Nechce sa vám vyvárať, alebo potrebujete narýchlo pripraviť chutný a výdatný obed? A nestráviť pri tom hodiny v kuchyni? Bravčová panenka je mimoriadne kvalitné a jemné mäso, ktorého príprava nie je náročná, ani zdĺhavá a dá sa upiecť na rôzne spôsoby. My máme pre vás absolútne jednoduchý a rýchly recept na panenku s pancettou a varenými zemiakmi. Zavďačíte sa deťom, aj partnerovi, ktorý si oblíže všetky prsty 🙂
Superrýchla bravčová panenka – recept
Tento recept nie je zložitý, celkovo vám potrvá do polhodinky. Aj s prípravou a pečením, naozaj. Mimochodom, panenku vždy pečte vcelku, aby si udržala šťavnatosť. Najskôr je dobré narýchlo ju osmažiť, aby sa “zatiahla”, potom dopiecť v rúre.
Bravčová panenka je naozaj delikátne mäso, ktoré nepotrebuje veľa ingrediencií. Nasledujúce suroviny sú na 4 porcie.
SUROVINY
- 2 bravčové panenky vcelku
- 150 gramov pancetty (alebo slaniny nakrájanej natenko)
- pol kila zemiakov
- soľ a korenie
- horčica
- kečup
- petržlenová vňať
- olej
- kúsok masla
POSTUP
Najskôr panenku poriadne umyte a dobre osušte. Tak sa vám bude lepšie s ňou pracovať a najmä odblaňovať. Posoľte ju a okoreňte. Poriadne vtlačte do mäsa, aby nezostalo len na povrchu. Potrite horčicou a kečupom – na každý kúsok panenky po lyžičke horčice a kečupu, rozotrite.
Rozohrejte panvicu s olejom a opekajte panenku z oboch strán. Stačí 2 až 3 minúty z každej strany (aj zboku), aby sa mäso stiahlo a potom nevyschlo v rúre. Udržíte ho šťavnaté.
Potom vezmite misu z jánskeho skla alebo akúkoľvek misu do rúry. Vložte do nej opečené mäso, ktoré prekryjete plátkami pancetty alebo slaniny. Môžete zastrčiť konce pod mäso, aj to vám udrží šťavnatosť. Polejte výpekom z panvice a vložte do rúry rozohriatej na 270 stupňov. Pečte 10 až 12 minút.
Potom panenku vytiahnite, položte na stôl a určite nechajte oddýchnuť 5 až 10 minút. Nekrájajte ju hneď, buďte trpezliví. Zdá sa to ako zbytočnosť, ale verte nám – aj tých päť minút oddychu panenke prospeje. Nakrájate na plátky, pridáte varené zemiaky a my sme si dali trošku čili omáčky.
Dobrú chuť!
P.S. Rýchly recept na jednoduché varené zemiaky. Ošúpte pol kila zemiakov, opláchnite ich a nakrájajte na kocky. Vložte ich do hrnca s vriacou vodou, soľou a rascou. Hrniec prikryte a varte ich asi 15 minút. Vidličkou sa presvedčíte, či sú uvarené. Sceďte vodu, nechajte chvíľu odpočívať, pridajte 4 plátky masla, premiešajte opatrne a nakoniec posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Foto: LepšíDeň.sk