V ovocných sadoch dozrievajú prvé sladučké hrušky. Možno už aj na vašej záhrade visia z konárov krásne hrušky. Patria medzi ovocie neskorého leta, čím nám príroda dáva znamenie, že jeseň sa nezadržateľne blíži.
Ak máte radi hrušky, určite si z nich pripravte chutný kompót, sladučký džem s citrónom a vanilkou alebo lahodný koláčik. Príprava koláčika je jednoduchá a rýchla. A vôbec nemusí byť koniec leta, ale kedykoľvek počas roka sa dostanete k hruškám, vyskúšajte tento hruškový koláč s mrveničkou.
Recept na hruškový koláč s mrveničkou
Takéto koláče nám pripravovali naše babičky. Ich vôňa a chuť je nezameniteľná a pripomína nám detstvo a prázdniny u babičky. Základom tohto receptu je krehké maslové cesto, sladučké hrušky a mrvenička. Hrušky môžete počas sezóny zameniť za akékoľvek obľúbené ovocie – broskyne, slivky, jabĺčka…
Recept je uvedený na rozmery plechu 40 x 30 cm a rozhodne ho zvládnu aj menej šikovné gazdinky, či páni 🙂
SUROVINY
Na cesto
- 200 g maslo (alebo rastlinný tuk)
- 80 g práškový cukor
- ½ vanilkový cukor
- 2 ks vajce
- 300 g polohrubá múka
- ½ kypriaceho prášku
Ovocná plnka:
- 1 kg hrušky
- ½ vanilkový cukor
- 2 až 3 PL kryštálový cukor
Mrvenička:
- 50 g maslo (alebo rastlinný tuk)
- 50 g práškový cukor
- 120 g polohrubá múka (môže byť aj hrubá)
POSTUP
Najprv si vypracujeme cesto. Pripravíme si misku. Maslo alebo akýkoľvek rastlinný tuk nakrájame na kocky. Ak je maslo príliš tvrdé a tuhé, môžeme ho nastrúhať na strúhadle. K maslu pridáme 2 vajíčka a vanilkový cukor.
Práškový cukor, polohrubú múku a kypriaci prášok dôkladne preosejeme cez sitko. Pridáme do misky k maslu, vajíčkam a cukru. Vymiesime krehké cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecka a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Ak je veľmi teplo, môžeme aj do mrazničky. Bude sa nám s ním lepšie pracovať.
Medzitým si vyumývame hrušky. Olúpeme ich a vložíme do studenej vody. Hrušky totiž zvyknú na vzduchu hnednúť. Do vody môžeme pridať aj zopár kvapiek citrónovej šťavy.
Rúru vyhrejeme na 180°C. Cesto vyberieme z chladničky. Na pracovnej doske ho vyvaľkáme na hrúbku približne 0,7 až 1 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme opatrne na plech, aby sa nám nepotrhalo.
Rukou uhladíme a okraje cesta môžeme vytiahnuť do výšky 0,5 cm. Prečnievajúce cesto odstránime nožom.
500 g plnotučného tvarohu vymiešame s 1 ks vanilkového cukru a 2 PL kryštálového cukru. Pridáme 1 ks vajíčka a citrónovú šťavu. Plnku nanesieme na cesto a uhladíme:)
Hrušky vyberieme zo studenej vody. Na doske ich prekrojíme na štvrtinky a odstránime jadrovníky. Nakrájame na plátky. Naukladáme na cesto. Ovocím nešetríme 🙂 Hrušky posypeme vanilkovým a kryštálovým cukrom. Ak máte radi, použite aj škoricový. Množstvo cukru závisí od zrelosti ovocia. Ak sú hrušky zrelé, stačí pridať menej cukru. Pokiaľ máte tvrdšie hrušky, pridajte cukru viac.
Posledným krokom je mrvenička (maslová posýpka). Múku (polohrubú alebo hrubú) dáme do misky, pridáme práškový cukor a maslo. Zmes mrvíme medzi prstami, pokým nevypracujeme sypkú zmes. Mrveničkou husto posypeme hrušky.
Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry a pečieme 35 až 40 minút. Každá gazdinka si to už vie odsledovať. Urobte test dreveným špáradlom. Keď je koláč upečený, mrvenička na povrchu koláča by mala mať zlatistú farbu a chrumkať.
Plech s koláčom vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Pokrájame na kocky a servírujeme so šľahačkou alebo kopčekom obľúbenej zmrzliny. Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk/autorka