Modrý čaj, známy aj ako motýlí hráškový čaj alebo blue tea, je čaj pripravený z kvetov rastliny Clitoria ternatea, nazývanej aj motýlí hrášok (butterfly pea flower). Má výraznú modrú farbu, ktorá môže zmeniť odtieň na fialovú, keď sa do nápoja pridá kyselina (napr. citrónová šťava).
Ak ste ho ešte nepili, vyskúšajte ho – povieme vám o jeho liečivých účinkov, prečo je vlastne modrý a pridáme aj recept na čaj, či recept na thajský modrý sirup.
Čo je modrý čaj?
Pochádza z juhovýchodnej Ázie (Thajsko, Indonézia). Využívajú sa sušené kvety motýlieho hrášku. Je bez kofeínu, takže vhodný aj na večerné pitie.
Rastlina motýlí hrášok sa na mnohých miestach pestuje ako okrasná rastlina, ale vysádza sa aj kvôli zberu kvetov, listov a koreňov. Dorastá do výšky až šesť metrov a má sýto modrofialové kvety. Tie sú veľké asi tri až štyri centimetre. A hoci na prípravu nápojov a jedál sa dajú použiť aj korene, listy a struky rastliny, najviac ju preslávili kvety.
Vďaka vysokému obsahu flavonoidov sa často používajú ako farbivo. V Thajsku sa z nich napríklad varí známy modrý sirup. V Európe sa však najčastejšie ručne zbierané a starostlivo sušené kvety používajú na prípravu takzvaného modrého čaju. Prípadne v kokteiloch alebo ako prírodné farbivo.
Zdravotné účinky
Na základe tradičného a predbežného výskumu sa zistilo, že modrý čaj má viacero zdravotných benefitov. Aj preto je obľúbený v ajurvéde a tradičnej medicíne. Má napríklad:
- Antioxidanty. Modrý čaj je bohatý na antokyány, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi.
- Protizápalové účinky, takže jeho zložky pomáhajú zmierniť zápaly v tele.
- Podporuje mozog a pamäť. Niektoré štúdie naznačujú zlepšenie kognitívnych funkcií.
- Pôsobí proti úzkosti a stresu, mierne upokojuje.
- Prospieva zraku, spomínané antokyány môžu podporiť zdravie očí.
- Pomáha pri chudnutí, môže znižovať chuť do jedla a podporovať metabolizmus.
- Zlepšuje trávenie, je tradične používaný aj pri žalúdočných ťažkostiach.
Len pre presnosť, väčšina týchto účinkov bola dokázaná na zvieratách alebo in vitro. Klinické štúdie na ľuďoch sú zatiaľ obmedzené.
Prečítajte si tiež
Nie je jedno, kedy ktorý čaj pijeme.
Pozrite si vhodné časy, aj pri akých ťažkostiach.
Ako si pripraviť modrý čaj
Potrebujete:
- 1 lyžičku sušených kvetov motýlieho hrášku (cca 5–6 kvetov)
- 250 ml horúcej vody (nie vriacej, cca 85–90 °C)
- (voliteľné) med, citrón, limetka, zázvor, mäta
POSTUP: Dajte kvety do šálky alebo čajového sitka. Zalejte ich horúcou vodou. Nechajte lúhovať 5–10 minút – čaj získa nádhernú indigovo-modrú farbu.
Keď pridáte pár kvapiek citróna, čaj sa zmení na fialový! Čaj mení farbu na základe pH – kyselina (napr. citrón) premení jeho tmavomodrú na fialovú alebo ružovú, čo môže byť zábavné aj pre deti a efektné pre hostí.
Môžete ho osladiť medom alebo ochutiť bylinkami.
Čaj je teda bez kofeínu a má zemitú a drevitú chuť pripomínajúcu zelený čaj. Ak ste fanúšikmi zelených čajov, modrý motýlí čaj vám bude chutiť.
Pozor, klitoria ternatská nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy a deti do 12 rokov. Neprekračujte max. dennú dávku 1 liter (5 šálok), aby ste predišli nepríjemným vedľajším účinkom.

Recept na thajský modrý sirup
SUROVINY
- 2 hrste sušených kvetov motýlieho hrášku (cca 20–25 kvetov)
- 500 ml vody
- 250–300 g cukru (ideálne trstinového)
- šťava z 1/2 limetky alebo citróna (voliteľné – mení farbu na fialovú)
- štipka soli (voliteľné, zvýrazní chuť)
- (voliteľné) pár plátkov pandanu alebo kvapka jazmínovej arómy (pre autentickosť)
POSTUP
Najskôr urobíme výluh z kvetov. Do hrnca dajte vodu a kvety. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a nechajte jemne variť 5–10 minút – voda sa zmení na sýto modrú. Potom preceďte, odstráňte kvety a výluh nalejte späť do hrnca.
Pridajte cukor a miešajte. Môžete pridať aj štipku soli a varte na miernom ohni, kým sa úplne nerozpustí. Sirup mierne zhustne, môže to trvať asi 10–15 minút.
Pridajte limetku (voliteľné).
Ak chcete fialový alebo ružový sirup, pridajte citrónovú alebo limetkovú šťavu.
Ak chcete zachovať modrú farbu, tento krok vynechajte.
Sirup po vychladnutí prelejte do sklenenej fľaše a uchovajte v chladničke – vydrží cca 2 týždne.
– Zmiešajte ho s kokosovým mliekom pre farebné latté.
– Použite modrý sirup ako polevu na palacinky, ryžu s mangom, zmrzlinu alebo iné vhodné dezerty.
– Modrý sirup je perfektný aj ako farebný základ pre koktaily (napr. „Blue Pea Mojito“ ).
– Prípadne ho môžete o naliať do malej sklenenej fľaštičky, pridať štítok a použiť ako originálny domáci darček s exotickým nádychom.

Kde ho kúpiť?
V bežných obchodoch a supermarketoch ho nedostanete, ale majú ho obchody so zdravou výživou. Tiež online obchody a špecializované predajne s čajmi.
Cena sa pohybuje od 10€ za 100 gramov.
Pozor na kvalitu – najlepšie je kupovať organické, nesírené kvety.
Zdroj a foto: LepšíDeň.sk, wikimedia/Mx. Granger
Freepik.com, Vecteezy.com