Linda Gaylardová je svetovo uznávaná čajová someliérka. Ako tvrdí, „čajový someliér musí presvedčiť konzumentov, že čaj je oveľa viac ako len šálka s čajovým vrecúškom. Čaj v sebe skrýva tajomstvo, históriu, cestovanie, priemysel, kultúru a obrad: úplne nový svet čakajúci na odhalenie.“ Vie toho o čaji viac ako všetci dohromady a ukáže nám teraz, ako sa pripravuje dokonalý čaj.
Ak chcete iba siahnuť po čajovom vrecúšku, zadržte. Skúste dodržať pár jej rád a uvidíte rozdiel.
Mimochodom, vedeli ste, že čajové vrecúško bolo vynájdené náhodou? Thomas Sullivan, obchodník s čajom z New Yorku, rozoslal svojim klientom v roku 1908 vzorky čaju v malých hodvábnych vrecúškach a stiahol ich motúzikmi. Predpokladal, že klienti listy z vrecúšok vysypú. Tí ich však zaliali aj s vrecúškami, výsledok ich milo prekvapil a dožadovali sa ďalších podobných balení 🙂
Áno, čajové vrecúško je pohodlnejšie. Je v ňom presne odvážená dávka čaju a nepotrebujeme filter, čajník ani sitko. Ale vedzte, že v priemyselne vyrábaných čajových vrecúškach sú drobné kúsky najmenej kvalitného čierneho čaju. Aj preto je nálev rýchlo hotový. Pri väčšom povrchu zlomkov, na ktoré pôsobí vzduch, však čaj rýchlo zatuchne. Navyše rozdiel je aj v tvare vrecúška. Vrecúška v okrúhlom alebo štvorcovom tvare majú obmedzenejší priestor na vylúhovanie ako vrecúška v tvare pyramídy.
Ako pripraviť dokonalý čaj?
Ale dosť o čajových vrecúškach, to je kapitola sama osebe. Poďme si pripraviť dokonalý čaj podľa čajovej someliérky Lindy Gaylardovej, ktorá napísala úžasnú knihu s jednoduchým názvom Čaj. Základom je samozrejme kvalitný čaj – to je však kapitola sama o sebe. Rozhodne však nepoužívajte čajové vrecúška, ale v špecializovaných stánkoch, či obchodoch si kúpte kvalitný sypaný čaj. Nie je to nič drahé, napríklad náš obľúbený zelený čaj s dulou a citrónom – 50 gramov stojí necelé 3 eurá. Keď už máte kvalitný čaj (pokojne si nechajte poradiť od predavačky), ostatné už závisí od vás, keďže čaj pripravujete doma.
Voda
Dávne čínske porekadlo hovorí, že voda je matkou čaju. Keď si uvedomíme, že čaj obsahuje 99 percent vody, je to vlastne pravda. Kvalita vody významne ovplyvňuje chutnosť čaju. Čajové listy vydajú zo seba to najlepšie, keď na vylúhovanie použijeme čistú vodu bez akéhokoľvek pachu, ktorú sme zohriali na správnu teplotu.
Normálne je voda neutrálna a má pH 7, ale z vodovodu môže byť na prípravu čaju menej vhodná (trocha zásaditejšia alebo kyslejšia). Vodovodná voda obsahuje aj rozpustené plyny, ktoré môžu zapáchať, prípadne veľa minerálnych látok, čo potlačí jemnú chutnosť nálevu.
Ak nemáte na vodovodnom systéme pripojený filter, môžete skúsiť tieto alternatívy:
- Balená pramenitá voda. Nepomýľme si ju s minerálkou, lebo tá je na čaj nevhodná. Hľadajte v obchode pramenitú vodu s koncentráciou minerálnych solí v rozsahu od 50 do 100 ppm. Pri vyššej koncentrácii by mal čaj ťažkú, minerálnu chuť.
- Filtrovaná voda z vodovodu. Prenosná nádoba s filtrom na vodu odstráni nežiaduce pachy a minerály z vodovodnej vody. Použitý filter treba podľa potreby vymeniť.
