Recept na tradičné bryndzové halušky s opečenou slaninkou

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bryndzové halušky sú podľa mnohých slovenské tradičné jedlo. Mnohí si ho nenechajú ujsť, ak prechádzajú okolo nejakého salaša – tie pravé pozostávajú len z 5 surovín, čiže zemiaky, múka, bryndza, slanina a soľ. Niekde sa pridáva vajce, prípadne sa bryndza rozriedi s kyslou smotanou.
Pravdou je, že ak sa dobre pripravia, sú neuveriteľne chutné, zasýtia, navyše vás vyjdú naozaj za pár eur a máte ich rýchlo hotové. Zvládnu ich aj menej zruční kuchári 🙂

Recept na bryndzové halušky

Možno sa pýtate, aká bryndza je najlepšia? V tradičnom recepte na bryndzové halušky nájdete 100-percentnú ovčiu bryndzu. Pokojne však môže byť bryndza, v ktorej je 50% kravského mlieka, hoci to už nie je originál 🙂 Zmiešaním s kyslou smotanou trošku zjemníte aramatickosť bryndze a v pohode vám halušky zjedia povedzme aj deti.
Spomínané vajíčko urobí halušky mierne tvrdšie, pevnejšie. Slaninku môžete dať klasickú, ale odporúčame z mangalice.
Tradične sa bryndzové halušky podávajú s pohárom mlieka, kyslého mlieka alebo so žinčicou.

SUROVINY

  • 500 g zemiakov
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • 200 g bryndze
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 zväzok cibuľky
  • 150 g slaniny

bryndzaPrečítajte si tiež
Bryndza. Biele zlato, ktoré lieči a chutí.

POSTUP

recept postupOčistíme zemiaky, umyjeme ich a nastrúhame najemno. Pridáme múku, vajíčko a dôkladne premiešame, aby vzniklo nie príliš riedke cesto.

recept postupVo väčšom hrnci nechajte zovrieť osolenú vodu. Potom vezmite sitko a stierku. Vložte do sitka trochu cesta a pretláčajte pomocou stierky.
Ideálny je „haluškovač“, ale ak ho nemáte, môžete použiť drevený lopárik – dáte si naň trochu cesta a nožíkom odoberáte kúsky, čiže halušky a zosúvate do vriacej vody.

recept na bryndzové halušky

recept postupDobre premiešajte, aby sa halušky nezlepili. Varte ich dovtedy, kým nevyplávajú na povrch, čo je cca 3 minútky.

recept postupVo väčšej miske si zmiešajte bryndzu a kyslú smotanu.
Slaninu nakrájajte na menšie kocky a opečte na panvici do chrumkava.
halušky premiešajte s bryndzou, naložte na tanier a dajte opečenú slaninku. Môžete posypať nasekanou jarnou cibuľkou.
Dobrú chuť!

recept na bryndzové halušky

Foto: LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.