Máte chuť na dobrú večeru, ale nechce sa vám dlho stáť pri sporáku? Navyše aby bola zdravá, dostatočne sýta, ale pritom vás nezaťažila na noc?
Máme pre vás tip na recept, ktorý zaberie možno pol hodinky.
Rybie koláčiky z lososa podľa nutričnej špecialistky Gabriely Peacock, ktorá bola kedysi modelkou. Pätnásť rokov chodila po mólach, spočiatku jedla len zelené fazuľky, lebo tak jej to odporučili. No neskôr zistila, že to rozhodne nie je dobré pre jej zdravie, postavu, či pleť. A tak 9 rokov študovala o výžive na prestížnej londýnskej univerzite.
Dnes má vlastnú kliniku, radí celebritám aj bežným ľuďom, ako sa správne stravovať, ako zdravo chudnúť, ako byť jednoducho fit. Medzi jej klientov patria aj členovia britskej kráľovskej rodiny a svoje tipy a rady ponúkla v knihe Cíťte sa skvele už za 2 týždne. Nájdete v nej aj 40 chutných a zdravých receptov.
Recept na rybie koláčiky z lososa
V týchto malých rybích koláčikoch inšpirovaných Áziou vládnu omega-3. Jedzte ich horúce so šalátom alebo dusenou zeleninou ako ľahký obed alebo večeru. Alebo si ich pripravte vopred – sú rovnako chutné aj studené.
Dané suroviny vyjdú na 2 porcie, čiže 6 kúskov. Príprava vám zaberie asi 10 minút, rovnako 10 minút tepelná úprava.
SUROVINY
- 2 filé z lososa bez kože (každý cca 130 g), nahrubo nakrájané
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 strúčik cesnaku
- ½ červenej čili papričky
- za hrsť pažítky (asi 10 g)
- ½ lyžice zmesi semienok (tekvicových a slnečnicových)
- 1 lyžička tamari alebo sójovej omáčky
- 1 lyžica repkového oleja
- šťava z 1 limetky
POSTUP
Lososa nakrájajte nahrubo a zázvor ošúpte. Čili papričku zbavte semienok a nakrájajte. Všetko spolu s cesnakom, nasekanou pažítkou, semienkami a tamari alebo sójovou omáčkou dajte do kuchynského robota a rozmixujte na malé kúsky, no nie úplne dohladka.
Zmes vyklopte a vytvarujte 6 malých rybích koláčikov. Pritlačte ich, aby sa trochu sploštili. Prikryte a nechajte v chladničke 10 minút.
Vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte olej a rybie koláčiky opekajte asi 3 minúty z každej strany, alebo kým nie sú prepečené. Pokvapkajte ich limetkovou šťavou a môžete podávať.
Vyskúšajte aj tento recept:
Losos s batatovo-šošovicovou kašou.
Zdravé a chutné
Určite viete, že losos je vynikajúci zdroj bielkovín, zdravých tukov a dôležitých živín. Omega-3 mastné kyseliny podporujú zdravie srdca a znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb. Pomáhajú pri zápalových procesoch v tele. Zlepšujú funkciu mozgu a podporujú pamäť.
Obsiahnutý vitamín D podporuje zdravie kostí a imunitu. Vitamín B12 je zasa dôležitý pre nervový systém a tvorbu červených krviniek. Selén má antioxidačné účinky a posilňuje imunitu.
Zdravé tuky pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu. Podporujú zdravie pokožky a vlasov.
Zázvor má zasa protizápalové účinky. Obsahuje gingerol, ktorý pomáha zmierňovať zápaly a bolesti (napríklad pri artritíde). Stimuluje produkciu žalúdočných štiav. Znižuje nadúvanie a podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Pomáha pri nevoľnosti (napr. tehotenská nevoľnosť alebo kinetóza).
Antioxidanty v zázvore chránia telo pred voľnými radikálmi. Môže pomôcť pri nachladnutí a infekciách. Môže byť prospešný pre diabetikov pri regulácii hladiny glukózy.
Zdroj a foto: LepšíDeň.sk, Noxi, Freepik.com