- Destilovaná voda zmiešaná s vodovodnou. Destilovaná voda je fádna a bez chuti, ale keď ju zmiešame s vodou z kohútika, ktorá má veľa minerálnych látok, zmes bude vhodná na čaj. Treba to vyskúšať, záleží na kvalite vody z vodovodu.
Teplota vody
Bod varu vody sa môže v rozličných nadmorských výškach trocha odlišovať. V polohe nad 1 300 m nemá vriaca voda v kanvici 100 °C. Ak je to náš prípad, musíme pridať navyše pol lyžičky čajových listov na osobu a lúhovať o niekoľko minút dlhšie.
S priveľmi horúcou vodou čaj zhorkne a stratí arómu; s priveľmi studenou sa čaj dostatočne nevylúhuje.
Na prípravu dobrej šálky čaju musí mať voda správnu teplotu. Čerstvé, krehké zelené listy vriacou vodou popálime; čiastočne oxidované čaje, napríklad oolongy, si vyžadujú horúcejšiu vodu, nie však vriacu, zatiaľ čo dôkladne oxidované čierne čaje potrebujú na uvoľnenie chutnosti vriacu vodu. Bez ohľadu na teplotu však začíname vždy tak, že dáme ohriať čerstvú studenú vodu.
Čierny 100 °C
Pu’erh a oolong 95 °C
Biely a žltý 80 °C
Zelený 75 °C
Ak nemáme kanvicu s nastaviteľnou teplotou, dáme vodu zovrieť, a kým čaj zalejeme, necháme ju v zakrytej kanvici stáť, a to: 5 minút na zelený, biely a žltý čaj; 3 minúty na oolong; a 2 minúty na Pu’erh a iné tmavé čaje.
Optimálna voda na čaj má neutrálne pH 7, nízku koncentráciu minerálnych látok a neobsahuje chlór ani iné zapáchajúce plyny
Prečítajte si tiež
Všemocné ginko. Čaj či tablety, pomáha na pamäť aj prekrvenie.
Pomôcky na prípravu
Špecializované obchody ponúkajú rozmanité pomôcky na prípravu chutného čaju. „Vzhľadom na to, že čaj budeme pripravovať z voľne sypaných listov, ktoré potrebujú miesto na to, aby sa rozvinuli, navrhujem niekoľko vhodných pomôcok,“ radí čajová someliérka Linda v knihe Čaj:
Porcelánový čajník so sitkom
Klasický čajník môže mať rozličný objem. Taký, v ktorom pripravíme 3 šálky (750 ml) stačí dvom osobám na to, aby si mohli trocha čaju aj pridať. Horúcu vodu do čajníka lejeme z výšky asi 25 cm. Listy sa pritom trocha pohnú a rýchlejšie uvoľnia chuť a vôňu. Len čo je čaj hotový, sitko vyberieme, aby nálev nezhorkol.
Sklený čajník s kovovým filtrom
Sklený čajník je na prípravu čaju rovnako šikovný ako iné čajníky so sitkom. Zároveň môžeme sledovať, ako listy krúžia vo vode a sfarbujú ju. Pri odlievaní do šálky sa listy zachytia na filtri z nehrdzavejúcej ocele.
Guľaté sitko
Sitko môže mať guľatý, ale aj nejaký modernejší tvar. Zvyčajne sa zavesí háčikom na okraj hrnčeka alebo čajníka. Funguje to, ale v niektorých prípadoch majú listy menej miesta a nemôžu sa dobre rozvinúť. Preto je lepšie mať väčšie sitko a nenaplniť ho suchými listami až po okraj.
Hrnčeky s kovovým sitkom
Sitká určené do hrnčekov sa čistia pomerne ľahko, sú preto ideálne na prípravu nálevu bez väčších problémov. Fungujú celkom dobre, lebo listy majú dosť miesta na vylúhovanie chutnosti. Najvhodnejšie sú hrnčeky s pokrievkou; vylúhované aromatické látky tak neunikajú.