Tradičné a poctivé kokosky patrili k našim Vianociam, či Veľkej noci už od detstva. Jeden z najúžasnejších dezertov, v ktorom sa tri časti úžasne dopĺňali: naspodku linecké koliesko, hore kokosová pusinka a medzi tým krém s obľúbeným džemom. Boli správne šťavnaté, chrumkavo mäkké a naozaj lahodné. Niet divu, že sme si na nich vypestovali závislosť 🙂
Poďte s nami vyskúšať recept na kokosky podľa našej mamy – robí ich už desiatky rokov a stále vie na ne nalákať nových maškrtníkov.
Recept na kokosky
Pravdou je, že nejde o úplne jednoduchý recept, skôr stredne náročný, ale zasa to nie je nič nemožné. Treba len ísť krok za krokom, možno raz vyskúšať a potom sa do toho dostanete.
Dôležité je urobiť správne kokosové pusinky, aby sa neroztekali na plechu, nemenili tvar. Ako nižšie uvidíte, tajomstvom správnych kokosových pusiniek je šľahanie v pare. Čiže ako prvé si dajte vari vodu, aby ste mali prichystaný vodný kúpeľ.
Nasledujúce suroviny sú na dávku, z ktorej získate cca 30 až 40 kokosiek, podľa veľkosti kopčekov, ktoré budete robiť.
SUROVINY
- 4 bielka z vajíčka
- 210 g zmiešaného kryštálového a práškového cukru
- 150 g kokosu
- tuk na vymastenie plechu
- džem
NA KRÉM
- 1,5 dcl mlieka
- 80 g kryštálového cukru
- ½ pudingový prášok Zlatý klas
- 1 lyžica kakaa
- 200 g masla
POSTUP
Bielky s cukrom vyšľaháme nad parou na tuhú penu. Do tejto hmoty primiešame kokos.
Hladkou trubičkou alebo pomocou cukrárskeho vrecúška s hladkou špičkou potom striekame na vymastený plech pusinky, čiže kokosky.
Kôpky by mali myť priemer cez 2 cm, zostanú vám hore malé špičky, tie prstom namočeným vo vode jednoducho mierne stlačte.
Dáme piecť do rúry na 120 až 140 stupňov asi 35 minút doružova. Kontrolujte si, aby sa nespálili, len „usušili“.
Dobre upečené kokosky sa ľahko odlepujú od papiera na pečenie.
Kokosky sa skladajú z troch častí. Dolu sú linecké kolieska, na ktoré sa dá krém s džemom a „prikryje“ kokoskou.
Linecké kolieska si upečiete jednoducho, môžete aj podľa nášho receptu v článku o vianočnom pečive.
Zatiaľ si pripravíme krém na zlepovanie: z mlieka, cukru a Zlatého klasu uvaríme puding a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame, pridáme puding a vyšľaháme hladký krém.
Teraz ideme jednotlivé časti spájať.
Naukladáme na podložku, plech ap. linecké kolieska. Natrieme ich džemom, nastriekame krém a prikryjeme kokoskou. Môžeme tiež na koliesko urobiť kruh z krému, dovnútra lyžičkou pridať trošku džemu a zakryť kokoskou.
Kokosky dáme stuhnúť do chladničky. Potom si pripravíme čokoládovú polevu nad parou.
Kokosky namáčame spodnou stranou do čokolády a necháme stuhnúť.
Nech vám chutia, dobrú chuť 🙂