Crème brûlée – takéto lahodné ho robia Francúzi | Recept

Klasický francúzsky dezert. Jeden z najobľúbenejších nielen v krajine galského kohúta. Dnes už dostanete crème brûlée dokonca ako polotovar v obchodoch…ale nekupujte ho. Chutí, je sladký, trošku pripomína originál, ale stále je to len polotovar. Nikdy sa nevyrovná ani tomu, ktorý si dokážete urobiť doma. A verte, že to nie je nič zložité – máme pre vás originálny recept, tak ako ho robia vo Francúzsku.

Vyžaduje si maximálne hodinku prípravy a následne asi dve hodiny chladenia. Takýmto sladkým smotanovým dezertom nepohrdne žiadna návšteva, to nám verte. Ak ste ho ešte nejedli (čo neveríme 🙂 ), konzistenciu má ako puding, ale je oveľa jemnejší, pretože základ tvoria žĺtky a smotana.
„Základom je kvalitná smotana a vanilka. Odmenou vám bude jeden z najlepších dezertov na svete. Môžete ho pripraviť na sporáku alebo v rúre – je to na vás. Ja mám však pocit, že pečenie v rúre mu dodáva lepšiu, krémovejšiu konzistenciu,“ prezrádza svetoznámy šéfkuchár James Martin, ktorý má televíznu reláciu Francúzske dobrodružstvo Jamesa Martina a v češtine vyšla aj rovnomenná kniha s 80 receptami, z ktorých cítiť gurmánske Francúzsko z každého pokrmu.

zapekacie misky a flambovacia pištoľ

Zapekacie misky
Tie možno ešte doma nemáte, hoci ich využijete nielen na crème brûlée, ale aj na ďalšie sladké, či slané pokrmy. Pri nákupe hľadajte misky vyrobené z kvalitného a teplotne odolného porcelánu. Sú vhodné do umývačky riadu a väčšinou sa predávajú v sade po 4ks alebo 8 kusov.
Menšia sada stojí okolo 18 eur, niekde ich dokonca predávajú s flambovacou pištoľou. Takýto set 4 misky + pištoľ výjde na cca 30 eur.

 

RECEPT na crème brûlée

Je niekoľko zásad, ktoré sa oplatí dodržať, ak chcete naozaj fantastické crème brûlée, ako ho vedia robiť Francúzi.
V prvom rade je to spomínaná smotana a vanilka. Nie vanilkový cukor alebo esencia. Skúste si naozaj zohnať vanilkové struky – nájdete ich v bio obchodíkoch, v predajniach s čerstvým korením ap.

Suroviny:

  • 350 ml čo najtučnejšej smotany
  • 125 ml mlieka
  • 2 vanilkové struky, rozpolené a semená vyškriabané
  • 4 vajcia
  • 4 žĺtky
  • 130 g krupicového cukru

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.orechovo-čokoládové rezy

POSTUP:

recept postupRúru predhrejte na 150 stupňov Celzia, plynovú rúru na stupeň 3.
V hrnci zohrievajte na miernom ohni smotanu a mlieko s vanilkovými strukmi a semenami. Potom hrniec odstavte a nechajte smotanu s mliekom, aby prebrali chuť a vôňu pravej vanilky. Takto nech to chladne asi 20 minút.

recept postupVo veľkej mise ušľahajte dohladka vajcia a žĺtky s 50 g cukru.
Z hrnca so smotanou odstráňte vanilkové struky, potom všľahajte smotanovú zmes do vaječnej zmesi.

recept postupKrém následne vylejte do 8 zapekacích misiek až po okraj. Postavte ich do zapekacej misy, alebo hlbokého plechu a zalejte teplou vodou, ktorá bude misky zakrývať do dvoch tretín.

recept postupZapekaciu misu/plech vložte opatrne do rúry a dezert pečte v takomto vodnom kúpeli 30 minút, kým nestuhne. Misky vyberte z vody, nechajte vychladnúť a dezerty potom chlaďte asi hodinu v chladničke.

recept postupPred podávaním posypte krém zvyšným 80 g krupicového cukru a flambovacou pištoľou cukor skaramelizujte. Nižšie uvidíte na videu, ako to robí šéfkuchár James Martin.
Môžete tiež rozohriať gril na vysokú teplotu a dezerty zapiecť pod grilom.

Tak vyskúšajte. Najlepší okamih nastane, keď lyžičkou prelomíte tú skaramelizovanú krustu na povrchu. Naberiete trošku vláčneho vanilkového krému aj s kúskami karamelu a vložíte do úst… lahoda.
Dobrú chuť!

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 467x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: