Bratislavské rožky (maškrta na víkend)

Kto by nepoznal túto doslova svetoznámu pochúťku. Bratislavské rožky majú ochrannú známku a sú zaradené medzi tradičné špeciality regiónu. Cesto napríklad musí obsahovať 30% tuku z hmotnosti múky. Musia byť pripravené bez chemických prísad a ručne robené. Sú dve verzie – orechové alebo makové, ktoré sa však líšia tvarom. Makové v tvare podkovičky, orechové v tvare písmena C.

Bratislavské rožky majú trošku zamotanú históriu. Jedným pôvodcom tradície bol Gustáv Wendler na prelome 19.a 20.storočia. V Bratislave vlastnil dve pekárne a dodával bajgle až na cisársky stôl vo Viedni. Keď mu po vojne znárodnili pekárne, nezniesol situáciu a spáchal v chudobinci samovraždu.
Dôležitá je tiež pekáreň rodiny Schwappach. Najdlhšie ju viedol August, ktorý bol považovaný za neoficiálneho kráľa prešporských Beugelbäckerov – pekárov bratislavských rožkov. De facto to bol August Schwappach, ktorý ako prvý dal patentovať bratislavský makový a orechový rožok ako výrobok. Tiež získal v zahraničí uznanie pre bratislavské rožky.

Reklamná pohľadnica, okolo roku 1910. Zdroj: Július Cmorej.
Reklamná pohľadnica, okolo roku 1910. Zdroj: Július Cmorej.

Recept na Bratislavské rožky

Suroviny:

  • 1 kocku droždia
  • 200 ml mlieka
  • 125 g masla
  • 1 žĺtok + 2 vajcia na potretie
  • 330 g hladkej alebo polohrubej múky
  • štipku soli
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 lyžice rumu

Na plnku:

  • 150 g mletých orechov
  • 200 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru s vanilkou
  • 20 g strúhanky
  • 1 vajce – žĺtok a bielok osobitne
  • trochu mletej škorice
  • rum na dochutenie
  • práškový cukor na posypanie

 

Postup

od Renata Magáta, ako ho uvádza aj v knihe Babičkina kuchárka nad zlato.

  1. Pripravte si základ orechovej plnky a ušľahajte bielok na sneh. V miske alebo v menšom hrnci, ktorý dáte do väčšieho hrnca s mierne vriacou vodou, teda v takzvanom vodnom kúpeli, rozpustite v mlieku cukor.
  2. Pridajte žĺtok, dobre rozmiešajte a za stáleho miešania priveďte do varu. Do zmesi pridajte mleté orechy a miešajte, kým plnka nezhustne. Náplň nechajte vychladnúť, potom vmiešajte škoricu a rum.
  3. V úplne čistej miske ušľahajte bielok na tuhší sneh a lyžicou zľahka zamiešajte do plnky. Uložte ju na chvíľu do chladu.
  4. Teraz si pripravte cesto. Maslo vymiešajte so žĺtkami a cukrom, pridajte droždie rozdrobené v mlieku, múku preosiatu so soľou, rum a vypracujte tuhšie cesto. Vytvarujte ho do dvoch dlhších bochníkov a nechajte v chlade asi dve hodiny odpočívať.
  5. Vychladnuté cesto pokrájajte nožom na plátky. Vytvarujte z nich guľky a tie potom na pomúčenej doske rozvaľkajte alebo rukami roztlačte do oválneho tvaru. Z pripravenej náplne vytvarujte valček a položte na cesto a zrolujte.
  6. Rúru predhrejte na 180 °C.
    Rožky poukladajte v dostatočných rozstupoch na plech s papierom na pečenie. Vajce rozšľahajte vidličkou v hrnčeku a pierkom potrite rožky. Vložte plech do rúry a pečte asi 20 minút dozlatista. Ešte teplé ich poprášte práškovým cukrom.

Tip: Staré orechy a mandle občerstvíte, ak ich dáte do horúcej osolenej vody na 24 hodín. Budú sa potom šúpať ako čerstvé.

bratislavské rožky

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 1 070x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: