Klasický francúzsky dezert. Jeden z najobľúbenejších nielen v krajine galského kohúta. Dnes už dostanete crème brûlée dokonca ako polotovar v obchodoch…ale nekupujte ho. Chutí, je sladký, trošku pripomína originál, ale stále je to len polotovar. Nikdy sa nevyrovná ani tomu, ktorý si dokážete urobiť doma. A verte, že to nie je nič zložité – máme pre vás originálny recept, tak ako ho robia vo Francúzsku.
Vyžaduje si maximálne hodinku prípravy a následne asi dve hodiny chladenia. Takýmto sladkým smotanovým dezertom nepohrdne žiadna návšteva, to nám verte. Ak ste ho ešte nejedli (čo neveríme 🙂 ), konzistenciu má ako puding, ale je oveľa jemnejší, pretože základ tvoria žĺtky a smotana.
„Základom je kvalitná smotana a vanilka. Odmenou vám bude jeden z najlepších dezertov na svete. Môžete ho pripraviť na sporáku alebo v rúre – je to na vás. Ja mám však pocit, že pečenie v rúre mu dodáva lepšiu, krémovejšiu konzistenciu,“ prezrádza svetoznámy šéfkuchár James Martin, ktorý má televíznu reláciu Francúzske dobrodružstvo Jamesa Martina a v češtine vyšla aj rovnomenná kniha s 80 receptami, z ktorých cítiť gurmánske Francúzsko z každého pokrmu.
Menšia sada stojí okolo 18 eur, niekde ich dokonca predávajú s flambovacou pištoľou. Takýto set 4 misky + pištoľ výjde na cca 30 eur.
RECEPT na crème brûlée
Je niekoľko zásad, ktoré sa oplatí dodržať, ak chcete naozaj fantastické crème brûlée, ako ho vedia robiť Francúzi.
V prvom rade je to spomínaná smotana a vanilka. Nie vanilkový cukor alebo esencia. Skúste si naozaj zohnať vanilkové struky – nájdete ich v bio obchodíkoch, v predajniach s čerstvým korením ap.
Suroviny:
- 350 ml čo najtučnejšej smotany
- 125 ml mlieka
- 2 vanilkové struky, rozpolené a semená vyškriabané
- 4 vajcia
- 4 žĺtky
- 130 g krupicového cukru
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP:
Rúru predhrejte na 150 stupňov Celzia, plynovú rúru na stupeň 3.
V hrnci zohrievajte na miernom ohni smotanu a mlieko s vanilkovými strukmi a semenami. Potom hrniec odstavte a nechajte smotanu s mliekom, aby prebrali chuť a vôňu pravej vanilky. Takto nech to chladne asi 20 minút.
Vo veľkej mise ušľahajte dohladka vajcia a žĺtky s 50 g cukru.
Z hrnca so smotanou odstráňte vanilkové struky, potom všľahajte smotanovú zmes do vaječnej zmesi.
Krém následne vylejte do 8 zapekacích misiek až po okraj. Postavte ich do zapekacej misy, alebo hlbokého plechu a zalejte teplou vodou, ktorá bude misky zakrývať do dvoch tretín.
Zapekaciu misu/plech vložte opatrne do rúry a dezert pečte v takomto vodnom kúpeli 30 minút, kým nestuhne. Misky vyberte z vody, nechajte vychladnúť a dezerty potom chlaďte asi hodinu v chladničke.
Pred podávaním posypte krém zvyšným 80 g krupicového cukru a flambovacou pištoľou cukor skaramelizujte. Nižšie uvidíte na videu, ako to robí šéfkuchár James Martin.
Môžete tiež rozohriať gril na vysokú teplotu a dezerty zapiecť pod grilom.
Dobrú chuť!