Salónky sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc, to sa asi zhodneme všetci 🙂 Neviem ako vám, no mne pri pomyslení na ne príde na um starká. Možno aj vám starí rodičia na Vianoce rozprávali, ako si kedysi salonky vyrábali doma. Balili ich do pestrých papierikov a pripevňovali k nim šnúrky, aby ich mohli zavesiť na vianočný stromček spolu s inými ozdobami. U niekoho vydržali na stromčeku až do Vianoc, iní sa zas potajomky zakrádali a zjedli salónky už pred štedrou večerou.
V súčasnosti stačí zájsť do obchodu, kde nájdete salónky rôznych druhov, s rôznymi náplňami či bez nich. A balené do lesklých obalov od výmyslu sveta. Prečo však neumocniť čaro Vianoc tým, že si tento rok vyrobíte vlastné salónky doma? Máme 3 tipy na domáce kokosové, mandľové a kávové salonky.
3 recepty na domáce salónky
V prvom rade, nezabúdajte na kvalitné suroviny, ako je napríklad
čokoláda s vysokým obsahom kakaa. Okrem toho, ak sa chystáte vyrábať salónky, nezabudnite si vopred pripraviť všetko potrebné, vrátane formičiek či plechu na pečenie.
1. Mandľové salónky
K tejto dobrote budete potrebovať len zopár surovín a nebudete musieť stráviť v kuchyni celý deň. Iste zachutia celej rodine, ale aj prípadnej návšteve.
SUROVINY:
- 2 hrnčeky mandlí
- 1 až 2 lyžičky hrubozrnnej soli
- 350 gramov čokolády podľa vlastného výberu.
POSTUP:
Pripravte si plech, ktorý vysteliete papierom na pečenie. V nádobe si roztopte čokoládu, kým nenadobudne krémovú konzistenciu. Čokoládu môžete roztopiť v mikrovlnke, môžete tak však urobiť aj v hrnci nad parou.
Do čokolády prisypte mandle. Vezmite si lyžičku a z mandlí v čokoláde urobte na pripravený plech približne rovnaké kôpky. Na každú salónku nasypte pár zrniečok hrubozrnnej soli.
Salónky nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, ak však chcete, aby stuhli rýchlejšie, vložte ich na chvíľu do chladničky alebo do mrazničky. Stuhnuté salónky môžete zabaliť do ozdobného celofánu.
2. Kokosové salónky
Kokosové koláčiky rôzneho druhu k Vianociam patria podobne, ako napríklad zemiakový šalát. Prečo však tento rok s kokosom nevyskúšať niečo nové? Vyrobte si jednoduché salónky s kokosom a s kondenzovaným mliekom.
SUROVINY:
- 250 gramov strúhaného kokosu
- 400 gramov sladkého kondenzovaného mlieka
- 200 gramov čokolády
POSTUP:
Strúhaný kokos nasypte do kondenzovaného mlieka a dobre premiešajte. Najlepšie urobíte, ak si opäť pripravíte plech vystlaný papierom na pečenie a z kombinácie kokosu a kondenzovaného mlieka vytvarujete salónky. Pôjde vám to ľahšie, ak si predtým namočíte ruky do vody. Vytvarované salónky dajte na 20 minút do mrazničky, aby zmes stuhla a dalo sa s ňou ďalej pracovať.
Následne si roztopte čokoládu (v mikrovlnke alebo nad parou ako pri predošlom recepte) a salónky do nej ponamáčajte. Opäť nechajte stuhnúť a môžete baliť do ozdobného celofánu.
3. Kávové salónky
Ak aj vy patríte k milovníkom kávy, možno vám zachutia kávové salónky. Sladká chuť vyvážená troškou
horkosti má svoje čaro, vďaka ktorému si na salónky z obchodu už viac ani nespomeniete.
SUROVINY:
- 300 gramov práškového cukru
- 3 polievkové lyžice silného espressa
- 120 gramov masla
- 3 polievkové lyžice medu
- 3 polievkové lyžice kakaa
- 3 polievkové lyžice mlieka
- rum a vanilkový cukor na dochutenie
POSTUP:
Všetky prísady okrem rumu miešame v hrnci na miernom ohni. Hmota postupne začne hustnúť, malo by to trvať približne 15 minút. Ešte niekoľko minút povarte a pridajte trošku rumu na dochutenie. Hmotu následne vylejte na plech na pečenie. Nechajte ju stuhnúť a nakrájajte na želané tvary, ideálne obdĺžniky, ktoré môžete zabaliť do ozdobného celofánu.
Prečítajte si tie
Slovenské Vianoce majú mnoho podôb. Poznáte ich?
Foto: Wikimedia/Illustratedjc, Nosalty.hu,
Pixabay.com