reďkovky by sa mali skladovať bez listov? Že ak zabalíte stopku na banáne do kúska potravinovej fólie, bude pomalšie zrieť a dlhšie vám vydrží? Že cibuľu a zemiaky musíte skladovať oddelene? Alebo že špargľu je dobré skladovať ako kyticu kvetov – dáte do pohára vodu a nastrkáte tam špargľu hlavičkami hore.
Každý kupujeme ovocie a zeleninu, len niekedy ich nevieme správne skladovať. Respektíve spôsobom, pri ktorom nám zostanú dlhšie čerstvé a nezačnú hniť alebo kaziť sa. Máme pre vás prehľad, ako skladovať ovocie a zeleninu: čo patrí do chladničky, čo určite nie. Ktoré ovocie treba pred vložením do chladničky umyť. Ktoré sa hodí do mrazničky a ako skladovať nakrájané ovocie a zeleninu.
Ako skladovať ovocie a zeleninu
Skúste ovocie a zeleninu skladovať vo svojich plastových a sklenených obaloch, nie v tých, v ktorých ste ich kúpili. Nedávajte všetko do chladničky, pri niektorých druhoch znižujete ich kvalitu, vôňu a chuť, a tiež obsah výživných látok. Napríklad mnohí dávajú papriku do chladničky, ale chladom sa zabrzdí jej dozretie a stráca svoju chuť.
Nižšie sme rozdelili, čo patrí do chladničky a čo nie.
Banány nechajte v trse, neoddeľujte ich od seba. Vo zväzku zostanú dlhšie čerstvé. Nikdy ich nedávajte do chladničky, ale skladujte pri izbovej teplote.
Jablká môžu ísť pokojne do chladničky, ale vždy ich skladujte oddelene od ostatného ovocia. Uvoľňujú totiž plynný etylén, ktorý môže spôsobiť, že iné ovocie začne rýchlejšie hniť a kaziť sa.
Hrušky a broskyne skladujte pri izbovej teplote. Ak potrebujú dozrieť, vložte ich do papierového vrecúška a nechajte pár dní odležať. Keď dozrejú, pokojne ich preložte do chladničky, ale v nekrytej miske.
Čerešne by ste nemali umývať a potom skladovať, lebo by sa rýchlejšie skazili. Dajte ich do nezatvorenej misky a vložte do chladničky.
Čučoriedky naopak, pred odložením do chladničky umyte opatrne vo vode s troškou octu. Tak vám zostanú dlhšie čerstvé a nezačnú zošuverovať alebo plesnivieť. Potom ich dajte do plastovej nádoby a umiestnite do zadnej časti chladničky.
Aj maliny môžete pred uskladnením umyť, ale veľmi opatrne, keďže ide o krehké ovocie. Vyberte všetky plesnivé a narušené kúsky, aby sa to nešírilo. Rozložte ich na tácku v jednej vrstve a vložte do chladničky.
Prečítajte si tiež
Zápach v chladničke? 5 spôsobov, ako sa ho zbaviť.
Jahody môžete tiež skladovať v chladničke, ale pred vložením ich neumývajte, dajte ich do nádobky s dierami, vetraním. Pred konzumáciou ich dôkladne umyte (najmä kupované v supermarketoch, obchodoch, kde neviete ako sa pestovali), môžu na nich byť zvyšky pesticídov.
Mrkvu, zeler alebo reďkovku môžete najskôr nakrájať, vložíte ich do nádobky s vodou a dáte do chladničky. Takto zostanú dlho čerstvé a chutné.
Šalát zabaľte do vlhkej papierovej utierky a vložte do chladničky. Takto vydrží dlhšie. Ak ním idete ozdobovať a mierne vám už zvädol, namočte ho predtým na chvíľu do vody s ľadom.
Jarná cibuľka je zdravá, chutná, či už na chlebík, do nátierok ap. Predĺžte jej životnosť a čerstvosť jednoduchým trikom: ponorte ju do pohára s vodou, pričom zelená časť bude stále dorastať a môžete z nej pravidelne odstrihávať.
Zemiaky môžete skladovať spolu s jablkom, ktoré pomáha zemiakom zostať dlhšie čerstvými. Nebudú tak skoro klíčiť, niekedy sa ich čerstvosť až zdvojnásobí.
Cuketa by mala byť pred uskladnením úplne dozretá. Po odrezaní nechajte stopku zaschnúť a skladujte v suchom nevykurovanom priestore (napríklad špajza, garáž ap.). Cukety nemajú rady vlhkosť.
Cesnak a cibuľa. Cesnak skladujte pri izbovej teplote v otvorenej nádobe s dostatkom vzduchu. Cibuľu môžete vložiť do čistých siloniek – dáte cibuľu, urobíte uzol, vložíte ďalšiu a uzol, ďalšiu a uzol. Potom zavesíte na miesto, kde je izbová teplota.
Čo môžete vkladať do chladničky?
Ideálne je dávať nižšie spomenuté ovocie a zeleninu do zásuviek v chladničke, kde sa udržiava väčšia vlhkosť. Jednotlivé kúsky môžete poukladať do plastových vreciek s dierkami, aby zostali dlhšie čerstvé (napr. jahody, maliny, hrozno či čučoriedky).
- Jablká (pri izbovej teplote mäknú 10x rýchlejšie)
- Čerešne
- Hrozno
- Jahody, čučoriedky a maliny
- Mrkva
- Brokolica
- Kapusta a ružičkový kel
- Karfiol
- Tmavá listová zelenina
- Pór a petržlen
- Hrach
- Kukurica v klasoch
Čo skladovať pri izbovej teplote?
- Banány
- Paradajky
- Cesnak a cibuľa
- Uhorka
- Citrón a limetka
- Pomaranč
- Melón
- Sladké zemiaky
- Letná tekvica
- Cuketa
- Grapefruit
Niektoré ovocie a zeleninu skladujeme najskôr pri izbovej teplote, aby dozrelo do optimálnej fázy a potom ich môžete presunúť do chladničky. Ide napríklad o marhule a broskyne, melón, ananás, slivky, či kivi.
Nakrájané ovocie a zelenina
Isto viete, že pri nakrájaní ovocia dochádza k tzv. oxidácii, kedy na nakrojenú časť pôsobí kyslík a znižuje sa tak množstvo vitamínov. Prichádzate tak o dôležité živiny a vlastne to, prečo ovocie a zeleninu tiež kupujeme: okrem chuti aj pre ich obsiahnuté vitamíny.
Preto sa vždy skúste vyhnúť krájaniu, strúhaniu a radšej si ho vždy pripravte čerstvé priamo pred konzumáciou.
Ak už máte nakrájané ovocie či zeleninu – na plátky, kocky ap. – v chladničke vydržia cca 5 dní. Určite ich však vložte do vzduchotesnej nádoby. Najrýchlejšie hnednú, oxidujú a znehodnocujú sa vitamíny pri nakrájaných jablkách, hruškách, banánoch a avokáde.
Foto: Unsplash.com, Pixabay.com, LepšiDeň.sk