3x vianočná kapustnica. Tradičná, s údeným mäsom aj pôstna

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kapustnica a Vianoce – to jednoducho musí byť. Vôňa kapustnice patrí k týmto sviatkom, tak ako škorica, či vanilka. Receptov na kapustnicu existuje nespočetné množstvo – niektoré menej vydarené, iné chutné a také ako treba. Aj spôsob prípravy sa líši od regiónu k regiónu, niekde dokonca dedinky a okolie majú vlastné recepty. Tiež závisí od náboženských tradícií. A môže byť s klobáskou, alebo s údeným mäsom, zemiakom, smotanou, či bezmäsitá.
My vám ponúkame 3 recepty na kapustnicu. Tradičný ako od starej mamy, potom s údeným mäsom a napokon pôstnu, aká sa celé generácie varievala na Kysuciach, keďže Štedrým dňom sa končil pôst.
Kapustnica je jednoducho kráľovnou štedrovečerného stola.

Tipy na ešte lepšiu kapustnicu
Ak pridávate do kapustnice klobásku, záleží na jej kvalite a príchuti. Nakrájajte ju na malé kolieska, aj menej ako centimetrové a vložte do polievky. Keď budú väčšie kúsky, neuvoľní sa toľko chuti.
Na dochutenie kapustnice môžete pridať aj sušené slivky, sušené jablká alebo dokonca sušené hrušky.
Kapustnica zvykne byť najlepšia po 2 až 3 dňoch od jej uvarenia, tak si to dobre prerátajte. Vtedy sa všetky chute skvele prepoja.
Zahustiť kapustnicu môžete namiesto zátrepky nastrúhaným surovým zemiakom.
Ak máte sušené hríby, najskôr ich namočte na 30 minút do vody, aby zmäkli. Zo 100 gramov sušených húb dostanete asi 500 gramov.
Ak je kapustnica príliš kyslá, do vlažnej polievky pridávajte postupne po lyžičke sódu bikarbónu a stále miešajte. Kapustnica sa najprv spení, potom sa vráti do pôvodného vzhľadu. Ak vám prekáža zápach v kuchyni pri varení kapustnice, pokvapkajte trošku sporák octom.

Vianočná kapustnica – 3 recepty

1. Kapustnica – tradičný recept

Suroviny

  • 500 g kyslej kapusty
  • soľ a korenie
  • 100 g suchých hríbov
  • hlavu z vianočnej ryby
  • 300 ml kyslej smotany

Na zápražku potrebujete 40 g masti a 50 g múky.

recept postupPostup: Kapustu nakrájajte, zalejte vodou a dajte variť. Hríby dobre umyte a obarte, posekajte nadrobno a pridajte ku kapuste.
Uvarte hlavu z ryby, vodu z nej prilejte do polievky, odstráňte kosti, a nakrájajte mäso. Pridajte ho do polievky a všetko spolu chvíľku povarte.
Pridajte zápražku, osoľte, odstavte a do hotovej kapustnice primiešajte kyslú smotanu.

tradičná kapustnica

2. Kapustnica s údeným mäsom

Suroviny

  • 250 g údeného bravčového mäsa
  • 500 g kyslej kapusty
  • 30 g masti
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 30 g hladkej múky
  • 180 g zemiakov
  • mletú červenú papriku a soľ

recept postupPostup: Mäso zalejte vodou a uvarte do polomäkka. Potom vyberte, nakrájajte na malé kocky a vložte späť do vývaru.
Pridajte nakrájanú kyslú kapustu a priveďte k varu. Z masti, cibule a mletej červenej papriky si pripravte zápražku, ktorú zamiešajte do polievky a ešte povarte. Nakoniec polievku podľa chuti osoľte. Podávajte s uvarenými zemiakmi.

polievkyVyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.

3. Pôstna kapustnica

Suroviny

  • 1 kg kvasenej kapusty
  • 250 g masla
  • 30 g hladkej múky
  • 1 l mlieka
  • 100 g sušených húb
  • 2 lyžice hrubej múky
  • soľ podľa chuti

recept postupPostup: Huby nechajte 1 deň odstáť vo vode. Na druhý deň k nim prilejte asi 750 ml vody, trochu posoľte a dajte variť. Z kapusty vyžmýkajte šťavu, aby nebola príliš kyslá a nakrájajte na drobnejšie kúsky.
Do ďalšieho hrnca dajte zovrieť 1 l vody s 1 lyžicou masla. Pridajte kapustu, zalejte studenou vodou a za stáleho miešania rozvarte. Keď sú huby aj kapusta uvarené, zmiešajte všetko vo veľkom hrnci a vlejte pripravenú zápražku. Za stáleho miešania nechajte zovrieť.
V hrnčeku zmiešajte 300 ml mlieka s hrubou múkou a dôkladne vyšľahajte. Za stáleho miešania vlejte do vriacej kapusty.
Po zovretí pridajte zvyšok mlieka a nejakú dobu miešajte. Podľa chuti dosoľte.

Tradičné a klasické vianočné recepty sú na nezaplatenie. Dedia sa z generácie na generáciu, možno si aj vy odkladáte recepty po babičke, či prastarých rodičoch. Ak radi udržiavate staré tradície a pečiete, či varíte podľa starých osvedčených receptov, odporúčame knihu Babičkina vianočná kuchárka. Perfektná inšpirácie na najkrajšie sviatky roka. Množstvo receptov na hlavné jedlá, polievky, šaláty a samozrejme koláče a zákusky.

kapustnica polievka


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.