Bryndzové halušky sú podľa mnohých slovenské tradičné jedlo. Mnohí si ho nenechajú ujsť, ak prechádzajú okolo nejakého salaša – tie pravé pozostávajú len z 5 surovín, čiže zemiaky, múka, bryndza, slanina a soľ. Niekde sa pridáva vajce, prípadne sa bryndza rozriedi s kyslou smotanou.
Pravdou je, že ak sa dobre pripravia, sú neuveriteľne chutné, zasýtia, navyše vás vyjdú naozaj za pár eur a máte ich rýchlo hotové. Zvládnu ich aj menej zruční kuchári 🙂
Recept na bryndzové halušky
Možno sa pýtate, aká bryndza je najlepšia? V tradičnom recepte na bryndzové halušky nájdete 100-percentnú ovčiu bryndzu. Pokojne však môže byť bryndza, v ktorej je 50% kravského mlieka, hoci to už nie je originál 🙂 Zmiešaním s kyslou smotanou trošku zjemníte aramatickosť bryndze a v pohode vám halušky zjedia povedzme aj deti.
Spomínané vajíčko urobí halušky mierne tvrdšie, pevnejšie. Slaninku môžete dať klasickú, ale odporúčame z mangalice.
Tradične sa bryndzové halušky podávajú s pohárom mlieka, kyslého mlieka alebo so žinčicou.
SUROVINY
- 500 g zemiakov
- 250 g hladkej múky
- 1 vajce
- soľ
- 200 g bryndze
- 200 g kyslej smotany
- 1 zväzok cibuľky
- 150 g slaniny
Prečítajte si tiež
Bryndza. Biele zlato, ktoré lieči a chutí.
POSTUP
Očistíme zemiaky, umyjeme ich a nastrúhame najemno. Pridáme múku, vajíčko a dôkladne premiešame, aby vzniklo nie príliš riedke cesto.
Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť osolenú vodu. Potom vezmite sitko a stierku. Vložte do sitka trochu cesta a pretláčajte pomocou stierky.
Ideálny je „haluškovač“, ale ak ho nemáte, môžete použiť drevený lopárik – dáte si naň trochu cesta a nožíkom odoberáte kúsky, čiže halušky a zosúvate do vriacej vody.
Dobre premiešajte, aby sa halušky nezlepili. Varte ich dovtedy, kým nevyplávajú na povrch, čo je cca 3 minútky.
Vo väčšej miske si zmiešajte bryndzu a kyslú smotanu.
Slaninu nakrájajte na menšie kocky a opečte na panvici do chrumkava.
halušky premiešajte s bryndzou, naložte na tanier a dajte opečenú slaninku. Môžete posypať nasekanou jarnou cibuľkou.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk