Salónky nesmú chýbať. 3 recepty na domáce salonky – mandľové, kokosové a kávové

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Salónky sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc, to sa asi zhodneme všetci 🙂 Neviem ako vám, no mne pri pomyslení na ne príde na um starká. Možno aj vám starí rodičia na Vianoce rozprávali, ako si kedysi salonky vyrábali doma. Balili ich do pestrých papierikov a pripevňovali k nim šnúrky, aby ich mohli zavesiť na vianočný stromček spolu s inými ozdobami.  U niekoho vydržali na stromčeku až do Vianoc, iní sa zas potajomky zakrádali a zjedli salónky už pred štedrou večerou.

V súčasnosti stačí zájsť do obchodu, kde nájdete salónky rôznych druhov, s rôznymi náplňami či bez nich. A balené do lesklých obalov od výmyslu sveta. Prečo však neumocniť čaro Vianoc tým, že si tento rok vyrobíte vlastné salónky doma? Máme 3 tipy na domáce kokosové, mandľové a kávové salonky.

 

3 recepty na domáce salónky

domáce salónkyV prvom rade, nezabúdajte na kvalitné suroviny, ako je napríklad
čokoláda s vysokým obsahom kakaa. Okrem toho, ak sa chystáte vyrábať salónky, nezabudnite si vopred pripraviť všetko potrebné, vrátane formičiek či plechu na pečenie.

ikona salonka1. Mandľové salónky

K tejto dobrote budete potrebovať len zopár surovín a nebudete musieť stráviť v kuchyni celý deň. Iste zachutia celej rodine, ale aj prípadnej návšteve.

SUROVINY:

  • 2 hrnčeky mandlí
  • 1 až 2 lyžičky hrubozrnnej soli
  • 350 gramov čokolády podľa vlastného výberu.

POSTUP:

recept postupPripravte si plech, ktorý vysteliete papierom na pečenie. V nádobe si roztopte čokoládu, kým nenadobudne krémovú konzistenciu. Čokoládu môžete roztopiť v mikrovlnke, môžete tak však urobiť aj v hrnci nad parou.

recept postupDo čokolády prisypte mandle. Vezmite si lyžičku a z mandlí v čokoláde urobte na pripravený plech približne rovnaké kôpky. Na každú salónku nasypte pár zrniečok hrubozrnnej soli.

recept postupSalónky nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, ak však chcete, aby stuhli rýchlejšie, vložte ich na chvíľu do chladničky alebo do mrazničky. Stuhnuté salónky môžete zabaliť do ozdobného celofánu.

Rôzne obmeny
Recept si môžete upraviť podľa vlastných preferencií. Môžete napríklad vynechať soľ, aj keď kombinácia čokolády, mandlí a soli vás príjemne prekvapí. Okrem toho, aj výber čokolády je len na vás. Použite tú, ktorú používate na pečenie najradšej, či už je to horká alebo mliečna čokoláda.

salonky podomácky

 

ikona salonka2. Kokosové salónky

Kokosové koláčiky rôzneho druhu k Vianociam patria podobne, ako napríklad zemiakový šalát. Prečo však tento rok s kokosom nevyskúšať niečo nové? Vyrobte si jednoduché salónky s kokosom a s kondenzovaným mliekom.

SUROVINY:

  • 250 gramov strúhaného kokosu
  • 400 gramov sladkého kondenzovaného mlieka
  • 200 gramov čokolády

POSTUP:

recept postupStrúhaný kokos nasypte do kondenzovaného mlieka a dobre premiešajte. Najlepšie urobíte, ak si opäť pripravíte plech vystlaný papierom na pečenie a z kombinácie kokosu a kondenzovaného mlieka vytvarujete salónky. Pôjde vám to ľahšie, ak si predtým namočíte ruky do vody. Vytvarované salónky dajte na 20 minút do mrazničky, aby zmes stuhla a dalo sa s ňou ďalej pracovať.

recept postupNásledne si roztopte čokoládu (v mikrovlnke alebo nad parou ako pri predošlom recepte) a salónky do nej ponamáčajte. Opäť nechajte stuhnúť a môžete baliť do ozdobného celofánu.

kokosové salonky

 

ikona salonka3. Kávové salónky

Ak aj vy patríte k milovníkom kávy, možno vám zachutia kávové salónky. Sladká chuť vyvážená troškou
horkosti má svoje čaro, vďaka ktorému si na salónky z obchodu už viac ani nespomeniete.

SUROVINY:

  • 300 gramov práškového cukru
  • 3 polievkové lyžice silného espressa
  • 120 gramov masla
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 3 polievkové lyžice kakaa
  • 3 polievkové lyžice mlieka
  • rum a vanilkový cukor na dochutenie

POSTUP:

recept postupVšetky prísady okrem rumu miešame v hrnci na miernom ohni. Hmota postupne začne hustnúť, malo by to trvať približne 15 minút. Ešte niekoľko minút povarte a pridajte trošku rumu na dochutenie. Hmotu následne vylejte na plech na pečenie. Nechajte ju stuhnúť a nakrájajte na želané tvary, ideálne obdĺžniky, ktoré môžete zabaliť do ozdobného celofánu.

balenie salonky

slovenské vianocePrečítajte si tie
Slovenské Vianoce majú mnoho podôb. Poznáte ich?

Foto: Wikimedia/Illustratedjc, Nosalty.hu,
Pixabay.com


Zdielať

About Author

Petra Sušaninová

Komentáre sú uzavreté.